Sztárok

Dobó Kata: Több figyelmet a daganatos betegeknek!

Dobó Kata évek óta képviseli a daganatos betegek ügyét, de még sok szerinte a tennivaló: egyre több ember hal meg rákban, miközben kevesen és csak rövid ideig részesülnek olyan szakszerű ápolásban, amelyet minden ember megérdemelne az élete végén.
Fotó: Doron Ritter

Fotó: Doron Ritter

Dobó Kata évek óta küzd a Magyar Hospice Alapítvány nagyköveteként a gyógyíthatatlan daganatos betegek méltó ellátásáért. Legutóbb az alapítvány 25 éves fennállását ünneplő jótékonysági koncert háziasszonyaként beszélt arról, hogy mennyire fontos életünk utolsó időszakában a szeretetteli gondoskodás. “A szeretetben élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben” – idézte Márai Sándor gondolatait.

Kata szerint ijesztő, hogy a statisztikák szerint ma már minden negyedik ember daganatos betegség miatt hal meg Magyarországon. “Még elkeserítőbb azonban, hogy ezeknek az embereknek a nagy része nem távozhat méltóságteljes módon, szeretetteli légkörben” – tette hozzá. A szakszerű életvégi ellátást nyújtó hospice-palliatív ápolásban ugyanis csak az érintettek 22 százaléka részesül.

Dobó Kata: Több figyelmet a daganatos betegeknek!

Hospice-ellátást akár otthoni ápolás keretében is rendelhetne a háziorvos: minden gyógyíthatatlan beteg térítésmentesen jogosult rá 150 napig. “Óriási segítség, hogy ilyenkor az orvos, ápoló vagy akár a pszichológus, gyógytornász is házhoz megy, hogy segítsen a testi fájdalom csillapításában és lelki terhek enyhítésében” – meséli Kata. Jelenleg azonban a 150 napból átlagosan csak 23-at vesznek igénybe azok, akikhez egyáltalán eljutnak a szakemberek.

Ennek oka részben az orvosi tájékoztatás elégtelensége, de a kapacitás is kevés: Magyarországon a legsúlyosabb állapotban lévők számára fenntartott 200 hospice-palliatív ágy kevesebb, mint fele a WHO által ajánlott számnak. “A Magyar Hospice Alapítvány 80 munkatárssal és számos önkéntessel segít a betegeknek, de az OEP csak a működési költségeik 40 százalékát fedezi, így a magánszemélyek támogatása nélkül nem tudnának fennmaradni. Kérem, aki teheti, ajánlja fel adója 1 százalékát a Magyar Hospice Alapítványnak, hogy még több ember kapja meg azt a gondoskodást élete végén, amit minden ember megérdemelne” – tette hozzá Dobó Kata.

Bővebben a Magyar Hospice Alapítvány munkájáról: www.hospicehaz.hu

Az alapítvány részére kitöltött SZJA 1% nyilatkozat pedig INNEN tölthető le.

Dobó Kata: Több figyelmet a daganatos betegeknek!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top