Sztárok

Őt választhatják a Nemzet Színészének

Psota Irén halála miatt hamarosan dönteni kell, hogy ki kerüljön a Nemzet Színészei közül. A szabályok értelmében a kiválasztottnak mindenképpen nőnek kell lennie. Felmerült egy név, akit többen is támogatnának.

Bár az új tagról csakis a Nemzet Színészei dönthetnek, a Blikk szerint többen felemelték a szavukat Ganxsta Zolee édesanyja, azaz Kassai Ilona mellett. Így tett Pikali Gerda és Agócs Judit is. “Még nem is éltem, amikor Médike már színpadi sztár volt, de minden darabját megnéztem, amit csak tudtam. Nagyszerű színésznő. Egész életpályáját tekintve megérdemelné ezt a jutalmat, mert hetven éve hatalmas alázattal, fiatalokat megszégyenítő energiával dolgozik a mai napig” – érvelt Pikali Gerda.

 

Kassai Ilona szubrettként kezdte pályáját, majd drámai színésznő lett. Antigoné szerepéért kapott Kossuth-díjat 35 évesen, 1961-ben pedig kiérdemelte a Jászai Mari-díjat is. Avar István partnere volt a Harmadik nekifutásra című filmben, de sokkal többet forgatott külföldön. Az Élek, és szeretlek benneteket című – Cannes-ban különdíjas – filmben 60 évesen még fran­ciául alakította a nagymamaszerepet. Miss Marple-ként vagy a Gyilkos sorokból Angela Lansburyként is ismerhetjük a hangját, de általa szólalt meg a Harry Potter McGalagony professzor asszonya, Maggie Smith is.

“Még nem ültünk össze, de nem befolyásoljuk egymást soha. Valóban ritka az a kolléga, aki 88 évesen aktívan dolgozik, de közöttünk is akad munkamániás: Törőcsik Marika, Tordy Géza és Haumann Péter is ilyen. Színésznő helyére csak színésznőt választunk, mindannyian felvetünk neveket, és addig szavazunk, amíg megegyezünk. Megbeszéltük, hogy egyikünk se mond előre egyetlen jelöltet se, így én sem teszem ezt” – mondta el Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top