Sztárok

Újabb bonyodalmak a Czeizel-ügyben

Tavaly augusztusban halt meg Czeizel Endre, a híres genetikus, és még a halála előtt írt arról, hogy legkisebb gyermeke mesterséges megtermékenyítéssel fogant. A bökkenő csak az, hogy nem a feleségétől, hanem a szeretőjétől, márpedig ez Magyarországon törvénytelen.

Elképzelhető, hogy Czeizel Endre spermáját jogtalanul használták fel, amikor a legkisebb gyermeke megfogant. A genetikus maga írt arról könyvében, hogy két kisebbik gyermekének anyja nem a felesége, hanem fiatal szeretője Dóra, aki joghallgató volt korábban. A kicsik anyja a hagyatéki tárgyaláson százmillió forintot követelt az örökségből – a Blikk szerint.

Újabb bonyodalmak a Czeizel-ügyben

A lap úgy tudja, hogy a Czeizel család szerint a kisebbik gyermek esetében a spermadonor nyilatkozatára nem a genetikus, hanem egy másik férfi neve és adatai kerültek. Ha ez igaz, akkor több törvénytelenség is történt. A magyar törvények szerint, ha egy egyedülálló nő mesterséges megtermékenyítésre vállalkozik, akkor nem tudhatja, hogy ki a donor. Tehát ha bebizonyosodik, hogy a legkisebb gyereknek is Czeizel Endre a biológiai apja, akkor annak jogi következményei is lehetnek a beültetést végző intézetre nézve – írta meg az Origo.

Névtelenül lehetsz csak spermadonor

Magyarországon ez úgy történik, ha valaki donornak áll, akkor bemegy egy spermabankba, leadja a mintát, felveszik az adatait, de ez a leadott mintára nem kerül rá, csupán egy kódszám. Vagyis nem lehet tudni, hogy kié a spermaminta. Külföldön létezik a név szerinti donáció, de nálunk nem! A nő csak akkor ismerheti a donort, ha az a férje vagy az élettársa. Ilyenkor lehetséges az irányított beültetés, de csak ebben az esetben. Egyedülálló nő egyébként csak akkor mehet beültetésre, ha egy orvos igazolja azt, hogy természetes úton nem eshet teherbe. Czeizel Endre esetében a szeretője sem regisztrált élettársa, sem a felesége nem volt, ezért ha kiderül, hogy a genetikus spermáját ültették be, akkor az törvénytelen.

“Lefagyasztattam a spermámat, és megbeszéltem, hogy ezt a halálom után felhasználhatja, ha még akkor is úgy gondolja majd” – írta a könyvében Czeizel. A szakértők szerint Magyarországon egyébként csak 18 és 35 év közötti egészséges férfi lehet spermadonor. Mivel Czeizel Endre ez időben már majdnem 80 éves volt és nagyon beteg, ezért ezek a feltételek sem teljesültek nála.

Emberi test tiltott felhasználása

Ha a gyermeknek valóban a genetikus professzor az édesapja, és mesterséges megtermékenyítéssel fogant, akkor az emberi test tiltott felhasználásának a gyanúja merül fel, ami bűncselekmény. Ha ezt egy egészségügyi intézményben végezték el, akkor az minősített esetnek számít, és akár nyolc év börtön is járhat érte.

Kifakadt Czeizel Endre özvegye

“Csak kapkodom a fejemet, képtelen vagyok elhinni és felfogni, hogy mi történik körülöttünk. Mi világéletünkben tisztességes emberek voltunk, igyekeztünk méltósággal élni. A férjem halála óta pedig az a legfontosabb, hogy ezt a méltóságot meg is őrizzük. Pokolian nehéz dolgunk van. Ez már halottgyalázás” – fakadt ki az özvegy. “Mi még a gyász időszakát éljük… Elképesztő, hogy olyan helyzet alakult ki, amelyben arról kell beszélnünk, hogy abból, amit a férjem alkotott, megteremtett, abból a pénzből, amiért megdolgozott, kinek mennyi jár. Annak a helyében is szégyellem magam, aki ezért felelős. Én igazából szeretnék tudomást sem venni az egészről, de nem lehet. Rettenetes ezt látni, átélni” – mondta az özvegy a Borsnak.

Itt olvashatsz még többet Czeizel Endréről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top