Sztárok

Ha sokat fizet érted a cég, akkor a nemi erőszak is belefér – Vélemény a Kesha-ügyről

Már az Oscar-gálán is többen kiálltak Kesha mellett, akinek a bíróság elutasította a keresetét, amelyben nemi erőszakkal és bántalmazással vádolta a producerét. A bíróság és Kesha kiadója pénzorientált hozzáállása a témához bicskanyitogató. Rámutat arra, hogy miért nem jelentik rengetegen, ha erőszakot szenvednek el.

Kesha ügye most újra reflektorfénybe került az Oscar-díjátadó után, ahol Lady Gaga elénekelte a Til it happens to you című számát, ami az erőszak, bántalmazás áldozatairól szól. Az Oscar előtt Gaga azt üzente Twitteren Keshának, hogy a fellépés alatt gondol majd rá és neki is énekel, mert ő és mindenki más megérdemli, hogy szabad és boldog élete legyen. Lady Gaga fellépése előtt Joe Biden, az amerikai alelnök beszélt arról, hogy minden fejlődés ellenére még mindig túl sokan esnek nemi erőszak áldozatává, és hogy alapvető változásra van szükség, hogy az áldozatok ne saját magukat hibáztassák.

Kesha pedig az Oscar után egy megható üzenetben a Twitteren köszönte meg mindkettőjüknek, hogy ilyen nagy nyilvánosság előtt kiálltak az erőszak áldozatai mellett.

A pénz többet ér, mint az ember

Az üzenetek előzménye az, hogy Kesha fel akarta bontani a szerződését a Sonyval, azon belül is a saját producerével, Dr. Luke-kal, aki 18 éves kora óta bántalmazta és megerőszakoltaA két éve húzódó per úgy végződött február 19-én, hogy a bíróság kimondta: a kereskedelmi érdekek kiütik a nyeregből a morális megfontolásokat. Ez azt jelenti konkrétan, hogy mivel a Sony 60 millió dollárt fektetett az énekesnő karrierjébe, a bíróság szerint jogosan várja el, hogy megtérüljön a befektetése, ezért Kesha kénytelen lesz még hat albumot végig dolgozni dr. Luke-kal, nem bonthatja fel a szerződését. Ha mégsem készítené el a szerződésben rögzített hat albumot, akkor a Sony kártérítést követelhet tőle.

Kesha a bántalmazás és erőszak mellett még azt is leírta a keresetében, hogy dr. Luke okolható az étkezési zavaraiért is, mert ő kényszerítette folyamatosan a fogyókúrára, emiatt több hónapig rehabilitációra is volt szüksége. Illetve megfogalmazta konkrétan azt is, hogy nem érzi biztonságban magát dr. Luke mellett, az előéletükre való tekintettel, és képtelen vele együtt dolgozni.

Dr. Luke producer és Kesha (Fotó: John Shearer/Getty Images)
Dr. Luke producer és Kesha (Fotó: John Shearer/Getty Images)

A keresetben orvosi szakvéleménnyel alátámasztva az áll, hogy “fizikailag és pszichésen sérült a bántalmazástól… félti az életét”. A nemi erőszak mellett azért is jutott idáig, mert 10 éven keresztül lelki terror alatt állt, ahogy leírták a bíróságnak: “Dr. Luke sorozatosan bántalmazta Ms. Sebertet azzal a céllal, hogy lerombolja az önbizalmát és önbecsülését, hogy teljes hatalma legyen az élete és karrierje fölött.” Amikor pedig bedrogozta és megerőszakolta, azzal fenyegette az énekesnőt, hogy ha bárkinek is mer szólni az esetről, nemcsak az ő életét és karrierjét teszi tönkre, hanem a családjáét is. Csakhogy Kesha és ügyvédjei nem tudtak elég bizonyítékot felsorakoztatni a bíróságon ahhoz, hogy bizonyítsák az állításaikat.

Ha mindez igaz, akkor Kesha alapvető emberi jogai sérülnek a bíróság döntésével, amikor arra kényszerítik, olyan emberrel dolgozzon továbbra is együtt, akitől fél. Dr. Luke-kal egyébként a zenészek közül nagyjából bárki örömmel dolgozna együtt, elképesztő érzéke van hozzá, hogyan robbantsa be mások zenei karrierjét, úgyhogy nyilván nem véletlenül és nem alaptalan vádak alapján vágja saját maga alatt a fát az énekesnő ezzel a perrel.

