Sztárok

Nyomozónők, akiket az egész világ imád

Az esetek nagy részében a krimik hős nyomozóit férfiak alakítják, pedig érdemes odafigyelni a detektívnőkre is, akik annak ellenére, hogy kevesebben vannak, ugyanúgy beírták a nevüket az irodalom, vagy éppen Hollywood történetébe. Columbo vs. Miss Marple? Sima döntetlen.

Feltettük azt a kérdést magunknak, hogy kik azok a nyomozók, akik első blikkre eszünkbe jutnak, és természetesen ömlöttek a nevek: Derrick, Mulder ügynök, dr. Cal Lightman, Jack Bauer (akit soha többé nem játszik már Kiefer Sutherland), Jessica Fletcher (hopp, megvan az első nő!), Poirot, Miss Marple (hopp, még egy), Sherlock Holmes (akinek leghíresebb megformálója, Douglas Wilmer nemrég hunyt el)…

…na jó, állj, állj, állj.

Tehát nyolc nyomozóból hat férfink és két nőnk van. Ebből nyilván képtelenség reprezentatív felmérést összeállítani, de annyi biztos, hogy ha az irodalmi élet vagy Hollywood detektívjeit megszámolnánk, akkor az igazán nagy nevek közt jóval több férfit találnánk, mint nőt. 

Miss Marple

Marple-t Agatha Christie, a világ legolvasottabb írónője találta ki, és először 1927-ben, a brit kiadású The Royal Magazine-ban megjelent, A kedd esti klub című novellában tűnt fel. A Royal olyasmi volt az angoloknak, mint nekünk a Nyugat, csak “bulvárosabb” kiadásban, ugyanis inkább a könnyed irodalom kapott szerepet benne a fajsúlyos sorok helyett.

Christie ugyan szerette Marple karakterét, de eleinte nem gondolkozott azon, hogy több novellát, sőt regényt szánjon neki, végül mégis egy sor novellában és összesen 12 regényben szerepelt. Az első ezek közül az 1930-as Gyilkosság a paplakban, de a legismertebb a több mint 30 évvel később megjelent Bertram szálló.

Margaret Rutherford és Julia McKenzie Miss Marple szerepében
Margaret Rutherford és Julia McKenzie Miss Marple szerepében

Marple-t sokan egy visszataszító, kotnyeles, fontoskodó, ám szenilis vénlánynak tartották (karaktere rászolgált erre), aki imád kötögetni és kertészkedni, de emögött az álca mögött rejtőzött nyomozói zsenialitása. Látszólagos naivitása és bugyuta kérdései miatt sokan nem szerették a karaktert, de mivel Christie pont olyan precízen és okosan építette fel a hősnője által (szándékosan nem írjuk, hogy detektív, ugyanis Marple nem volt hivatásos rendőr) felkutatott bűncselekményeket, mint mondjuk bármelyik Poirot-regényben, a Marple-könyvek is remekül fogytak.

Ennek egyenes következményeként a sztorikból tévéfilmek készültek, és ugyan egy halom híres színésznő játszotta el a kotnyeles Miss Marple szerepét, a legtöbben mégis Joan Hickson arcához társítják a karaktert, akivel 1984 és 1992 között mind a 12 regényt leforgatták. A sorozatot nálunk is vetítették.

Jessica Fletcher – Gyilkos sorok

Két cefetül menő hollywoodi producer, név szerint Richard Levinson és William Link találta ki Fletcher karakterét. A két férfi nehezen adta el a író- és detektívnő szerepét a nyolcvanas években kifejezetten a férfi nyomozókban utazó csatornáknál, de végül csináltak egy pilotot, amit 12 évadnyi sorozat követett. A Fletchert alakító, akkor már többszörös Golden Globe-nyertes Angela Lansbury olyan jó választásnak bizonyult a főszerepre, hogy 1984 és 1996 között még négy Golden Globe-ot tehetett zsebre alakításáért.

