Tisztázzuk végre! Ez a különbség a Miss Universe és a Miss World között

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nyakunkon vannak a legrangosabb szépségversenyek, hamarosan kiderül, kik vehetik át a világ legszebb nőinek járó koronákat. A kérdés pedig – kár is tagadni – mindenkiben felmerül: miért kell kétszer, két különböző eseményen megválasztani a legszebbet? Most eláruljuk, miben különbözik egymástól a Miss Universe és a Miss World, azon túl, hogy itthon az előbbi Vajna Tímea, még utóbbi Sarka Kata kezében van.
2015. 12. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A tulajdonos

Természetesen a nagyvilágnak is megvan a maga Vajna Tímeája és Sarka Katája. Csak kicsit nagyobban. A Miss Universe világverseny tulajdonosa nem más, mint az amerikai elnökválasztáson is induló Donald Trump, aki a legutóbbi szépségkirálynő-választás előtt balhéba keveredett az amerikai televíziós csatornákkal rasszista kijelentései miatt. Ezzel szemben a Miss World tulajdonosa egy brit üzletasszony, Julia Morley, aki férjétől örökölte meg a vállalkozást a férfi 2000-ben bekövetkezett halála után. Ebből következik az is, hogy a Miss World győztesének rezidenciája Londonban található, míg a Miss Universé New Yorkban.

Az idei Miss Universe Paulina Vega és Donald Trump
Az idei Miss Universe, Paulina Vega, és Donald Trump
Julia Morley a Miss World elnöke
Julia Morley, a Miss World elnöke

A kezdetek

Könnyű lenne azzal eldönteni a Miss World és a Miss Universe közti harcot, ha az egyikre azt mondhatnánk, sokkal régebb óta rendezik meg mint a másikat. Ám ez sajnos nincs így. A két szépségverseny ugyanis majdnem egy időben indult. Az első Miss World versenyt 1951-ben szervezték, az eseményen pedig a rendező, Eric Morley, valójában a saját fürdőruha-kollekcióját akarta reklámozni. Az első Miss Universe versenyre egy évvel később, 1952-ben került sor.

  A győztesek

  Nem véletlen, hogy mai napig sok skandináv lány dolgozik a divatiparban. A „hideg szépségek” ugyanis már az első szépségversenyeken hatalmas sikert arattak. 1951-ben a svéd Kiki Håkansson vitte haza a Miss World koronáját, egy évvel később pedig a finn Armi Kuusela lett a legszebb nő a Miss Univerese-en.

  Kiki Håkansson és Armi Kuusela szépségkirálynők
  Kiki Håkansson és Armi Kuusela szépségkirálynők

  A győztesek még egyszer

  Bár az a fentiekből azt hihetnénk, hogy a legtöbb koronát a skandináv lányok vitték haza a szépségversenyek történetében, tévednénk. A Miss Universe versenyek legnagyobb nyertesei ez idáig az amerikaiak, ugyanis már nyolc alkalommal elvitték a koronát. A Miss World rendezvényeken pedig úgy tűnik, Dél-Amerikát részesítik előnyben, ugyanis az elmúlt évtizedekben hat alkalommal nyert venezuelai lány a versenyen – írja az MSN.

  A 2013-as Miss Universe, a venezuelai Gabriela Isler
  A 2013-as Miss Universe, a venezuelai Gabriela Isler

  A duplázók

  Bár olyanra még nem volt példa, hogy ugyanaz a lány mindkét versenyt megnyerte volna, olyan többször is előfordult, hogy ugyanaz az ország vitte el a két címet az adott évben. 1953-ban az abszolút győztesek a franciák voltak, 1972-ben pedig az ausztrálok. 1981-ben Venezuela volt soron, azóta pedig kétszer fordult elő ilyen, 1994-ben és 2000-ben, mindkét esetben India nyerte meg az év koronáit.

