Sztárok

A ma 72 éves Ben Kingsley életének legfontosabb pillanatai

A 72 éves Ben Kingsley 1983-ban, Mahatma Gandhit eljátszva vált világhírűvé. A színész szilveszteri gyerek, születésnapja alkalmából összeszedtük élete legfontosabb pillanatait.

Krishna Bhanji néven, 1943. december 31-én született Angliában, és – apja tanácsára – akkor változtatta meg a nevét, amikor huszonévesen úgy döntött: színész lesz. “Az eredeti nevemmel aligha lett volna esélyem bekerülni bárhova” – mondta.

Kingsley vándorszínészként kezdte, de a hetvenes években már Londonban játszott. Eközben kisebb filmszerepeket is kapott, majd ráosztották Mahatma Gandhi szerepét a Gandhi című filmben, melyért 1983-ban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A szobrot egyenesen Jonh Travoltától vette át. 

Azt mondják, hogy egy igaz angolnak (márpedig Kingsley indiai származása ellenére teljes szívvel annak vallja magát) már az is élete egyik legszebb ajándéka, ha egyáltalán lekezelhet a királyi család valamely tagjával, de annál nagyobb megtiszteltetés aligha érheti, ha egyenesen II. Erzsébet üti lovaggá. Kingsley-t 2002-ben tüntették ki a lovagi címmel, azóta a neve hivatalosan Sir Ben Kingsley, és el is várja, hogy mindenütt így jegyezzék.

Rangjával abba az “elitklubba” lépett be, melyben a szórakoztatóipar olyan jeles képviselői vannak, mint a 73 éves Paul McCartney, a két elképesztően aranyos fiút nevelő Elton John, vagy Mick Jagger, akinek tavaly lett öngyilkos fiatal barátnője, és Arthur Conan Doyle, akiről az a gyanú járja, hogy maga is gyilkos volt, de közben ő írta a  Sherlock Holmes-krimiket. 

A 72 éves Ben Kingsley életének legfontosabb pillanatai (még kép kell)

Díjakban és elismerésekben sosem volt hiánya Kingsley-nek. Sokak szerint egy brit színésznek jóval nehezebb befutni az óceán túlsó partján, mint egy helyinek, de a Gandhi után megnyíltak az ajtók, és folyamatosan játszott hollywoodi produkciókban. 2011-ben kapott csillagot a Los Angeles-i hírességek sétányán, az avatóünnepségen pedig még az idén 60 éves Bruce Willis is ott volt. 

Kingsley magánélete egyébként egyáltalán nem mutat olyan folyamatosan felfelé haladó ívet, mint a karriere. Négyszer házasodott, és négy gyereke van, közülük a két legidősebb fiú szintén színész. 2007 óta egy nála 31 évvel fiatalabb brazil színésznővel, Daniela Lavenderrel él együtt. Azt mondják, mára lenyugodott, és valószínűleg most már kitart Daniela mellett. 

Kingsley mindig is szerette csapni a szelet a nőknek, még a forgatásokon sem tudta visszafogni magát. A  Polanski-féle A halál és a lányka című filmre roppant büszke, később azt nyilatkozta, fantasztikus volt Sigourney Weaverrel játszani. Noha a tavaly éppen 30 éves Szellemirtók sztárja a vásznon meg akarta ölni, a forgatáson jóban voltak, sőt Kingsley bombázta őt a randiajánlataival, de nem ért el sikereket. Az életét tekintve viszont aligha kell sajnálnunk őt, amiért akkor éppen kosarat kapott. 

És íme, egy szubjektív válogatás a filmvásznon nyújtott legemlékezetesebb pillanataiból: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top