Sztárok

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

A huszadik század egyik legnagyobb színészlegendája több mint fél tucat olyan karaktert alakított, akik évtizedek, sőt emberöltők óta állandó vendégek a mozivásznon és a tévé képernyőjén.

Roger Moore már színészi tehetsége és a vele járó páratlan karrierje nélkül is piszok szerencsés ember lenne, hiszen nem elég, hogy lehetetlenül jóképűnek született, de még hosszú élet és jó egészség is jutott neki: a mai napon már nyolcvankilencedik születésnapját ünnepli. Sármja persze ennyi idő után már nem a régi, és csapásokból is kijutott neki – valószínűleg sokan emlékeznek még, hogy alig pár hónapja hunyt el mostohalánya –, de összességében ezzel együtt is kivételesen kegyes volt vele a sors.

Pláne, hogy az eddigieken felül csak megdobta azzal a bizonyos színészi tehetséggel és a vele járó páratlan karrierrel is, amelyet a legjobban talán az foglal össze, hogy hány olyan karakter bőrébe bújhatott bele emberünk, akik a filmtörténet során újra meg újra visszatértek a vászonra és a képernyőre több színész alakításában is. Most persze mindenkinek a leghíresebb jut eszébe, de tessék csak figyelni: több mint fél tucat legendás szerep létezik, amelyet Roger Moore is eljátszhatott.

Az Angyal

Simon Templar figurája annyira összeforrt Roger Moore nevével, hogy sokan nem is tudják, mennyien voltak rajta kívül is Angyalok. Pedig a lista hosszú: mire ő 1962-ben magára öltötte a modern Robin Hood gúnyáját a tévében, a moziban már Louis Hayward, George Sanders, Hugh Sinclair, illetve Felix Martin is túl volt a dolgon, és Moore-ral párhuzamosan Jean Marais, utána pedig Ian Ogilvy, Simon Dutton, Andrew Clarke, valamint Val Kilmer is eljátszotta Templart.

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

Ivanhoe

Sir Walter Scott regényalakját szintén sokan azonosítják Moore-ral, pedig itt is hasonló a helyzet, mint az Angyal esetében. A színész előtt már négyen alakították a lovagot (1913-ban például ketten is, de manapság a legtöbben inkább Roger Taylorra emlékeznek közülük, aki 1952-ben Liz Taylor partnereként játszotta), utána pedig még heten jöttek a sorban.

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

Clouseau felügyelő

A Rózsaszín párduc-filmek főhőse egyértelműen Peter Sellers, és esetleg még Steve Martin figurája, de egyszer Moore is eljátszotta. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy csak egy cameóról volt szó Sellers halála után, így ennél a karakternél még a szintén egyszeres Clouseau-nak megmaradt Alan Arkin is megelőzi őt a rangsorban, de azért csak megvolt neki ez a szerep is.

Sherlock Holmes

Rendes brit férfiszínész karrierjéből nem hiányozhat Sherlock Holmes vagy dr. Watson szerepe, úgyhogy természetesen Roger Moore is teljesítette a penzumot. Ő az 1976-os Sherlock Holmes New Yorkban című tévéfilmben magát a detektívet alakította, olyanok közé iratkozva fel ezzel, mint Basil Rathbone, Peter O’Toole, Christopher Lee, Jeremy Brett, Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller.

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

II. Henrik

Ha nem is tartozik a leghíresebb filmes karakterek közé, azért a francia királyt is eljátszották már hárman, úgyhogy ez is egy szép trófea Moore gyűjteményében. Külön érdekesség, hogy 42 évvel később az a Dougray Scott követte a szerepben a színészlegendát, aki a 2002-es Halj meg máskor után esélyes volt rá, hogy Pierce Brosnant felváltva és Moore örökébe lépve James Bond legyen, 2009-ben pedig egy Angyal-film főszerepére is számíthatott, amíg le nem fújták a projektet.

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

James Bond

Apropó, James Bond. Nos hát, ehhez tényleg nincs nagyon mit hozzáfűzni: az ügynököt alakító színészek illusztris listája még mindig csak hét névből áll – Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig –, és hét filmjével Moore Conneryvel holtversenyben a legtapasztaltabb Bond.

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore

Maverick

Bizony, volt Roger Moore nagy kártyás revolverhős is, méghozzá az eredeti tévésorozatban, amely alapján a nálunk jóval ismertebb 1994-es mozifilm is készült. Igaz, ő nem a később Mel Gibson által megformált Bret Mavericket alakította, hiszen ez a szerep James Garneré volt, hanem az unokatestvérét, Beau-t, de mivel ez csak egy kreatív megoldás volt arra, hogy helyettesítsék a távozó Garnert, bőven ér a dolog. A sorozatban egyébként még Jack Kelly is játszott főszerepet mint Bart, Robert Colbert pedig mint Brent Maverick.

(PS: Ha valaki hiányolná a felsorolásból a Minden lében két kanál Brett Sinclairjét, megnyugtatásul közöljük, hogy terveztek már remake-et ebből a Roger Moore és Tony Curtis főszereplésével készült sorozatból is, először Steve Coogannel és Ben Stillerrel, majd Hugh Granttel és George Clooney-val. Az elképzelés végül ugyan nem valósult meg, de van egy olyan gyanúnk, hogy ami késik, nem múlik.)

Csak az nem volt, aki nem is akart lenni – 89 éves Roger Moore


Még több Roger Moore és James Bond az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top