Sztárok

Senki sem gondolta, hogy sztár lehet a testsúlya miatt – Melissa McCarthy megcsinálta

Melissa McCarthy egyetlen hollywoodi szabálynak sem felel meg, sőt ha azt mondják neki, hogy valamire nem képes, ő csak azért is megcsinálja. Örök mellékszereplőnek hitték, most Jennifer Lawrence és Scarlett Johansson után ő a harmadik legjobban fizetett színésznő a világon.

Melissa McCarthy egy amerikai farmon nőtt fel, jókora katolikus családban, és valószínűleg több unokatestvért tud felmutatni, mint egy átlagember teljes haveri köre. A rokonságában tudja többek között azt a Jenny McCarthyt is, akitől első ránézésre nem is állhatna távolabb: Jenny magas, szőke, és leginkább Playboy-nyusziként emlékszik rá a világ. Egy közös pont mégis akad bennük: a humorérzék.

A kilencvenes években csúcson lévő unokatesó 1997-ben kapott egy saját tévéműsort, a The Jenny McCarthy Show-t, ahová beprotezsálta a rokonát, Melissát is egy vendégszerepre, és a kamerák előtti szereplés olyan ragadósnak bizonyult, hogy Melissa azóta is ott ragadt, sőt messze túlnőtt a híres rokonán. Pedig első, sőt második ránézésre sem tűnik sztáralkatnak, ő azonban tesz az ehhez hasonló véleményekre. A hozzáállását főképp édesapjának köszönheti, aki mindig, mindenben a legnagyobb támogatója volt:

Apu semmire nem mondott nemet, és minden egyes előadásomon vagy versenyemen ott szurkolt az első sorban, és akkor is ugyanolyan lelkesen biztatott, amikor csak a 68. helyen futottam be egy atlétikai versenyen.

Melissa és Jenny McCarthy
Melissa és Jenny McCarthy

Divattervezőből színész

Bármilyen hihetetlenül hangzik, az ír származású McCarthy nem azért ment New Yorkba, hogy színészként próbáljon szerencsét: ő divattervező akart lenni. Ahogy az élet más területein, úgy a divatban is borzasztóan elege lett abból, hogy mások akarják megmondani neki, hogy mit tehet, és mit nem tehet meg.

Minden plus size nőt sötét, bő ruhákba akarnak öltöztetni, mintha csak el akarnák őket rejteni a világ elől

– mesélte McCarthy, aki fontos célkitűzésének tekinti, hogy küzdjön ez ellen a káros szokás ellen. Pusztán a véletlennek köszönhető, hogy nem a ruhák, hanem a színészkedés útján indult tovább.

Az akkori lakótársa biztatására próbálta ki a stand up comedyt, és miután rájött, mennyire otthonosan érzi magát a színpadon, színészleckéket vett, és csatlakozott egy társulathoz, a The Groundlingshez, akikkel az improvizációs komédiát gyakorolták. Itt ismerte meg későbbi férjét, a szintén komédiás Ben Falconét, akivel nemcsak két közös lányukat nevelik együtt, hanem On the Day néven saját produkciós céget visznek Hollywoodban, hogy minél nagyobb befolyással lehessenek azokra a filmekre, amelyekre McCarthy leszerződik.

Melissa ás Ben
Melissa ás Ben

Hollywoodban mindenki ideális párnak írja le őket, akik több mint tízévnyi házasság után is csak a legnagyobb szerelem és elismerés hangján beszélnek egymásról, és a színésznő hollywoodi irodájában csakis azok a címlapok vannak kitéve a falra, amelyeken a férjével közösen szerepel.

Az első sikereket nem a mozi, hanem a televízió hozta meg. Melissa McCarthy a Szívek szállodája Sookie-ját több mint százötven epizódon át alakította az ezredfordulótól kezdve, és bár sok rajongóra tett szert a sorozatnak köszönhetően, sokáig nem tűnt úgy, hogy népszerűségét a mozivásznon is kamatoztatni tudja majd. 158 centijével, és a modellekre nem igazán emlékeztető alakjával a legjobb forgatókönyv is arról szólt, hogy örökre ő legyen a komédiák vicces mellékszereplője, de ő nem állt le beskatulyázni önmagát.

