Sztárok

Paul McCartney 74 éves – nála drágábban még ember nem vált a brit szigeten

Paul McCartney neve zenészként vált ismertté, pedig festőként is egész szép karriert futott be, sőt a Yesterday-en (és még egy halom másik dalon) túl például egy vega élelmiszeripari céget is köszönhetünk neki. A magánélete is pont olyan szövevényes, mint a karrierje, pedig viszonylag nyugodtan haladtak a dolgok, mígnem elvesztette első feleségét, Lindát. A nőügyein túl összeszedtünk róla 7 érdekességet, amit érdemes tudni róla.

Paul McCartney ma ünnepli a 74. születésnapját, életéből úgy 57 évet töltött színpadon. Essünk túl a szakmai részen, és tegyük hozzá, hogy McCartney esetében ez egyáltalán nem unalmas, sőt!

Előbbi felsorolás (különösen az utolsó két pont) bizonyítja, hogy a kora ellenére is egész jól kinéző McCartney nem egy betokosodott, idős zenész, hanem képes a változásra, a változtatásra. A magánéleti viszonyain viszont sosem változtatott volna, szíve szerint az egész életét Linda McCartney mellett élte volna le, de ezt az álmot kettétörte a mellrák.

Két majdnem házasság

Első komoly kapcsolata egy Dot Rhone nevű lánnyal volt, akivel azután szakítottak, hogy 1962-ben elvesztettek egy gyereket, Rhone sajnos elvetélt. A Beatles ekkoriban már szaladt, McCartney pedig összejött Jane Asherrel, akivel öt évet húztak le, mígnem 1968-ban véget ért a kapcsolatuk. Ahogy Rhone-nal, úgy Asherrel is tervezték az esküvőt, de oltárig, vagy éppen az anyakönyvvezetőig nem jutottak el.

Jane Asher és Paul McCartney
Jane Asher és Paul McCartney

Aztán jött Linda…

…aki fotósként először 1966-ban találkozott a Beatlesszel, de inkább John Lennon tetszett neki, mígnem szóba elegyedett Paullal, aki egy évvel az Asherrel történt szakítás után elvette őt. Híres románc az övék, híres utódokkal. McCartney a nevére vette Linda lányát, Heathert, és később három gyermekük született: Mary, Stella és James, közülük Stella híres ruhatervező, tervezett már melltartót masztektómián átesett nőknek is. 2003-ban ment hozzá Alasdhair Willishez, akitől négy gyermeke született, az esküvőre pedig egy saját maga által tervezett ruhát vett fel, mely az anyja menyasszonyi ruhájának volt egy “felújított” változata. Linda öt évvel lánya menyegzője előtt hunyt el, mint azt fentebb említettük: mellrákja volt.

Paul, Linda és a gyerekek
Paul, Linda és a gyerekek

Cefet drága válás

2002-ben Paul elvett egy modellt, név szerint Heather Millst, akivel akkor már két éve voltak együtt. A család, a sajtó, a komplett brit sziget fázott Millstől. 2003-ban született meg lányuk, Beatrice, aki csak hároméves volt, amikor a szülők beadták a válókeresetet. A válási procedúrán jó ideig csámcsogtak a lapok, és volt is miért, mivel Mills veszettül sok pénzt akart, és hosszas alkudozás után kapott is: 24,3 millió fontot tett zsebre, havi apanázsként pedig 35 ezret kap, ez mai árfolyamon úgy 14 millió forint. Az adatok alapján ez a brit sziget legdrágább zenészválása volt.

Paul és Heather
Paul és Heather

Happy end

McCartney a válása után szinte kerülte a nőket. Koncertezett, lemezt készített, folytatta a munkáját mint állatvédő aktivista, és amikor csak tehette, unokáival töltötte az idejét, majd megismerte Nancy Shevellt, és 2011-ben New Yorkban elvette. A nő gazdag, eleve vagyonos családból érkezett, és saját maga is szép karriert épített a szállítmányozásban. Nancy nem akar gyereket, nem akarja elvenni Paul vagyonát, pusztán jól érzik magukat együtt – McCartney családja szereti. A zenész élete átlagossá vált, ahogy egyszer fogalmazott: “Sétálgatok, nyaralok, jól érzem magam. Néha meglátogatjuk az unokákat, és sokat jár hozzánk Beatrice. Olyan vagyok, mint egy nagypapa, leszámítva, hogy néha koncertezem egyet pár tízezer ember előtt.”

Megnézem
Összes kép (1)

A 7 érdekesség, amit ígértünk:

1. A hetvenes évek végén, egy barátja ösztönzésére kezdett festeni, az ihletet pedig a házában lévő üres felületek adták. “Már amennyiben az ihlet, hogy ezeknek valami színt akarsz adni” – mondta. Jó pár képet festett azóta, mivel több szabadságot érez a vásznon, mint a zenében, ahol akkordokat, hangnemeket kell követnie. Paul néhány festményt eladogatott az évek során.

2. A sajtó előszeretettel írta, de állítja, hogy sosem konkurált a Rolling Stonesszal, inkább a Beatles után a világ második legjobb zenekarával, a Beach Boysszal. A Stones annyira nem kötötte le, a zenekar első listavezető számát ő maga írta John Lennonnal. Ez volt az:

3. Kétszer jelentkezett kórusba gyerekkorában, de mindkétszer elbukott a felvételin. Mégis a világ egyik legismertebb énekhangja az övé.

4. Nagyon úgy tűnik, hogy ő az az zenész, aki történelem során a legnagyobb tömegnek játszott: 1989-ben Rio de Janeiróban 350 ezer ember nézte végig egy koncertjét. Arról nem találtunk felvételt, de egy 1990-esről igen, itt 180 ezer ember hallgatja őt: 

5. Amikor 2001. szeptember 11-én New Yorkban becsapódott az első repülő a World Trade Center egyik tornyába, ő leszálláshoz közeledett a saját gépével. Végignézte a becsapódást, és amikor leszállt a gépe, a bárba ment, és rendelt egy italt. “Azon gondolkoztam, hogy mit tehetnék az emberekért” – nyilatkozta később, majd írt egy dalt Freedom címmel.

6. Nem gitár, nem basszusgitár, hanem a trombita volt az első hangszer, amin tanulni kezdett.

7. 1975-ben a feleségével éppen bárányt evett egy étteremben, miközben a szomszédos földeken birkák legeltek. Ekkor evett utoljára húst, azóta vegetáriánus és állatvédő. 1991-ben alapították a Linda McCartney Foods céget, mellyel vega, vegán ételeket forgalmaznak. 2000-ben ezt megvette a Heinz, majd 2006-ban egy másik nagyvállalat. A zenész máig felügyeli a termékeket, ahogy azt Lindának megígérte a halála előtt.

Paulnak egy John Lennon-számmal kívánunk boldog születésnapot:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top