Angela Lansbury
Angela Lansbury

Lansbury egyébként játszott 1978-ban játszott Agatha Christie regénye, a Halál a Níluson filmadaptációjában, sőt egyszer alakította Miss Marple-t a Kristálytükör meghasadt filmváltozatában is – pont ezért logikus, hogy Fletchert sokszor hasonlították Christie hősnőjéhez, de Link sűrűn cáfolta, hogy lenne párhuzam, pedig akad: akárcsak Marple, úgy Fletcher, a krimiírónő is mindig épp ott van, ahol valami bűneset történik, sőt többször is egy ismerősét gyanúsítják, de csavaros eszével általában megfejti a rejtélyt.

Langsburyt egyébként a példaképével fotózkodó Ganxsta Zolee édesanyja, a Kossuth-díjas és a nemzet színésze titulusra esélyes Kassai Ilona szinkronizálta a sorozat magyar változatában.

Dana Scully – X-akták

 Az X-akták Hollywood máig egyik legsikeresebb sorozata. 1993 és 2002 között kilenc évadban összesen 202 részt élt meg, a nézők pedig a kezdetektől fogva azon izgultak, hogy a 47 évesen is gyönyörű Gillian Anderson által megformált Scully összejön-e Mulderrel, ami a kilencedik évadban meg is történt.

Nyomozónők, akiket az egész világ imád

Scullyt az epizódok legtöbbjében látni orvosi köpenyben: boncol, vagy egy kórházban sertepertél. Orvosként végzett, de ahelyett, hogy gyógyítani ment volna, az egyetem után azonnal az FBI-hoz szerződött. Segíti Mulder nyomozását, de nemegyszer veszélybe kerül. Szkeptikus a földönkívüliekkel és a paranormális tevékenységekkel kapcsolatban, de végül megtér, miután elrabolják az idegenek.

Scully a nyolcadik évad végén szül egy fiút, Williamet, akiről nem derül ki, hogy ki az apja, noha egyszer Mulder úgy beszél róla, hogy “a fiunk”. Ez a kérdés még a sorozat visszatérő, 2016-os, hat részből álló tizedik évadjában is nyitott, az viszont biztos, hogy a legendás páros kapcsolatának annyi. Mulder egy farmon tengődik, Scully pedig orvosként dolgozik, mielőtt visszatérnek az FBI kötelékébe. Az új X-aktákról egyébként úgy véljük, hogy már nagyon nem a régi.

Charlie angyalai

A sorozat 1976 és 1981 között öt évadot élt meg, a receptje rém egyszerű: egy láthatatlan milliomos három eszeveszettül dögös magánnyomozónőnek megbízásokat ad. Charlie örök rejtély marad, a három lány pedig eszüket és szexuális kisugárzásukat kihasználva megfejtenek egy-egy bűncselekményt.

Amellett, hogy a történetek is elég fordulatosak, teljesen nyilvánvaló, hogy a sorozat a sikert a 2009-ben elhunyt Farrah Fawcett, Jacklyn Smith és Kate Jackson külsejének is vaskosan köszönhette, sőt az a fáma járja, hogy a széria eleve nagyobb sikert aratott a férfiak körében.

Hollywood 2000-ben döntött úgy, hogy filmet készít a sorozatból, és nem meglepő módon három dögös színésznőt választott a filmszerepre: az azóta igen szépen kikerekedett Cameron Diazt, a 46 évesen édesanyává lett Lucy Liut és az éppen váló Drew Barrymore-t (aki producerként is benne volt a stábban). A film olyan mértékű kasszasiker volt, hogy készült még egy folytatás is. 

Lucy Liu, Cameron Diaz és Drew Berrymoore
Lucy Liu, Cameron Diaz és Drew Berrymore

Simlis és a szende

Oké, hogy a márciusban 61-et betöltő Bruce Willis (a simlis) volt az egyik nyomozó, és ő ennek köszönheti későbbi filmes karrierjét, de Cybil Shepherd (a szende) volt az, aki miatt igazán élt ez a sorozat. David és Maddie párosa itthon is sikert aratott, a sorozatot többször több tévécsatorna is vetítette. Maddie ugyan titkárnőként dolgozott David mellett, de ettől még kivette a részét a nyomozásból, sőt humorával és külsejével annyira megbabonázta a nézőket, hogy egyes felmérések szerint sokáig több férfi és női rajongója volt együttvéve, mint Willisnek, ami valljuk be: igen nagy teljesítmény, ha egy olyan sármőrről beszélünk, mint Demi Moore egykori férjéről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top