Sztárok

Czeizel Barbara: nem tudom, milyen egy igazi apa szerep

Czeizel Endre gyermekei és unokája, Benjamin is ott voltak azon az eseményen, amellyel a világhírű orvos genetikus professzor nevét és munkásságát örökre halhatatlanná tették.

Az eddig Egészség-megőrzési és Diagnosztikai Központ néven ismert intézet, ahol Czeizel Endre szinte a legvégsőkig tanácsokkal látott el családokat, mára már a Czeizel Intézet nevet viseli.

“Élő emberről ritkán neveznek el intézetet. Sajnos apu fél évvel ezelőtti halála ezt ma már lehetővé teszi, nem furcsállja senki. Mindannyiunknak fájdalmas, de egyben méltó is apu emlékéhez, hogy most itt vagyunk, ugyanis ugyanebben a teremben ünnepeltük a 80. születésnapját” – kezdte meghatottan Czeizel Barbara, az orvos genetikus lánya, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy édesapja tudományos öröksége alapul szolgálhasson az egészséges magzatok fogantatásában és megszületésében.

“Apu itt kapott újra életre, ha egyébként felkelni is alig tudott, mindig bejött, akár támogatva is. Ha pedig beült a rendelőjébe, és két-három családdal beszélgetett, olyan volt, mintha csak megjátszotta volna a betegségét. Az intézet, már a gyermekvállalás előtti időszakban is rendelkezésre áll, és végig tudjuk kísérni a várandósságot egészen a baba megszületése utáni időszakig.”

Czeizel Barbara: nem tudom, milyen egy igazi apa szerep

Czeizel Barbarát édesapjához hasonlóan az egészségügy, a mások segítése szippantotta be. Gyógypedagógusként rengeteget tesz az egészségmegőrzés területén. “Nem gondolom, hogy apu nagy befolyással volt rám ebben, esetleg talán tudat alatt, mert mikor a pályaválasztásról volt szó otthon, mindig az ellenkező irányba szerettem volna menni. Minden akartam lenni, csak orvos nem. Végül úgy alakult, hogy egészen összefonódott a munkám apuéval. De azt nem lehet mondani, hogy az apaképet követtem. Nekünk ugyanis a testvéreimmel nem igazán volt olyan. Rengeteget kaptunk tőle, többet, mint egy átlagapától bárki. De teljesen egyedi volt, nem tudom, milyen egy igazi apaszerep, mert azt sosem láttuk. Mást kaptunk, mást láttunk, hol élveztük, hol szenvedtünk miatta csendben.”

A Czeizel Endre hagyatéka körüli botrány kapcsán Barbara és testvérei elzárkóztak. “Nem nyilatkozom olyanról, amihez nincs közöm. Méltatlan ez apu emlékéhez” – zárta rövidre Czeizel Endre lánya a témát.     

Czeizel Barbara: nem tudom, milyen egy igazi apa szerep

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top