Sztárok

A WC-ből meri magának a vizet, a városházán házasodott – 46 éves az utánozhatatlan Matt Damon

A-listás filmsztár létére a ma 46 éves Matt Damon egy kifejezetten normális, hétköznapi figura. Mégsem csak a tehetsége és a sikerei teszik egyszerivé és megismételhetetlenné.

46 éves lett Hollywood egyik legnagyobb sztárja – aki úgy egyébként az egyik leghétköznapibb figura az álomgyárban. Matt Damon a vásznon bárkit eljátszik a problémás zsenitől, Will Huntingtól a pszichopata Tom Ripley-n és a szuperkém Jason Bourne-on át a Budapesten forgatott Mentőexpedíció asztronauta főhőséig, amúgy viszont stabil a házassága, barátságos az emberekkel, és soha nem csinál botrányt. Ettől azonban még véletlenül sem sótlan figura, sőt a maga kiegyensúlyozottságában az egyik legszórakoztatóbb, legeredetibb celeb. Születésnapja alkalmából néhány olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amik a tehetségétől függetlenül is egyszerivé és megismételhetetlenné teszik.

A WC-ből meri magának a vizet, a városházán házasodott – 46 éves az utánozhatatlan Matt Damon

Az Oscarja, és ahogy átvette

Matt Damon színész létére nem a legjobb férfi fő- vagy mellékszereplőnek járó Oscart kapta meg, és nem is hosszú vagy legalábbis számottevő pályafutás után vehette kezébe a szobrot: egészen szokatlan módon karriere hajnalán, 27 évesen, a Good Will Hunting forgatókönyvírójaként díjazták szerzőtársával és legjobb barátjával, Ben Affleckkel együtt. A két elálló fülű, teljesen ledöbbent kölyök klasszikus, üvöltözős-vigyorgós köszönőbeszéde tökéletesen visszaadja az egész esemény szürrealitását, és bár azóta a sikerbe és az alkalmi ruhákba is belenőtt a színész, hamisítatlan Matt Damon-pillanat.

A Matthew McConaughey-paródiái

Sok színész utánoz sok másik színészt a hecc kedvéért – Matt Damon viszont valamiért csak és kizárólag Matthew McConaughey-t parodizálja, de őt bármikor. Főleg David Letterman show-műsorában volt ez jellemző, a házigazda ugyanis annyira imádta a produkciót, hogy mindig kikövetelte a sztártól, ha meghívta őt. Persze minden oka megvolt rá: még maga a céltábla is remekül szórakozott rajta, amikor Matt Damon texasi akcentussal gúnyolódott rajta és a meztelen felsőtestén.

Az autogramosztási szokásai

Matt Damon a legbarátságosabb autogramosztogatók közé tartozik: sok pályatársával ellentétben szinte sohasem utasít vissza senkit, aki aláírást kér tőle. Szívélyességére hivatalos bizonyíték is van: az Autograph Collector magazin 2006-os felmérése alapján bekerült az öt legjobb hollywoodi autogramadó közé.

A WC-ből meri magának a vizet, a városházán házasodott – 46 éves az utánozhatatlan Matt Damon

A jeges vizes videója

Megvan még a jeges vizes kihívás? Ez volt ugye az a netes őrület, amikor egy alapítvány felhívására boldog-boldogtalan leöntötte magát egy vödör jeges vízzel, és felajánlott száz dollárt az amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedő gyerekeknek – legalábbis az elején, mert szomorú, de jellemző módon a dolog jótékonysági része gyorsan elsikkadt. A rászorulókon rendszeresen segítő Matt Damon azonban nemhogy nem feledkezett meg az adományról, hanem még saját karitatív tevékenységével is összekötötte a kihívást. A fejlődő országok ivóvízellátásának javításán dolgozó Water.org egyik alapítójaként a színész a háza vécéiből merte ki magának a vizet saját videójához, hogy felhívja rá a figyelmet: emberek milliárdjai élnek a Földön, akiknek még olyan tiszta vízhez sincs hozzáférésük, mint amilyet a fejlett országokban a vécék öblítésére használunk.

A házassága

Matt Damon egyike azon ritka hollywoodi sztároknak, akik nemhogy nem egy másik színésszel, de még csak nem is hírességgel, hanem egy teljesen hétköznapi emberrel élnek együtt: felesége, Luciana Bozán Barroso pultos volt egy bárban, amikor megismerkedtek. Ha akkor valakinek esetleg voltak is kétségei a kapcsolat életképességéről, tizenhárom évvel és három Damon lánygyerekkel később már aligha lehetnek. A párral a bulvársajtóban szinte egyáltalán nem lehet találkozni, Barroso még nyilatkozni se nagyon szokott, sőt az esküvőjüket is egyszerűen a New York-i városházán tartották – azt viszont lehet tudni róluk, hogy van egy szabályuk: Matt Damon a munkája ellenére sem lehet két hétnél tovább távol a családtól.

A WC-ből meri magának a vizet, a városházán házasodott – 46 éves az utánozhatatlan Matt Damon

A Jimmy Kimmellel folytatott magánháborúja

Matt Damon mozisztár, de a tévé világában is elévülhetetlen érdemeket szerzett, és nem is akárhogy. Az egész 2005-ben kezdődött, amikor az egyik legnépszerűbb amerikai showman, Jimmy Kimmel egy rosszul sikerült műsora végén viccből bemondta, hogy elnézést kér Matt Damontól, kifutottak az időből, ezért ő már nem kerül adásba. A dolog nem volt eltervezve, Matt Damonra is teljesen véletlenül esett a műsorvezető választása, de a beszólásnak akkora sikere lett, hogy hamarosan minden adás ezzel zárult, aztán szépen lassan komplett sagává eszkalálódott a dolog: a történet szerint Damon minden este ott ül a stúdióban, és várja, hogy behívják, Kimmel azonban erre sosem hajlandó.

A WC-ből meri magának a vizet, a városházán házasodott – 46 éves az utánozhatatlan Matt Damon

Megjátszott gyűlölködésükből többórányi ökörség született már – volt, hogy Ben Affleck a kabátja alatt csempészte be a műsorba Damont, de járt a duó párterapeutánál is, egyszer pedig Damon túszul ejtette Kimmelt, hogy maga vezesse helyette a show-t –, és a vicc tizenegy év alatt sem fáradt el. Aki tud angolul, annak mindenképpen érdemes végignézni a vonatkozó videókat, amelyeket a Jimmy Kimmel Live YouTube-csatornáján egybe is gyűjtöttek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top