Sztárok

Boldog 32. házassági évfordulót, Sigourney Weaver! – Eláruljuk a boldogságuk titkát

Sigourney Weaver egy életre hálás lehet barátnőjének, Dianne Wiestnek, aki egy színházi fesztivál bálján lökte oda a színésznőt a táncparkettre. A "Menj, Siggy, menj!" mondattal bátorította őt, hogy kérje fel táncolni azt a jóképű rendezőt. Az eredmény: 32 évnyi házasság, egy közös gyermek és máig tartó boldogság. Bemutatjuk Hollywood álomházasságát.

Örömmel nevezném az Avatar és az Alien-filmek sztárját, Sigourney Weavert és rendező férjét, Jim Simpsont hollywoodi álompárnak, de ez nem lenne túl találó. Ők ketten ugyanis valóban álomba illően boldog házasságban élnek, de a hollywoodi életmód és csillogás nem is állhatna tőlük távolabb. Ha nagy ritkán be is kerülnek egy-egy pletykalapba, az leginkább amiatt lehetséges, mert egészen lenyűgöző, hogy több mint harmincévnyi házasság után mennyire jól kijönnek egymással. A Daily Mail legutóbb akkor írt róluk, amikor a nyár folyamán romantikus és szenvedélyes csókot váltottak egymással a Cambridge folyón csónakázva és élvezve a napsütést, valamint akkor, amikor tavaly Párizsban városnézés közben Sigourney megbotlott, elesett, a férje pedig úriemberként segítette fel a színésznőt. Nincs itt semmi látnivaló, mondhatnánk, pedig nagyon is van, hiszen egy harminckét éves házassági évforduló és a gyerek felnevelése igenis komoly teljesítmény.

Egy jól megfontolt igen

Maga Weaver is így gondolja ezt, aki büszkébb a családjára, mint a filmiparban elért lenyűgöző teljesítményére. Ez a hozzáállása részben a múltjának köszönhető. Apja tévés szakember, édesanyja pedig színésznő volt, és saját bevallása szerint gyerekkorában is rengeteg hírességet ismert.

Akkor jöttem rá, hogy a hírnév és a pénz nem egyenlő a boldogsággal. Számos híres ember járt nálunk látogatóban, de nagyon kevesen tűntek közülük igazán boldognak

– nyilatkozta később. Színésznőként is sokáig a sokkal kisebb csinnadrattával járó színház vonzotta a tévé és a mozi helyett, és szinte csak a véletlennek köszönhető, hogy harmincéves kora környékén odakerült az Alien castingjára.

Sigourney Weaver és Jim Simpson a 87-es Oscar-díj átadó ünnepségen (Fotó: Ron Galella Collection/Getty Images)
Sigourney Weaver és Jim Simpson a 87-es Oscar-díjátadó gálán (Fotó: Ron Galella Collection/Getty Images)

A többi persze már történelem, de most nem azért vagyunk itt, hogy a karrierjéről beszéljünk. Sigourney Weaver nem siette el a házasságot, és csak 35 éves korában mondta ki a boldogító igent férjének, a főképp színházi rendezőként ismert, nála hat évvel fiatalabb Jim Simpsonnak. “Korábban nem voltam elég érett hozzá, és amikor rászántam magam, akkor már valóban tudtam, hogy készen állok ezzel a férfival leélni az egész életem” – mesélte a döntése hátteréről. Házassága pont egybeesett karrierje felfelé ívelésével, ugyanis a Szellemirtókat éppen a házassága évében, 1984-ben mutatták be, és két évvel később az Aliens is óriási sikert aratott a mozikban. Weaver nem lassított egészen a nyolcvanas évek végéig, amikor negyvenévesen úgy döntött, hogy itt az ideje a gyerekvállalásnak.

Az anti-hollywoodi gyereknevelés

Lányuk, Charlotte születése után Jim és Sigourney szigorú szabályokat állítottak fel a gyereknevelés kapcsán. Miután a színésznői karrierjét a szülés után három évig szüneteltette, a férjével megbeszélték, hogy egyszerre csak az egyikük dolgozhat, és addig a másik foglalkozik a gyerekneveléssel. Tehát amikor Weaver nem forgatott, otthon maradt anyaként, a férje pedig ezalatt a New York-i alternatív színházát igazgatta. Azt is eldöntötték, hogy a kis Charlotte-ot távol tartják a reflektorfénytől. Nem akarták zavarba hozni az anyja hírnevével, így nem cipelték magukkal a bemutatókra, nem mutatták meg neki Weaver filmjeit, sőt a lányuk előtt nem beszélgettek a munkájukról sem. Weaver egy két évvel ezelőtti interjúban mesélte, hogy Charlotte csak húszéves kora után kezdte el nézni az édesanyja filmjeit, és azóta sem látta az összeset (a lány jelenleg 27 éves). Ennek a hozzáállásnak volt köszönhető, hogy Simpson és Weaver nagyon sokáig nem dolgozott együtt, és először 2002-ben, egy 9/11-ről szóló színdarab mozis adaptációjánál került fel mindkettejük neve a stáblistára. A The Guys című film forgatásának idején Charlotte már tizenhárom éves volt, vagyis nem kellett már rá olyan intenzíven figyelniük, mint korábban.

Charlotte Simpson, Sigourney Weaver, Jim Simpson és Federic Tcheng filmrendező (Fotó: Getty Images)
Charlotte Simpson, Sigourney Weaver, Jim Simpson és Federic Tcheng filmrendező (Fotó: Getty Images)

Nem próbál fiatalabbnak látszani

A színésznőnek sokáig komoly lelkifurdalása volt azért, ha egy-egy forgatás kedvéért hosszabb időre magára kellett hagynia a családját, és még terápiára is járt, hogy ezt legyőzze. Elmondása szerint az Avatar idején volt a legnehezebb ott hagyni őket, ugyanis a film Új-Zélandon forgott, a lánya pedig akkortájt lett egyetemista. Volt idő, amikor még bánta, hogy későn vállalt gyereket, ezért nem születhetett második, de nem sokáig gondolkodott így:

Nem akartam bánkódni azon, hogy nincs két gyerekem, hanem inkább örülök annak, hogy van egy, akit nagyon szeretek.

Sigourney Weaver és példaképe Sophia Loren (Fotó: Wire Image)
Sigourney Weaver és példaképe, Sophia Loren (Fotó: Wire Image)

A jó házasság titka az is, hogy Sigourney Weaver sok hollywoodi kolléganőjével ellentétben elfogadja a korát, és nem próbál meg hatvanhét évesen negyvenötnek látszani. Méltósággal szeretne megöregedni, és kifejezetten szereti, hogy a feleség- és anyaszerepek után most a nagymamaszerepek várnak rá (következő filmjében, a nálunk februárban bemutatásra kerülő Szólít a szörnyben is nagyit játszik). Bár 67 éves, neki is van példaképe, méghozzá az olasz díva, Sophia Loren, aki “sosem kért bocsánatot azért, hogy olyan, amilyen”. Weaver szereti benne, hogy nyolcvan fölött is természetes és stílusos. Állítása szerint jó géneket örökölt, a nagypapája 83 évesen még javában síelni járt. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy férjével együtt még számos közös évfordulót és szülinapot ünnepelhetnek – Weaver október 8.-án született, és a szülinapját együtt szokta ünnepelni az évfordulójával –, hiszen ha valakik ennyi év után is képesek kamasz módjára csókolózni egy csónakban ringatózva, azokat tényleg semmi sem választhatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top