Sztárok

II. Erzsébet lufival a térde között rohangált: karácsonyi titkok a Windsor-házból

A brit királyi család évek óta a megszokott forgatókönyv szerint, ugyanakkor meghitten és olcsó ajándékokat vásárolva karácsonyozik. Na meg viccesen is! Ki gondolná, hogy a királynő ilyenkor lufival vagy naranccsal a térde között rohangál a palotában az unokái kedvéért?

II. Erzsébet királynő egész családját, gyerekeit, unokáit, unokatestvéreit és azok családjait is évtizedek óta meghívja karácsonyozni a Buckingham-palotába, az ünnepek előtt pár nappal. Olyankor hetvennél is többen találkoznak. Szintén ősi hagyomány, hogy a Windsor-kastélyban, illetve a hozzá tartozó uradalomban élő és dolgozó mintegy ezer ember Őfelsége ajtaja elé vonul, hogy ott neki karácsonyi dalokat énekeljen, majd koccintsanak az új évre.

II. Erzsébet lufival a térde között rohangált: karácsonyi titkok a Windsor-házból

A távolabbi családtagok amúgy a saját otthonukban, míg Erzsébet leszármazottai: négy gyermeke, családostul, unokástul, dédunokástul a norfolki Sandringham kastélyban ünnepelnek. II. Erzsébet és a férje vonattal szokták megtenni az utat az Anglia keleti részén álló kastélyhoz, amelynek egyik szárnyát még a hetvenes években lebontották, hogy kisebb legyen a rezsiköltség, de még így is hatalmas, minden családtagnak külön lakosztálya van.

II. Erzsébet lufival a térde között rohangált: karácsonyi titkok a Windsor-házból

Tucatnyi fenyőfát vágnak ki a birtokhoz tartozó erdőségekben, majd felállítják őket a kastély számos szalonjában. A család tagjai december 23-án érkeznek meg. Aznap közös vacsorán vesznek részt, később pedig filmet néznek, vagy valamelyik hatalmas nappaliban Most mutasd meg!-et játszanak, ami nálunk Activityként is ismert. II. Erzsébet karácsonyi szokása, hogy ilyenkor szívesen kóstolgat egy kis sherryt, talán ez az oka, hogy két legkisebb unokája, Lady Louise és Lord James bármilyen játékra rá tudja őt venni. Erzsébet életrajzi könyvéből tudható, hogy egyik karácsonykor a királynő papírkoronával a fején, naranccsal az álla alatt és léggömbbel a térde között totyogott fel s alá, miközben az akkor még kisfiú Vilmos és Harry nevetve próbálta kitalálni, mi a megfejtés.

Katalin hercegnét a királynő fogadja a Sandringham-i birtokon
Katalin hercegnét a királynő fogadja a sandringhami birtokon

Másnap délelőtt a királynő közvetlen alkalmazottjait ajándékozza meg, a testőrség tagjait, a személyzetet, még a lovászt is, akinek kiemelt feladata van, hiszen II. Erzsébet még 89 évesen is lovagol. Őfelsége több száz embert alkalmaz, így az ajándékok összértéke igen nagy summára rúg. De ez olyan gesztus, melyről az amúgy takarékos királynő nem hajlandó lemondani.

Késő délután a királyi fenségek besereglenek a Vörös szalonba, ahova korábban már a feldíszített fa alá tették a csomagokat. Általában vicces ajándékokkal lepik meg egymást, egyedüli kivétel a királynő lánya, Anna hercegnő: mivel ő gyűjti a babákat, mindig talál egyet a fa alatt.

II. Erzsébet lufival a térde között rohangált: karácsonyi titkok a Windsor-házból

Valahogy mindenki megoldja az ajándékvásárlást, a királynőnek azonban nincsen könnyű dolga, hiszen ha valakinek az arca ott van minden pénzen, bélyegen, újságban, azt azonnal felismerik a boltokban. Így aztán Erzsébet biztonsági okok miatt nem megy vásárolni, pontosabban vagy jóval zárás után érkezik meg egy üres boltba, vagy a kereskedők viszik el a Buckingham palotába az árukat, és a királynő otthon választ közülük. Előfordult már, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve mindenki zoknit kapott tőle!

Vilmos a helyiekkel pacsizik
Vilmos a helyiekkel pacsizik

Másnap, december 25-én az egész család istentiszteleten vesz részt. Ilyenkor a környéken lakók százai üdvözlik őket. Mindenki kap a bámészkodóktól ezt-azt: virágot, édességet, a gyerekektől rajzot… A kapott rengeteg virágot, ajándékot most is, mint egész évben minden nyilvános esemény után, kórházaknak, gyermekkórházaknak, öregek otthonának küldik tovább.

Vilmos herceg és Katalin hercegné a templomba menet
Vilmos herceg és Katalin hercegné a templomba menet

Egy óra után ünnepi ebéd következik, mely ugyanaz, mint a legtöbb brit családban: pulyka, virsli- és kolbászfélék kelbimbó- és burgonyakörettel. Fehér- és vörösbor is van az asztalon. Pezsgő viszont már nincs, azt ugyanis csak a 2002-ben elhunyt anyakirálynő iszogatta ebéd közben. Három órakor a televízióban mindannyian megnézik a királynő hagyományos karácsonyi beszédét. Délután és este pedig különböző produkciókkal szórakoztatják egymást.

Erzsébet királyné a rendezővel sé a producerrel megnézik a 3D-ben visszajátszott beszédet
Erzsébet királyné a rendezővel és a producerrel megnézi a 3D-ben visszajátszott beszédet

Amikor Erzsébet kislány volt, meséket adott elő húgával és királyi unokatestvéreivel együtt. Ma azonban inkább társasjátékoznak, beszélgetnek, és közben maguk készítik el a vacsorát. A személyzet ugyanis erre a délutánra és estére kimenőt kap, ilyenkor csak a testőrök, valamint egy-két lakáj marad a kastélyban. Másnap a család tagjai szétszélednek, ám a királynő és férje, Fülöp herceg egészen február közepéig Sandringhamben marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top