Sztárok

5 színész, aki nem sokra ment azzal, hogy szerepelhetett a Star Warsban

A világ legnézettebb filmes legendájában színészként feltűnni elsőre áldásnak tűnik, de könnyen átok is lehet belőle. Ez az öt színész például azóta sem tudott kitörni a Star Wars által rázárt skatulyából.

Jake Lloyd (Anakin Skywalker)

Jake Lloydnak nem a Star Wars ajándékozta az ismertségét. A kilencvenes évek végén ő játszhatta el Arnold Schwarzenegger kisfiát a Hull a pelyhes című kultikus karácsonyi vígjátékban, tehát a Baljós árnyak nem az első próbálkozása volt. Arról végképp nem ő tehetett, hogy a Baljós árnyak rosszul sikerült, és nem írtak rendes szerepet neki, a rajongók haragja mégis rázúdult.

Jake Lloyd és Arnold Schwarzenegger a Hull a pelyhes c. filmben
Jake Lloyd és Arnold Schwarzenegger a Hull a pelyhes c. filmben

Állítólag attól is kikészült, hogy kisgyerek létére hosszú napokon át egyfolytában interjúkat kellett adnia, és az sem volt rá jó hatással, hogy az iskolában a többi gyerek csúfolta ezért. Lloyd otthagyta a színészetet, de a filmezést nem teljesen. Azóta elvégezte a film szakot, és néha még Star Wars találkozókon is feltűnik, hogy autogramokat adjon, de ennél több pozitívumról sajnos nem tudunk beszámolni. Nemrég ugyanis jogsi nélkül kapták el, miközben gyorsan hajtott, és ekkor kiderült, hogy Jake skizofréniában szenved, és az eset azért fordulhatott elő, mert elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

Jake a Star Warsban
Jake a Star Warsban

Billy Dee Williams (Lando Calrissian)

A Birodalom visszavág idején még nem túl ismert színész megkapta az egyik legcoolabb szerepet a Star Wars szériában, ám túl sokra nem ment vele. Hát létezik menőbb egy olyan csávónál, aki képes volt elkártyázni az Ezeréves sólymot?

A nyolcvanas évek elején sokan utálták a figuráját azért, mert elárulta barátját, Han Solót, és ezzel is magyarázzák, hogy Dee Williams nem hódította meg Hollywoodot. A filmográfiájában ott szerepel ugyan az 1989-es Batman film is, de abban már csak apró mellékszerepet kapott. A Star Wars – Az ébredő erőben sem tér vissza, és egyelőre még nem tudni, miért hagyták ki a buliból. Tévében azért foglalkoztatják, és festőként is akadnak kiállításai, szóval a helyzet nem tragikus, de régen minden jel arra mutatott, hogy ebből az emberből nagy sztár lesz. Hát nem lett.

Billy Dee Williams és kisfia az Ébredő erő bemutatóján
Billy Dee Williams és kisfia az Ébredő erő bemutatóján

Ahmed Best (Jar Jar Binks)

A színész, aki minden idők legidegesítőbb és leggyűlöltebb filmkarakteréért, Jar Jar Binksért felelős szerencsére el tud bújni a rajongók haragja elől, ugyanis a filmhez csak a hangját és a mozgását kölcsönözte, az arcát nem. Ha egy kicsit jobban sikerül a film, ma már Ahmed Bestet együtt emlegetnénk Andy Serkisszel, aki A Gyűrűk Urában formálta meg Gollamot úgy, hogy a mozdulatait mozgásérzékelőkkel rögzítették, majd a felvételeket használva teremtették meg a figurát, márpedig Best is hasonlót vitt véghez a Baljós árnyakban, de rá mégsem volt kíváncsi a világ.

Anno nehezen viselte a rázúduló gyűlölethullámot, és pont ezért szándékosan eltávolodott a Star Wars világától, ugyanis nem akarta, hogy évekkel később is erről szóljon az élete. Amúgy Best profi jazz-zenész, jópofa kisfilmeket forgat egy barátjával, rengeteget szinkronizál, és apró szerepekben látható a tévében, vagyis köszöni, jól van. Amikor J.J. Abrams nemrég azzal viccelődött, hogy Az ébredő erőben majd megtalálják Jar Jar csontjait a homokban, az azért nem esett jól neki.

5 színész, aki nem sokra ment azzal, hogy szerepelhetett a Star Warsban

Hayden Christensen (Anakin Skywalker)

Ezerötszáz színész közül George Lucas a gyerekszínészként már tapasztalt kanadait, Hayden Christensent választotta ki Hollywood egyik legvágyottabb szerepére. A később Darth Vaderként ismertté vált Anakin Skywalker bőrébe bújva azonban Christensen nem azt hozta, amit a rajongók vártak tőle: minden idők legikonikusabb főgonoszából egy ingerlékeny tinisrácot csinált, aki folyton olyan arcot vágott, mint akinek elvették a játékát.

A Natalie Portmannel közös romantikus jelenetei pedig egyenesen röhejesnek bizonyultak. A két Star Wars – amiről már egy hétéves is mindent tud – után Hollywood azért dobott neki egy mentőövet: A hazugsággyárossal bizonyíthatta, hogy tud jó színész is lenni, viszont a nagy költségvetésű Hipervándor megbukott, és Christensen sem kapott több esélyt az első vonalban. A magánéletben boldog párt alkot Rachel Bilson színésznővel, akivel két közös gyereküket nevelik egy idilli farmon, a szakmájában azonban jobbára B-kategóriás filmek jutnak csak neki. Pont ezért nemrég producerkedni kezdett: alacsony költségvetésű filmeken dolgozik a barátaival.

Hayden Christensen Anakin Skywalker szerepében
Hayden Christensen Anakin Skywalker szerepében

Mark Hamill (Luke Skywalker)

Ő volt minden idők legsikeresebb filmtrilógiájának főszereplője, de ha megfeszülsz, akkor sem tudok mondani még egy filmet, aminek ő lenne a főhőse. Ez hogyan lehetséges? Mark Hamill gondja leginkább az volt, hogy a Star Wars után mindenki Luke Skywalkert látta benne, és senki mást. A neve annyira egybeforrt a karakterével, hogy szinte csak hasonszőrű szerepeket ajánlottak fel neki, de ő nem akarta magát ismételni, ezért inkább Broadway-szerepeket vállalt a színpadon.

Az átigazolása olyan jól sikerült, hogy a komolyabb filmszerepeknek lassan búcsút mondhatott, viszont egy új tehetségét bontakoztathatta ki: a hangját. Hamill nem énekelt, hanem szinkronszínészként lett ismert, ő adja például a Batman-rajzfilmsorozatokban Joker karakterének hangját, méghozzá tökéletesen. Bár eléggé titkolják, mi történt Luke-al, az biztos, hogy ő is benne lesz Az ébredő erőben – ami még a divattervezőket is megihlette –, és ez akár még új lendületet is adhat a karrierjének.

Mark Hamill az Ébredő erő bemutatóján
Mark Hamill az Ébredő erő bemutatóján

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top