Sztárok

Így védd az okostelefonodat a nyaraláson!

Utazás, pihenés, kikapcsolódás során akkor van jó dolgunk, ha felszabadultan pihenhetünk, és nem kell a mindennapi gondokkal foglalkoznunk. Sajnos azonban még a legjobb nyaralást is megkeserítheti, ha például ellopják az értékeinket, ma pedig ez már nem merül ki az igazolványokban és pénztárcában: indulás előtt gondoljunk digitális értékeinkre is, és vegyük elejét, hogy bárki visszaéljen online adatainkkal.

Mivel ma már az okostelefonoknak köszönhetően szinte minden fontos adatot magunkkal vihetünk a zsebünkben, érdemes a telefont úgy beállítani, hogy még illetéktelen kezekbe kerülve se tudjanak a tolvajok sok mindent kezdeni digitális értékeinkkel. Ehhez néhány apró, de fontos lépést kell megtennünk és ha ez megvan, jóval nyugodtabban vághatunk neki az útnak.

A nyaralás, bulizás során érdemes fejben tartani pár biztonsági tippet
A nyaralás, bulizás során érdemes fejben tartani pár biztonsági tippet

A kocsit, házat bezárjuk – zárjuk a telefont is!

Bár eleinte kényelmetlenségnek tűnhet, de még annak is érdemes biztonsági zárat beállítani a telefonjára, aki amúgy nem banki titkokkal vagy állambiztonsági információkkal dolgozik nap mint nap. Az okostelefon ugyanis egy teljes értékű számítógép, ráadásul rengeteg alkalmazáson keresztül lehet hozzáférni a tulajdonos életének egy-egy részéhez, egy dörzsöltebb hackernek, vagy identitástolvajnak pedig kész kincsesbánya lehet egy őrizetlenül hagyott telefon.

Persze, a PIN-kódot be kell ütni a telefon bekapcsolásakor, ám az csak az ellen véd, hogy ne tudjanak a nevünkben telefonhívásokat indítani vagy SMS-üzeneteket küldeni. Ellenben például nyugodtan posztolhatna bárki bármit például a Facebook-oldalunkra, vagy akár e-maileket is küldözgethetne a nevünkben, ehhez csak wifire van szüksége. Így fontos beállítani, hogy a telefont csak valamilyen biztonsági megoldáson átjutva lehessen feloldani.

A legkézenfekvőbb egy extra biztonsági PIN-kód, vagy a biztonsági minta, amikor megfelelő sorrendben kell összekötni a képernyőn látható pontokat. Ezeket persze meg kell jegyezni, aminek a legfőbb kockázata, hogy elfelejtjük, azonban a biztonsági minta esetében azt sem árt tudni, hogy a telefon képernyőjén látható maszatolódásból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a minta hogy néz ki, onnantól pedig csak néhány próbálkozásra van szükség, hogy ki lehessen nyitni a telefont.

A jobb okostelefonok ma már ujjlenyomatolvasóval garantálják a biztonságot
A jobb okostelefonok ma már ujjlenyomatolvasóval garantálják a biztonságot

A legjobb megoldást inkább az jelenti, ha olyan okostelefont választunk, amelyen ujjlenyomatolvasó is található, így biztos lesz, hogy csak mi magunk tudjuk feloldani a készüléket. A legtöbb telefonon e mellé még azt is beállíthatjuk, hogy bizonyos számú próbálkozás után letiltsa, drasztikusabb esetben formázza a készülék tartalmát, esetleg jelezzen egy előre megadott email-címen, hogy a telefon illetéktelen kezekbe került.

Ingyen wifi? Kerülendő!

Repülőtereken, kávézókban, szállodákban is sokszor találkozhatunk ingyenes wifilehetőséggel, amit sokan szeretnek kihasználni. Ez azonban rendkívül rizikós lehet. Egyrészt, nagyon könnyű egy megtévesztő nevű wifiadót beüzemelni, amelyre csatlakozva a hacker könnyedén hozzáférhet az adatainkhoz, illetve az ingyenes wifiadóra csatlakozva szintén viszonylag egyszerűen el lehet téríteni az adatforgalmat. Ezért inkább kerüljük a jelszóval nem védett hálózatokat, inkább szánjunk pár eurót egy internetkávézóra, esetleg még itthon a mobilnet külföldi használatát lehetővé tévő roamingcsomagra.

Nem kell mindent posztolni!

Egy ilyen fotó a Facebookon és mindenki tudhatja, hogy nem vagyunk otthon
Egy ilyen fotó a Facebookon, és mindenki tudhatja, hogy nem vagyunk otthon

Az elővigyázatosság jegyében arra is érdemes gondolni, hogy mit, mikor és hova töltünk fel az internetre. Facebookon például nem biztos, hogy érdemes kiírni, hogy éppen nem vagyunk otthon, főleg akkor nem, ha a Facebook-profilunkat bárki láthatja. Ezért érdemes átnézni az adatvédelmi beállításainkat, a nyaralós fotókat pedig ráérünk akár hazatérés után is feltölteni, nem muszáj egyből a tengerpartról, elvégre ott mégiscsak azért vagyunk, hogy kipihenjük magunkat, nem igaz?

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top