Sztárok

24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről

Freddie Mercuryről szinte mindenki tudja, hogy bár britként ismertük, valójában Zanzibárban született, Farrokh Bulsara néven. Ahogy zsenialitása, macskaimádata, biszexualitása és végzetes betegsége sem volt titok. Éppen ezért halála évfordulójára olyan érdekességeket hoztunk a legendás énekesről, amelyek még talán a legnagyobb Queen-rajongók számára is tartogatnak meglepést.

1. Freddie Mercury maga tervezte az ikonikus Queen logót. Ráadásul nem alaptalanul vállalta magára ezt a feladatot, ugyanis tervezőgrafikusnak tanult az Ealing Art College-ban.

24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről

2. Bár a legtöbben talán John Reidhez fűződő heves viszonyát ismerik, valójában volt egy nagyon fontos nő is az életében. A ’70-es években hosszú időn keresztül járt egy Mary Austin nevű lánnyal, akivel élete végéig közeli barátságban maradt. Kapcsolatuk annyira szoros volt, hogy halála után szinte minden vagyonát a nőre hagyta.

Freddie, a bal oldalon John Reiddel, a jobb oldalon Mary Austinnal
Freddie, John Reiddel és Mary Austinnal

3. A Queen énekese nagy bélyeggyűjtő volt. Akkora különleges kollekció maradt fenn utána, hogy a mai napig bemutatják őket bélyegkiállításokon.

A Queen zenekar: Brian May, John Deacon (basszusgitár) és Roger Taylor
A Queen zenekar: Brian May, John Deacon.
Roger Taylor és Freddie Mercury

4. Freddie Mercury egyik védjegye, hogy talp nélküli mikrofonba énekelt, egy véletlennek köszönhető. Az egyik korai Queen koncerten az énekes mikrofonja kicsúszott a talpból, ő pedig ahelyett, hogy visszarakta volna, tovább énekelt. A későbbiekben pedig megtartotta ezt a szokását.

24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről
24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről

5. A legnagyobb rajongók vélhetően észrevették, hogy az It’s A Hard Life című dalhoz készült klip végén Freddie Mercury nagyon óvatosan ül le a lépcsőre. Ezt pedig nem azért tette, mert a rendező utasította erre, hanem a videót nem sokkal az után forgatták, hogy az énekesről gipszet vettek le, amit egy részeg müncheni éjszakán sikerült beszereznie.

6. Azt tudjuk, hogy a Queen énekese imádta a macskáit, sőt volt olyan pont az életében, amikor több mint tíz cicával osztotta meg a lakását, ám még ennél is messzebbre ment a macskaimádatban. Mikor külföldön turnézott rendszeresen hazatelefonált, és megkérte barátnőjét, Mary Austint, hogy tartsa a készüléket a macskák füléhez, hogy hallják a hangját.

24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről

7. Az énekes a civil életben visszahúzódónak tartotta magát, sőt nem meglepő módon megvoltak a saját szorongásai is. Egyik ezek közül, hogy utálta a Bohemian Rhapsodyt színpadon zongorázni. Mivel úgy vélte nem különösebben játszik jól a hangszeren, mindig attól félt elrontja majd az előadást.

8. Freddie Mercuryt nemcsak a közönsége imádta, a zenészek is rajongtak érte. Kurt Cobain a búcsúlevében írt arról, mennyire csodálta és irigyelte a legendás énekest előadásmódjáért, és azért, ahogy elképesztő szeretetben élt a közönségével.

Elton John , Peter Strake, Freddie Mercury
Elton John, Peter Strake és Freddie Mercury
Michael Jackson és Freddie Mercury
Michael Jackson és Freddie Mercury

9. A Queen frontemberének megjelenése is emlékezetes. A bajusza, a ruhái és persze a fogai felejthetetlenek. Előreálló fogairól egyszer azt nyilatkozta, azért nem csináltatta meg őket soha, mert nem volt rá ideje. “Nem szeretem, hogy a fogaim előreállnak. Ettől eltekintve tökéletes vagyok”. Rod Stewart pedig egy interjúban viccesen elkotyogta, Freddie-vel és Elton Johnnal tervezték, hogy együttest alapítanak Haj, Fog és Orr néven, de a terv kudarcba fulladt, mert nem tudtak megegyezni a szavak sorrendjén.

24 éve hunyt el Freddie Mercury – 10 érdekesség, amit nem tudtál a Queen énekeséről

10. Hátborzogató, de Freddie Mercury utolsó felvétele a “The Show Must Go On” volt. Pár hónappal a halála előtt vonult stúdióba, mikor már járni is alig tudott. Barátja és zenésztársa, Brian May, nagyon aggódott azért, hogy sikerül-e megcsinálni a felvételt. Később elmondta, Freddie lehúzott egy nagy pohár vodkát és kijelentett: “Csak azért is megcsinálom, drágám!” – majd elsőre tökéletesen felénekelte a dalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top