Sztárok

Átalakulás, botrányok, világsikerek – ez történt az X-Faktor egykori győzteseivel

Fiatal mentorokkal, YouTube-generációra fazonírozva, igazi karakterekkel tért vissza az RTL Klub képernyőjére az X-Faktor. Persze az nagy kérdés, hogy a győztesre vagy a hátsójába csillagszórót dugó és már a válogatón elvérző énekesre emlékeznek-e majd többen... Megnéztük, mi történt az elmúlt 5 évad magyar győzteseivel, és a brit X-Factor legemlékezetesebb nyerteseivel.

A magyar X-Faktor eddigi győztesei

Vastag Csaba úgy mászott fel a Popdarálóból Keresztes Ildikó asztalára az X-Faktor első évadában, mintha Rippelék akrobataképzőjébe jelentkezett volna. A lényeg, hogy az idősebbik Vastag fiú megnyerte a tehetségkutatót, a karját díszítő hajlított villa pedig azóta is ott fityeg csuklóján.

fotók: RTL Sajtóklub, Central Médiacsoport Archívum – Nagy Zoltán

Azóta átevezett a TV2 Star Academy műsorába ítésznek, de azért emlékezzünk meg arról a pillanatról is, amikor a szélgép előtt forgolódó lányoknak énekelt magyar nótát a Sarka Kata-féle szépségverseny döntőjében. Ezzel együtt Vastag Csaba a mai napig a legtöbb haknira hívott énekes.

Kocsis Tibor még a Csillag születikben próbálkozott kitörni a lottósorsolások monoton világából, de csak az X-Faktor második szériája hozta meg számára a győzelmet. Azóta ő is a Róna utcába költözött. Mostanában nem az X-Faktorban, hanem a Sztárban sztárban koptatja a színpadot. “Azt gondolom, aki tizenévesen fut be, nyer meg egy tehetségkutatót, annak talán könnyebb dolga van, mert jobban formálható, kevesebb a tétje a kísérletezésnek. Én már felnőtt emberként, egy civil élettel a hátam mögött nyertem, ráadásul a jellememből adódóan sem vagyok az az őrült típus. De benne vagyok egy dobozban, őszintén meg kell mondjam, én kifejezetten szeretnék ebből kilépni.” – mondta a Blikknek, a Sztárban sztár kapcsán. Ott olyan jól hozta Harangozó Teri karakterét, hogy simán elmehetne ezzel is haknizni a falunapokra.

fotók: RTL Sajtóklub, Central Médiacsoport Archívum – Nagy Zoltán

Zenei munkásságának legemlékezetesebb állomása mindenképpen a Másolt kazetták száma, és az ahhoz tartozó klip, amiben Linda babettáján száguldozva énekel.

Oláh Gergő, az X-Faktor harmadik szériájának győztese látványosan kitört a csendből – hogy az egyik dalának címét is beleerőszakoljuk a cikkbe. Oláh Gergőnek nemcsak a frizurája változott meg az X-Faktor óta, hanem a családi élete is, hiszen immár háromszaros apuka. Ő maradt az RTL Klubnál, és a Kicsi óriásokban lett a Lázadók csapatkapitánya.

fotók: RTL Sajtóklub

Gergőből olykor Misi lesz, legalábbis a Nemzeti Színházban a Somnakaj előadásain. Rendre indul a Dal versenyeken is. 2015-ben még a saját életéről énekelt, de a legutóbbi Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóján már a Győz a jó dalával indult, amit a Szulejmán-rajongók bizonyára imádnak.

Bár 2012-ben is jelentkezett a műsorba Danics Dóra, de akkor a mentorok háza szakaszban elvérzett, majd egy évvel később megnyerte az X-Faktort, így ő lett a tehetségkutató első női győztese. Azóta alaposan megváltozott, ha a külsejét nézzük:

fotók: RTL Sajtóklub, Central Médiacsoport Archívum – Birton Szabolcs

2015-ben Danics volt Gizella a Novák Péter-féle István, a királyban. Ugyanitt egyébként Kocsis Tibor volt Vecelin lovag. Idén áprilisban Bújócska című dalával támadta be a YouTube-ot.

