Sztárok

Elhunyt Anthony Jay

Elhunyt 86 éves korában Anthony Jay, az Igenis, miniszter úr! és az Igenis, miniszterelnök úr! című brit szatirikus politikai tévésorozatok társszerzője.

Jay hosszú betegség után, családja körében vasárnap halt meg – közölte a BBC News.

Anthony Jay és Jonathan Lynn írta a nyolcvanas években a BBC televízióban futó Igenis, miniszter úr! című sorozatot, amelynek főszerepeit Paul Eddington és Nigel Hawthorne játszotta.

Jay pályafutása a BBC-nél kezdődött, eleinte hírműsorokban dolgozott, alapító tagja volt az aktuális politikai eseményekkel foglalkozó Tonight csapatának.

Később a királyi családról készített dokumentumfilmek, a Royal Family és az Elizabeth R: A Year in the Life of the Queen című produkciók elismeréseként kitüntették a Királyi Viktoriánus Érdemrend parancsnoki fokozatával.

Elhunyt Anthony Jay

Az Igenis, miniszter úr! 1980 és 1984 között három évadot ért meg a képernyőn. Az Igenis, miniszterelnök úr! című szatírát 1986 és 1988 között sugározták. Az akkori brit kormányfő, Margaret Thatcher közismerten nagy rajongója volt mindkét szériának. A BBC arra is engedélyt kapott, hogy a sorozatot a Downing Streeten forgassák.

Anthony Jayt 1988-ban lovaggá ütötték munkássága elismeréseként.

Jay és Lynn jóval később megírta az Igenis, miniszterelnök úr! színpadi változatát is, amit 2010-ben mutattak be.

Idén augusztusban a szerzőpáros a Guardian című napilapban publikált egy szatirikus írást, amely a Brexittel foglalkozik.

Anthony Jay az utóbbi években erősen kritizálta a BBC-t, 2008-ban azt javasolta, hogy a szerteágazó korporációt karcsúsítsák, és csak a BBC One, a Radio 4, valamint a hírszerkesztőség maradjon meg. A BBC-t a klímaváltozás “előítéletes” kezelése miatt is bírálta, és helytelenítette, hogy szerinte a brit közszolgálati média stábja ipar- és monarchiaellenes.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top