Sztárok

Harry herceg élő adásban csináltatott HIV-tesztet

II. Erzsébet fiatalabb unokája a brit királyi ház hivatalos Facebook-oldalán, élő adásban végeztette el a vizsgálatot, hogy felhívja az emberek figyelmét a HIV/AIDS-elleni küzdelem egyik legfontosabb fegyverére.

Harry herceg, aki az ötödik a brit trónörökösi sorban, már többször hangoztatta, hogy folytatni kívánja édesanyja, Diana hercegnő örökségét, a HIV/AIDS-elleni harcban. Annak érdekében, hogy ledőljenek a társadalmi tabuk a betegséggel kapcsolatban, a herceg ellátogatott a londoni Guys and St. Thomas kórház HIV-osztályára.

Ha pedig már egyszer ott volt, nem hagyta ki az alkalmat, hogy elvégeztessen egy gyorstesztet, amelyet a brit királyi család hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítettek. Az oldalnak több mint hárommillió rajongója van.

A látogatás során készült videóban Harry herceg egy orvossal beszéli meg a teszt menetét, majd kis mennyiségű vért vesznek tőle, hogy bemutassák, milyen egyszerűen és gyorsan lehet egy ilyen vizsgálatot elvégezni.

Harry herceg korábban már kiejelentette, hogy fokozni fogja a témával kapcsolatos közszerepléseit, ennek kapcsán néhai édesanyját is megemlítette.

“Nagyon harcosan állt az AIDS kérdéséhez – mondta a herceg. – Igyekezett megtörni a HIV-et övező stigmát, ezt többször nyilvánosan is demonstrálta. Rendkívüli hatása volt a világra de az én életemre is.”

Harry herceg a vérvizsgálat eredményét várja (Fotó: Kensington Palace)
Harry herceg a vérvizsgálat eredményét várja (Fotó: Kensington Palace)

“Óriási jelentősége van, hogy Harry herceg úgy döntött, élőben, a közösségi média nyilvánossága előtt vesz részt HIV-teszten – mondta Ian Green a Terrence Higgins Alapítvány elnöke. – Ez egyrészt mutatja, hogy mennyire elkötelezett a HIV-elleni harcban, ugyanakkor milliókhoz juttatja el az üzenetet, hogy a HIV-teszt könnyű, gyors és semmi olyasmi nincs benne, amitől félni kellene. Nagyon jó esélyünk van, hogy megfékezzük a HIV terjedését Nagy-Britanniában, de ehhez arra van szükség, hogy mindenki ismerje a saját állapotát. Túl sok ember halogatja a tesztelést a HIV-et még mindig övező stigmák miatt, de van aki azért teszi, mert úgy gondolja, hogy a HIV ma már nem probléma. Ma, Harry hercegnek köszönhetően az emberek ismét fognak beszélni a HIV-ről és a vizsgálatról. Ma már a HIV-pozitív diagnózis nem halálos ítélet: a megfelelő kezeléssel az érintettek ugyanolyan hosszú ideig élhetnek, mint HIV-negatív társaik, ráadásul a kezelésekkel az is megakadályozható, hogy továbbadják a fertőzést. Ezeket az információkat azonban el kell juttatni az emberekhez és ezen a területen felbecsülhetetlen Harry herceg segítsége.”

A Kensington-palota szóvivője elmondta, a fiatal herceg a jövőben több olyan eseményen is részt vesz, amelyek célja, hogy rávilágítson a HIV/AIDS-elleni küzdelem fontosságára. “A herceg Sentebale nevű jótékonysági szervezetén keresztül szeretné a saját generációjának figyelmét felhívni, hogy a betegség elleni harcot még nem nyertük meg, ezért tovább kell küzdenünk” – mondta a királyi család szóvivője, aki hozzátette, Nagy-Britanniában évente több ezer új megbetegedést regisztrálnak. A helyzet ennél lényegesen rosszabb olyan országokban, mint például Dél-Afrika, ahol a HIV a fiatalkorúak között az egyik vezető halálok.

További cikkek a HIV/AIDS-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top