Tóth Andi volt az ötödik magyar X-Faktor győztese. Alig 15 éves volt, amikor megnyerte a tehetségkutatót, most pedig nem lenne könnyű felismerni a 17 éves lányt. Igazi multifunkcionális, mindenre bevethető előadó. Első saját dala tavaly jelent meg, ekkor kapott szerepet a Madách Színházban, majd az RTL Klub Válótársak című sorozatában is.

fotók: RTL Sajtóklub, Central Médiacsoport Archívum – Olajos Piroska

Ő is megpróbált kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra, amikor 2016-ban Berkes Olivérrel adták elő Seven Seas című dalukat A Dalban. Hát, így sikerült:

A brit X-Factor leg-leg-leg győztesei

Míg az Egyesült Államokban a The Voice a sikeres, addig az Egyesült Királyságban az X-Factor tarol. Ennek volt Leona Lewis a győztese még 2006-ban. Sokáig úgy tartották, hogy Lewis lesz az első tehetségkutatós, akinek kapcsolata nem megy majd rá a reflektorfényre. Leona ugyanis egy olyan férfival élt együtt a műsor alatt, akit 10 éves korától ismert. Azonban 2010-ben a különválás mellett döntöttek.

fotók: YouTube, Profimedia

Leona Lewis elég sok slágerével felkerült a toplistákra, de bizonyára nem ezért választották meg a “legszexibb vegetáriánusnak” 2008-ban. Az énekesnő számára nagy pofon volt, amikor egykori mentora, Simon Cowell, aka Mr. X-Factor lemezcége dobta őt. Az újságok szerint Leona depressziós lett, bár ezt ő cáfolta, és nem sokáig maradt kiadó nélkül. Mielőtt mindenkin elhatalmasodna a szomorúság, eláruljuk, hogy Cowell és Lewis idén februárban tűzszünetet kötött.

Alexandra Burke is azok közé az X-Factor-énekesek közé tartozik, akik többször nekifutottak a tehetségkutatónak. 2005-ben jelentkezett először a versenybe, akkor alig volt 17 éves, és nem sikerült bejutnia a legjobbak közé. Három évvel és megannyi énekórával később, 2008-ban ismét megpróbálkozott az X-Factorral, meg is nyerte.

fotók: YouTube, Profimedia

Kétségtelen, hogy szakmai életének egyik legemlékezetesebb pontja az volt, amikor Beyoncéval duettezett a műsorban. De neki köszönhetjük azt is, hogy 2008 után minden második jelentkező Leonard Cohen: Hallelujah című dalának feldolgozásával indult a tehetségkutatókban.

Később vendégmentorként visszatért az X-Factorba, és több kollégájához hasonlóan ő is szakított Cowell kiadójával.

Úgy hiányzott már egy új lánybanda az angoloknak, hogy összeraktak egyet maguknak. Hol máshol tették volna ezt, mint az X-Factorban. A Little Mix tagjai külön-külön, szólóénekesként jelentkeztek a műsorba, de a válogatókon kínosan elvéreztek. Mindannyiuknak azt javasolták a mentorok, hogy lánycsapatban próbálkozzanak, így alakult meg a Little Mix – aka. Rhythmix – csapat, és 2011-ben megnyerte a tehetségkutatót.

fotók: YouTube, Profimedia

Az együttes tagjai –  Jade Thirlwall, Perrie Edwards, Leigh-Anne Pinnock és Jesy Nelson – 2012-ben adták ki első albumukat, ami az Egyesült Királyságban a 2. helyen debütált, míg az Egyesült Államokban a 4. volt a Billboard 200-as listáján. Ezzel a nálunk alig ismert Little Mix lett a “legmagasabb listahelyezést elérő brit lánybanda”, megdöntve a Spice Girls  1996-os rekordját.

Legfrissebb dalukat szeretnénk bemutatni, amiben hajszárítókat reklámoznak. Biznisz isz biznisz, ahogyan a Való Világ angolul remekül beszélő játékosai mondanák.

James Arthur 2012-ben gitárral a kezében besétált az X-Factor válogatójára, és szépen masírozva meg is nyerte a versenyt. Azóta persze kapott szép új fogakat, trendi frizurát és divatos ruhákat, de a hangja és az őszinte dalszövegei maradtak.

fotók: YouTube, Facebook – James Arthur

Arthur többször adott koncertet Budapesten is, legutóbb szeptember végén. Impossible című feldolgozását legalább annyian ismerik, mint balhéját Simon Cowellel, vagy azt, hogy pánikrohamot kapott a műsor válogatóján. Arthur második nagylemeze november 4-én jelenik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top