 

Kesha a new york-i bírósági tárgyalása előtt (Fotó: Getty Images)
Kesha a new york-i bírósági tárgyalása előtt (Fotó: Getty Images)

 

Mi a Sony szerepe?

A történetben a Sony szerepe is érdekes, mert a cég szemmel láthatóan teljes mértékben ignorálta Kesha vádjait, amivel azt a látszatot keltik, hogy szerintük is rendben van, ha egy énekesnőt megerőszakol a producere.

A hivatalos álláspontjuk annyi, hogy lehetővé teszik, hogy Keshának ne kelljen dr. Luke-kal találkoznia a munka során, de nem áll módjukban felbontani a szerződést. Hiszen kifizették a 60 milliót érte, akkor már azt tesznek vele, amit akarnak. 

Tessék mondani, ha csak 30 milliót fektettek volna a karrierjébe, akkor csupán a verésig mehetnének el?

Lelki szemeim előtt megjelent egy táblázat, hogy mennyi pénzért mit engedhetnek meg maguknak a főnökök: 10 millióért “csak” lelki terror, 80 millióért már a Szürke ötven árnyalatát is szabad. Elképesztő, hogy ezt a hozzáállást bírósági szinten támogatják, és az alapvető emberi jogokat látom sárba tiporva, hogy a női jogokról már ne is beszéljünk.

Egyébként nemcsak én vagyok ezen a bírósági döntésen felháborodva: futótűzként terjed a közösségi oldalakon a #SonySupportsRape hashtag (azaz a “Sony támogatja az erőszakot”), ami akár még veszélyes is lehet a monstrum cég jövőjére nézve. Nem szabadna alábecsülni a WOM (=szóbeszédmarketing) hatást, ami nemcsak akkor létezik, amikor el akarják adni a lemezeiket nekünk, hanem visszafelé is elsülhet.

Tüntetők a bíróság előtt (Fotó: Getty Images)
Tüntetők a bíróság előtt (Fotó: Getty Images)

Fizettek érte annyit, hogy csendben tűrjön

Gondolkodjunk el egy kicsit ezen az egész Kesha-ügyön, ami már rég nem az énekesnőről szól. Ha kicsiben, a saját életünkre lefordítjuk, akkor pont olyan ez, mintha a gyárban, ahol az a munkánk, hogy befőttesüvegekre csavarjuk fel a fedőket, megerőszakolna és bántalmazna a főnök. De nekünk a szerződésünkben az áll, hogy még tíz évet le kell ott húznunk, mert még százmillió fedőt fel kell csavarnunk a befőttesüvegekre. És nem mehetünk el, nem segít senki, mert a pénz az pénz, túl sok fedőt vásárolt már meg a cég miattunk, úgyhogy ha nem akarunk súlyos dollármilliókat fizetni kártérítésként, akkor bizony ott kell maradnunk és tekergetni a fedőket, bármennyire is félünk a főnökünktől. Aki ráadásul most már, hogy bepereltük, nyilván nem lesz kedves és jóindulatú velünk szemben.

Azért vérlázító ez a bírósági határozat, mert nyíltan kiáll amellett, hogy a pénz mindennél fontosabb. Hogy egy cég nyeresége felülírja az alapvető emberi jogokat. Milyen világban élünk, ahol nőket erőszakolhatnak meg következmények nélkül, és ahol az erőszakot elnézik a pénzre hivatkozva? Ha csúnyán akarnék fogalmazni, akkor akár azt is mondhatta volna a bíróság az indoklásában, hogy “aki szajhának áll, az ne sírjon, ha b…k”. Mert tulajdonképpen ezt jelenti az, amikor azt mondják, hogy a Sonynak joga van betartatni a szerződést minden megerőszakolós körülmény ellenére, hiszen nagy pénzt fektetett az énekesbe. Fizettek érte becsülettel, akkor nincs mese, tűrjön.

Lady Gaga és Kesha
Lady Gaga és Kesha

Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy Kesha igazat mond az erőszakról vagy sem. A pénzorientált hozzáállás a témához bicskanyitogató, sőt ijesztő. Szépen rámutat arra, hogy miért nem jelentik rengetegen, ha erőszakot szenvednek el. Nem kérnek segítséget, mert szemmel láthatóan nem kapnának segítséget, csak megaláztatást.

Pedig igaza van Lady Gagának: mindenki minden körülmények között megérdemelné, hogy biztonságban érezze magát és szabadon éljen, erőszak, bántalmazás és félelem nélkül.

Olvass még többet a munkahelyi bántalmazásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top