Sztárok

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete

Milyen lehet már kétévesen sztárnak lenni? Erre a kérdésre bizonyára sokan azt mondanák, hogy fantasztikus, pedig ha az ember születésétől fogva a kamerák és a nyilvánosság kereszttüzében él, nem csoda, ha végül az öngyilkosságba menekül.

Az Óz, a csodák csodájának sztárja a mozivásznon milliókat kápráztatott el csodás történetével, de a valóságban egyáltalán nem élt mesebeli életet. Judy Garland Frances Ethel Gumm néven született, és mindössze 47 évet élt, ebből negyvenötöt töltött a nyilvánosság előtt. Megdöbbentő arány.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete

Beleszületett az ördögi körbe

Már totyogós babaként szerepelt családjával színházban, tizenévesen pedig az akkori legnagyobb filmvállalat, a Metro-Goldwyn-Mayer szerződtette. Judy Garland több tucat filmet forgatott, például a Találkozunk St. Louis-ban vagy a Tavasz a Broadway-n címűeket, de az igazán nagy dobbantása Dorothy szerepe volt az Óz, a csodák csodájában.

Élete azonban csak a mozivásznon és a rivaldafényben tűnt tökéletesnek. Valójában boldogtalan volt, állandóan az igaz szerelmet kereste, de soha nem talált rá.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete

A boldogságot kergette

Ötször ment férjhez, de ezek a kapcsolatok csak rontottak amúgy is labilis érzelmi állapotán. Ezen az sem változtatott, hogy időközben három gyermeke született, köztük Liza Minelli. Nehéz volt ugyanis úgy boldognak és kiegyensúlyozottnak lenni, hogy mint a sztárokat általában, emberek hada leste állandóan. Arról nem is beszélve, hogy már gyermekként megfeszített munkatempót diktáltak neki, és ez később sem változott. Erre csak rátett néhány lapáttal az a tény, hogy a stúdió teljesen kizsigerelte, és megvonta tőle a magánélet lehetőségét. Telefonjait, találkozóit, tulajdonképpen minden lépését figyelték.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete
Mickey Rooney partnereként (1941)

Belebolondult a hajtásba

Hogy lehet ezt évtizedeken át elviselni? Judy Garlandnak gyógyszerekkel sikerült. Egy ideig. Már nagyon fiatalon gyógyszerfüggővé vált, végül ez okozta a halálát is, túladagolta a pirulákat. Hízás ellen étvágycsökkentőket szedett, ahhoz, hogy tudjon aludni, altatókat, ahhoz pedig, hogy fel tudjon kelni, serkentőszereket. Ördögi kör. Lelki problémái és gyógyszerfüggősége miatt többször kezelték őt szanatóriumban, sikertelenül. Az ő igazi terápiája ugyanis az életmódváltás lett volna, de a sztárságból kiugrani lehetetlen volt. A vágyott boldogság megtalálása elérhetetlennek tűnt számára, ezért a négy fal között általában magányos és szomorú volt.

Gyermeke szeme láttára próbált öngyilkos lenni

Judy Garland a stúdió kötöttségei, a sztárság hátrányai elől általában házasságokba menekült. Már 19 évesen férjhez ment, hogy mielőbb szabadulhasson a gyötrő kötelékek alól, még az sem érdekelte, hogy a férfi nős volt, amikor megismerkedtek. Házasságuk nem tartott sokáig, de arra sem kellett hosszú ideig várni, hogy új férjet találjon.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete
Lányával, Liza Minnellivel és férjével Vincente Minnellivel

Második férjével, Vincente Minnellivel hosszabb távra tervezett, tőle született lánya, Liza Minelli is, eleinte úgy látszott, ő megválthatja édesanyja életét. De Judy Garland akkorra már menthetetlennek tűnt. Olyannyira, hogy a kis Lizával ugyanazt a hibát követte el, mint amelyet vele a saját szülei: kisgyermekként színpadra vitte.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete
Lányával a The Judy Garland Show-ban 1963-ban

Rengeteget léptek fel együtt, így Liza-nak volt lehetősége látni, hogy anyja állandóan depressziós, öngyilkossági hajlamai és kísérletei vannak. Borzasztó élmény lehetett úgy felnőni mellette, hogy lányának állandóan azt kellett lesnie, anyja mikor akarja legközelebb eldobni az életét. Még különböző terveket is kieszelt arra, hogyan tudja megmenteni őt az újabb öngyilkossági kísérletektől. Ezért gyógyszereit rendszeresen cukorkákra cserélte, és gyomorpumpát is beszerzett arra az esetre, ha anyja mégis túl sok gyógyszert tömne magába.

Nem hagyta magát megmenteni

Judy Garland következő házasságából, Sid Lufttól két gyermek született, majd ezt a kapcsolatot is követte még két férj, igaz, már csak nagyon rövid időtartamban. Hiába az öt házasság, valahogy mégsem találta meg soha senki mellett igazán a helyét, olyannyira nem, hogy szeretői is szép számmal akadtak. Közéjük tartozott többek között Frank Sinatra. De egyesek szerint leszbikus kapcsolatban is élt, például saját titkárnőjével.

A csodák földjéről az öngyilkosságig – Judy Garland tragikus élete
Frank Sinatra oldalán 1944-ben

Elvesztette az életkedvét

A számtalan válás, az elviselhetetlen karrier újra és újra idegösszeomláshoz vezettek. Élete utolsó éveiben már dolgozni sem volt képes, sőt már nem is akart. Állapota miatt egyre kevesebb felkérést kapott, és amit kapott, azokat is rendre lemondta. Elveszítette a közönség szeretetét, producerei sorra beperelték, végük katasztrofális anyagi helyzetbe került. A csapásokat Judy Garland gyógyszerekkel “kontrollálta”. Az utolsó esetig, amikor talán már nem is akarta tovább élni az életét, és ekkor nem volt már, aki megmentse. Azt mondják, csak azt lehet megmenteni, aki hagyja.

Ő inkább ellenállt. Gyógyszer-túladagolásban halt meg, legalábbis ezt gondolták az orvosok, de azt is elképzelhetőnek tartották, hogy az anorexiájába vagy a rengeteg gyógyszer miatti májkárosodásába halt bele mindössze negyvenhét évesen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top