Sztárok

Erzsébet királynő jóval többet dolgozott Katalin hercegnőnél 2015-ben

Tavaly is sokat dolgozott a brit királyi család, és a munkából alaposan kivette részét az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki idén ünnepli 95. születésnapját. A statisztika szerint azonban Erzsébet királynő az unokáit és Katalin hercegnőt is lekörözte a munkában.

Tim O’Donovan, a királyi család aktivitását minden évben részletesen összegző műkedvelő statisztikus idén is összeállította kimutatását az udvar hivatalos közlönye, a Court Circular adatai alapján a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap számára.
Az új lista szerint az idén 90 esztendős II. Erzsébet királynő aki februárban kezdi uralkodásának 65. évét 2015-ben 306 hivatalos eseményen jelent meg. Egy évvel korábban az uralkodó 393 rendezvényen vett részt.

Az udvar nem is titkolja, hogy a királyi ház illetékesei igyekeznek valamelyest enyhíteni a királynő munkaterhén, tekintettel az uralkodó előrehaladott korára. II. Erzsébet már évekkel ezelőtt felhagyott például a hosszú külföldi utazásokkal, és a Nemzetközösség távoli népeivel fenntartott kapcsolatok ápolását gyermekeire, illetve unokáira bízza.

A lufival szaladgáló II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg 2015-ben 217 programon volt jelen az egy évvel korábbi 273 hivatalos megjelenés után. Fülöp a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban annak idején még azt ígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban “az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”. Ennek azonban az azóta eltelt években nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amelyet katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek.

Az orvosok akkor teljes pihenésre utasították az agg herceget, aki azonban a szombati statisztika tanúsága szerint is ezt a parancsot gyakorlatilag elengedte a füle mellett.

A rekordot döntő Erzsébet királynő férje, Fülöp messze maga mögött hagyja a királyi család fiatal nemzedékét is. Vilmos herceg, a királynő unokája az Egyesült Királyság majdani uralkodója , valamint hitvese, Katalin hercegnő és öccse, Harry herceg összesen is csak 198 hivatalos eseményen jelent meg 2015-ben a királyi ház képviseletében.

Tavaly Károly trónörökös, a királynő és Fülöp herceg 67 esztendős elsőszülött fia és húga, Anna hercegnő, a királyi pár egyetlen leánygyermeke volt a legszorgalmasabb. Károly 527, Anna 544 hivatalos programot teljesített.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top