Sztárok

“Egyszerűen imádnivaló vagyok!” – a 71 éves Danny DeVito 10 legjobb filmje

Ha Danny DeVito neve elhangzik, legtöbbünknek egy alacsony, vidám és mókás figura jut eszébe. Ám ez a termetre nem túl nagy ember ennél sokkal mélyebb nyomokat hagyott a filmtörténelemben. Éppen ezért születésnapja alkalmából összegyűjtöttük karrierje eddigi legjobb filmjeit, ilyenből jóval több van, mint néhány bohóckodás Arnold Scwarzeneggerrel. Sőt a listába néhány olyan film is bekerült, amiről talán nem is tudtátok, hogy a stáblistájában szerepel Hollywood kedvenc köpcöse.

1. Száll a kakukk fészkére (1975)

Elsőre biztos nem Danny DeVitóra gondolunk, mikor szóba kerül a Száll a kakukk fészkére. Pedig bizony, Jack Nicholson egyik betegtársát alakította, Marinit, akinek társasjátékos jelenete volt volt a filmben. Ráadásul nem a születésnapos színészünk volt az egyetlen, aki apró szerepet kapott a könyvadaptációban, és később világhírűvé vált. Legközelebb, mikor megnézed, figyelj oda, hiszen Christopher Lloyd is felbukkan az elmegyógyintézetben!

2. Borzasztó emberek (1986)

Tökéletes vígjáték a ’80-as évekből, a korhoz illő szereposztással. Danny DeVito, Bette Middler és Bill Pullman a kegyetlen, pénzéhes emberek, vagy inkább lúzerek. DeVito tökéletesen hozza feleségét meggyilkoltatni vágyó férfit és Bette Middler az elrabolt, gazdag örökösnőt. Bármikor újra megnézzük, mikor hétvégén valamelyik délután adja az egyik kereskedelmi csatorna.

3. Ikrek (1988)

Na, nem kell megijedni, egyik DeVito-Scwarzenegger közös alkotás sem marad ki a felsorolásból. Kezdjük az elsővel! Az 1988-ban bemutatott film volt talán az, ami a nemzetközi ismertséget meghozta a ma 71 éves színésznek. DeVito híres önkritikájáról, egy interjúban nemes egyszerűséggel így nyilatkozott magáról: “Egyszerűen imádnivaló vagyok!”

Így pedig nem meglepő, hogy lubickolt az Ikrek szerepében, melyben a szuperintelligens csodagyerek Arnold Swarzenegger testvérét játszotta. A vígjáték szintén kiváló szórakozás bármelyik esős délutánra, lassan már három évtizede.

4. A rózsák háborúja (1989)

A tragikomédia nemcsak azért jelentős DeVito karrierjében, mert remekül játszotta a válóperes ügyvédet Michael Douglas és Kathleen Turner háborújában, hanem ő volt a film rendezője is. A mozi hatalmas siker lett, az 50 millió dollárból forgatott film csak Amerikában 87 milliót hozott, világszerte pedig ennek a többszörösét. Ráadásul DeVitót a Berlini Filmfesztiválon legjobb rendező díjra jelölték érte.

5. Batman (1992)

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyire voltak jók a Christian Bale főszereplése előtt készült Batman-filmek, az viszont kétségtelen, hogy több ikonikus gonosz szereplővel gazdagították a filmtörténetet. Például a Pingvin figurájával, ami annyira összenőtt mára Danny DeVitóval, hogy mást el sem tudunk képzelni helyette. Persze pár éve még azt sem gondoltuk volna, hogy lesz olyan színész, aki annyira jó Joker lehet, mint Jack Nicholson volt…

6. Junior (1994)

Ó igen, a második schwarzeneggeres film! Mi lehet jobb annál, hogy a ’90-es évek legendás izomembere tudóst (!) játszik, és teherbe esik egy kísérlet kedvéért? Természetesen az, ha ebben a helyzetben nem más, mint Dannyi DeVito a nőgyógyásza. Bár a film vegyes kritikákat kapott, hiszen megosztó témát feszeget, így is előkelő helyet foglal el mind a mai napig a tévécsatornák körbe-körbe járó cédéjén. Azt pedig talán kevesen tudják, hogy a film egy Oscar-díj jelölést is bezsebelt. 1994-ben a legjobb betétdal címért szállt ringbe az Oroszlánkirály szinte összes dalával, Elton John el is vitte előle a szobrocskát.

7. Szóljatok a köpcösnek (1995)

’90-es évek és ismét egy parádés szereposztás: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, és Danny DeVito. A filmben összekeveredik Hollywood és az alvilág, elmosódnak a határok a filmesek és bűnözők között. Nem is csoda, hogy hatalmas sikere lett, heteken keresztül az első helyen állt a jegypénztáraknál, egészen addig, míg az Ace Ventura le nem taszította a trónról. A filmvilágnak és a születésnapját ünneplő Danny DeVitonak is parádés éve volt 1995.

8. Herkules (1997)

A magyar közönség számára kevéssé lehet emlékezetes Danny DeVito szerepe a Disney Herkules feldolgozásában. Az eredeti rajzfilmben azonban a születésnapos színész volt a legnagyobb hősök kiképzőjének, Philoktétésznek a hangja. Annak ellenére, hogy a hazai mozikban Balázs Péter előadásában ismertük meg, a hasonlóság a félig ember, félig kecske lény, és Danny DeVito között tagadhatatlan. A készítőknek egyébként ez kifejezett célja volt, olyannyira, hogy mikor a rajzoló észrevette, hogy DeVitonak egészen máshogy mozog szája felvétel közben, mint Philnek, átrajzolta a mesefigurát.

9. Szigorúan bizalmas (1997)

Bár Russel Crowe, Kim Basinger és Kevin Spacey mellett Danny DeVito csak mellékszerepet kapott a nyomozók és az alvilág játszmájában, mégis emlékezetes alakítást nyújtott. Ráadásul a film narrátori szerepét is ráosztották.

10. Ponyvaregény (1994)

A végére természetesen a legmeglepőbbet és a DeVito filmográfia talán legfontosabb darabját hagytuk. Most nem kell elkezdened pánikszerűen kutatni az emlékezetedben, hogy mégis kit játszott a ma 71 éves színész a Ponyvaregényben, mert nem szerepelt benne. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy nemcsak színész és rendező, hanem van egy saját produceri cége is, a Jersey Films. Ez volt az a produkciós cég, amelyik lehetővé tette a Ponyvaregény létrejöttét.

Ám nem ez az egyetlen film, amit DeVito produceri munkájának köszönhetünk, az Erin Brockovich szintén az ő gondozásában készült, meg is kapta érte a legjobb film Oscar-díj jelölését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top