Sztárok

6 női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Az ember azt remélné, hogy túljutottunk már azon a korszakon, hogy a feminista szóra afféle szitokszóként tekintsük, és ne tegyünk egyenlőségjelet a férfigyűlölet és a feminizmus közé. Akad azonban néhány sztár a nők között is, akiknek úgy tűnik, ezt még senki sem magyarázta el.

Shailene Woodley

A beavatott-sorozat ifjú sztárja a következő mondatokkal sokkolt: “Én nem a feminizmusban, hanem a nők közötti testvériségben hiszek. Nem tudom, hogyan várhatják el a nők a férfiak tiszteletét, ha sokszor saját magukat sem tisztelik. Folyamatos a versengés, az irigység és a féltékenység a nők között, és ez összetöri a szívem. Szerintem már maga a feminista szó diszkriminatív, ezért nem tartom magam annak. Az ilyen címkézések arra szolgálnak, hogy más emberek besorolhassanak minket, de nekem nincs szükségem rájuk, mert ismerem a belső igazságom, és tudom, mit gondoljak erről.”

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Shailene Woodley valószínűleg túl fiatal még ahhoz, hogy értse, a politikában és a politikai gondolkodásban igenis szükség van a címkékre, mert ezek mögé állva tudjuk kifejezni a hovatartozásunkat. Majd kinövi.

Geri Halliwell

Kevesen tettek annyit a girl powerért, mint Geri Halliwell a Spice Girls tagjaként, ám úgy tűnik, ez még kevés ahhoz, hogy az ex-Spice feministaként gondoljon magára: “Számomra a feminizmus egyenlő a melltartóégető leszbikusokkal. Szerintem borzasztó nagy szükség van arra, hogy valaki újrabrandelje ezt a fogalmat. Egy olyan fogalomra van szükségünk, ami a nőiességet és a nők érzékenységét ünnepli.”

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Halliwell ezekkel a mondataival is csak erősíti a sztereotípiát, miszerint a feministák csak hangos tiltakozók, akik folyton az utcán kiabálva, látványos és provokatív akciókkal tüntetnek a jogaikért.

Björk

Az izlandi énekesnő nem tartja magát feministának, mert szerinte ez a kifejezés izolálná őt a társadalom többi részétől. “Számomra inkább az a fontos, hogy pozitív dolgokat hozzak létre. Mindig sokkal jobb dolog kérni, mint panaszkodni. Anyám valóban feminista volt, és láttam, hogy ezáltal hogyan zárkózott el a férfiaktól, és rajtuk keresztül a társadalomtól.”

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Ismét csak a régi gondolat arról, hogy a feminizmus automatikusan férfigyűlöletet jelent, és ha valaki feminista, az nem érzi jól magát a férfiak társaságában… Lépjünk már túl ezen!

Demi Moore

Mi készségesen elhisszük, hogy Demi csak jót akar, amikor ilyeneket mond, de nem ártana, ha előtte kicsit jobban átgondolná a mondanivalóját: “Hatalmas támogatója vagyok a női nemnek, mégsem gondoltam magamra soha feministaként. Inkább egyfajta humanistának tartom magam, mert így érzem helyesnek. Úgy hiszem változnak az idők, és a nők már rengeteg dolgot elértek, amiért küzdöttek.”

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Demi szerint az, hogy sok eredményt sikerült felmutatni az elmúlt évtizedek során, elég indok arra, hogy az emberek kiszálljanak, hiszen szerinte már nincs miért küzdeni. Nagyon irigyeljük, ha ő ezt így látja a saját környezetében, de az biztos, hogy nem ártana kicsit jobban körbenéznie a világban.

Gwyneth Paltrow

Bár a karrierjét elsősorban erős női karakterek eljátszására alapozta, Gwyneth Paltrow mégsem tartja magát feministának. Elmondása szerint eljutott abba a korba, hogy választania kellett a feminista karrierje (a függetlenség és a karrierjére való fókuszálás), valamint a feleséggé és édesanyává válás között, és ő az utóbbit választotta.

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Ki mondta, hogy választania kell a karrierje és az anyaság között? És azt, hogy feleségként és édesanyaként nem lehet feminista?

Kaley Cuoco

A Big Bang Theory népszerű színésznője, Kaley Cuoco még a Ryan Sweetinggel való házassága idején tett egy érdekes nyilatkozatot: “Tudom, hogy rengeteg nő munkája vájta ki előttünk az utat, amin most állunk… ennek ellenére sosem gondoltam magam feministának, aki az egyenjogúságáért küzd. Ez talán azért lehet, mert sosem éreztem azt, hogy ne kezelnének egyenrangúként. Ryant hetente ötször várom otthon meleg vacsorával, amitől igazi háziasszonynak érzem magam. Tudom, hogy kissé ódivatú vagyok, de nekem tetszik a gondolat, hogy egy nő törődik a férjével.”

Hat női sztár, aki elhatárolódik a feminizmustól

Egy gondolat bánt bennünket:
Mintha egy feminista nem lehetne törődő feleség és jó háziasszony is. A feminizmus senkit nem akadályoz abban, hogy törődjön a szeretteivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top