  Miss World Priyanka Chopra és Miss Universe Mpule Kwelagobe, indiai szépségkirálynők
  Miss World Priyanka Chopra és Miss Universe Mpule Kwelagobe, indiai szépségkirálynők

  A trükkös kérdések

  A szépségversenyek egyik ikonikus etapja, amikor a lányok intellektusát mérik fel. Ismerjük a jelenetet a Beépített szépségből, amiből megtanultuk, hogy az egyetlen helyes válasz a kérdésekre a világbéke. Ám nem mindig. 1999-ben a Miss Universe szervezői kizárták Guam indulóját, mert teherbe esett a verseny alatt. Ezt követően a döntőben a szépségeknek azt a kérdést tették fel, szerintük megtarthatja-e valaki a világszépe címet, ha teherbe esik? Botswana versenyzője pedig erre így reagált: „A Miss Universe nem lesz kevésbé elbűvölő attól, ha várandós. Nemcsak a koronáját tarthatja meg, hanem a nőiességét is ünnepelheti” – ezzel a válasszal pedig meg is nyerte a címet.

  Tisha Elaine Heflin, Miss Guam
  Tisha Elaine Heflin, Miss Guam

  A Miss World verseny sem maradt emlékezetes kérdezz-felelek nélkül. 2000-ben az indiai szépség, Priyanka Chopra azt mondta: Teréz anya a legsikeresebb ÉLŐ nő a Földön”. Ekkor az apáca egyébként már három éve elhunyt. A baki ellenére a bírák mégis Choprát választották meg a világ legszebb nőjének.

  Az igazi botrányok

  Bizony vannak olyan királynők, akik az előtt vesztik el a koronájukat, mielőtt lejárna az egyéves hivatali idejük. És most nem Bálint Antóniáról beszélünk, hanem például a Miss World 1974-es győzteséről, Helen Morganról. A lánynak pár nappal a győzelme után vissza kellett adni a címét, amikor kiderült, hogy eltitkolta a szervezők elől, hogy van egy gyermeke. Pár évvel később, 1980-ban a német származású világszépe mondott le a koronájáról mindössze 18 órával az eredményhirdetés után. Magyarázatként azt mondta, a párjának nem tetszett a szereplése és nem bírta a média nyomását.

  Helen Morgan
  Helen Morgan

  Persze a Miss Universe versenynek is megvannak a maga bajkeverői. 2010-ben Miss Kolumbiát vádolták meg azzal, hogy meztelen fotók készültek róla, 2012-ben pedig az amerikai induló került címlapokra, mikor ittas vezetésért letartóztatták.

  Az utóélet

  Persze vannak olyan szépségek, akikre a szervezők és hazájuk is méltán büszke lehet. Irene Sáez, az 1981-es Miss Universe venezuelai győztese a sikert követően politikai pályára lépett, sőt 1998-ban az elnökválasztáson is indult. Aishwarya Rai pedig, az 1994-es Miss World szépségkirálynője később sikeres színésznő lett Indiában, és az ENSZ nagykövete is volt. 2014-ben a Miss World szervezet egy különleges díjjal tüntette ki emberjogi és jótékonysági munkájáért.

  Irene Sáez és Aishwarya Rai
  Irene Sáez és Aishwarya Rai

  +1: Kulcsár Edina

  Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki az eddigi legnagyobb büszkeségünk, Kulcsár Edina sem, aki 2014-ben a Miss World versenyen második helyezést ért el, és Európa legszebb nőjének választották. Ehhez hasonló eredmény magyar lány még soha nem ért el ezeken a szépségversenyeken. Utódját, Kiss Daniellát egyébként szintén esélyesnek tartják a jó helyezésre. A magyar lány jelenleg magasan vezeti a Miss World közönségszavazását.

  Anne Hathaway Jane szerepében, a Jane Austen magánélete c. filmben
  Miss Hungary, Kulcsár Edina, Miss World, Rolene Strauss, és Miss United States, Elizabeth Safrit
  Olvass tovább

  Hozzászólások  ( 0 )
  blog comments powered by Disqus