Bár az erősen múlt századi hollywoodi szabályok szerint egy vígjátéknak csak akkor lehet nő a főszereplője, ha a film témája romantikus, és 10-es (angol számítás szerint) méret felett senki nem kaphat főszerepet, McCarthy a 2010-es évek elején alaposan megkavarta a filmipar állóvizét. A 2011-es Koszorúslányokban ugyan csak mellékszerepet alakított, de neki jutottak a film legemlékezetesebb dumái, és amikor a menyasszonyiruha-szalonban, hogy szépen írjuk le, hasmenése volt, és a mosdókagyló tűnt a legjobb megoldásnak a számára, akkor olyan komikus férfiaknak mutatott fityiszt, mint Adam Sandler vagy Ben Stiller. Az altesti poénok korábban kizárólag a férfiak privilégiumába tartoztak, ám McCarthy után már semmi nem maradt a régi. Amikor Oscar-díjra is jelölték a szerepért, már mindenki biztos lehetett abban, hogy óriási változás történt Hollywoodban.

A szakma nem támadja, ellentétben a sajtóval

A Koszorúslányok rendezője, Paul Feig volt az első, aki kiszúrta őt magának, és a fejébe vette, hogy sztárt csinál belőle. Következő közös filmjükhöz Sandra Bullock is betársult, és a 2013-ban készült Női szervek című zsaru/haverfilmet (egy olyan műfaj, ami korábban szintén a férfiak felségterülete volt) is imádták a nézők, ahogy a Személyiségtolvajt is. Ezekben a filmekben Melissa McCarthy már főszerepet játszott, és a kasszarobbantás után már senki sem tagadhatta, hogy új sztár született.

Melissa McCarthy és Sandra Bullock
Melissa McCarthy és Sandra Bullock a People’s Choice díjkiosztóján

A színésznőt saját bevallása szerint a szakmából még sosem érték inzultusok, és még senki sem kérte tőle azt, hogy lefogyjon – amikor leadott harminc kilót, azt az egészsége kedvéért, saját elhatározásból tette –, viszont a sajtó  többször is betámadta. Amikor 2013-ban interjúztam vele a Személyiségtolvaj című film apropóján, a színésznő sajtósa kifejezetten megtiltotta, hogy arról kérdezzük, mit gondol az előző nap az amerikai médiában róla megjelent durva kritikáról, amiben főként a testsúlya miatt támadták. Azóta lassan, de biztosan megtanulta kezelni a hasonló helyzeteket, bár szinte minden filmje kapcsán megtalálják valamivel. A legújabb Szellemirtók esetében a gondnak már nem volt köze a testsúlyához, inkább csak a nőiségéhez. Internetes “botrányt” okozott, hogy a Szellemirtók új változatában a főszerepeket nőkre osztották. Igen, mindez 2016-ban történt.

A tabudöntögető

Míg a filmjeiben McCarthy előszeretettel játszik harsány, nagypofájú figurákat, a valóságban szerény és visszahúzódó, és kifejezetten élvezi, hogy a kamerák előtt teljesen kifordulhat önmagából. Alkotótársai imádják benne, hogy hatalmas lelkesedéssel improvizál, és képes akár ötven különböző módon is eljátszani ugyanazt a jelenetet.

A kritikusai leginkább azt szokták felhozni ellene, hogy minden filmjében ugyanazt a karaktert játssza, de Bud Spencer, Bruce Willis vagy Clint Eastwood kapcsán eszükbe sem jutna ugyanezt hibaként felróni. Ha valami közös van Melissa McCarthy mozis szerepeiben, az az, hogy a színésznő bátran megy neki mindenféle tabunak, és örömmel alakít olyan tulajdonságokkal rendelkező figurákat, akiket korábban szinte csak pasik játszhattak el Hollywoodban. Legyen az egy szuperkém, egy iszákos vagy egy nő, aki az egy éjszaka után úgy dobja el a pasikat, mint dohányos a cigarettacsikket, netán egy erőszakos fazon, aki bármikor megruház bárkit, Melissa McCarthy nem ismer lehetetlent.

Senki sem gondolta, hogy sztár lehet a testsúlya miatt

A nézők pedig imádják őt, mert végre valaki olyat láthatnak a vásznon, aki nem a hollywoodi tökéletességet sugározza feléjük, hanem ő is egy közülük. Valaki, aki bizonyította, hogy tehetséggel és kemény munkával bármi elérhető, és ma már 14 millió dolláros gázsit ajánl fel neki Hollywood. McCarthy időközben a tévét is kinőtte – annyira elfoglalt volt, hogy a Mike & Molly szímű sitcomját a 6. évad után törölni kellett –, saját ruhamárkát épít, ahol kiemelt figyelmet fordít a plus size méretű darabokra, és a férjével közösen építgeti tovább a filmes karrierjét nemcsak magának, hanem sok utána következőnek is, akik majd az általa kitaposott ösvényen sétálhatnak be az álomgyárba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top