Sztárok

Így válassz síruhát!

Az ősz még csak most kezdődött, de nem kell sokat aludni ahhoz, hogy a síszezonba érjünk. Ideje hát eltöprengeni azon, hogy milyen felszereléssel vágunk majd neki idén a havas lejtőknek. Íme egy kis segítség a síruha kiválasztásához!

A síruházat kiválasztása nem könnyű feladat. Ha elkapkodod, annak csak az lesz az eredménye, hogy drága pénzért egy kényelmetlen felszereléshez jutottál, ami akár tönkre is teheti az téli vakáció és a sportolás örömét. Az alábbi szempontokat követve viszont kényelmes és a legfontosabb követelményeknek megfelelő darabot vásárolhatsz!

Mire kell a ruha?

A ruházat választásakor az első kérdés, amit tisztáznod kell magadban, hogy milyen sportágban akarsz nyomulni ezen a télen. Más ruha kell az alpesi síeléshez, a sífutáshoz, a túrázáshoz, a snowboardhoz és a freestyle-hoz is. Ezen a téren általában az irányadó, hogy minél aktívabb a mozgásforma, annál vékonyabb ruházatra lesz szükséged hozzá. A sífutás és a freestyle jár a legintenzívebb mozgással, ezért ezekhez a sportágakhoz kell a legkönnyebb, legnagyobb mozgásszabadságot adó ruha, míg az egyszerű lesikláshoz, alpesi síeléshez vastagabb, melegebb öltözék a megfelelő.

Így válassz síruhát!

A rétegek

A síeléshez három réteg ruházatra lesz szükséged:

1. aláöltözők
2. hőszigetelő réteg
3. külső ruha

Az első réteg közvetlenül érintkezik a testeddel, ezért speciális, jól szellőző és az izzadságot áteresztő ruhát érdemes ehhez választani. A pamut például kifejezetten alkalmatlan erre a célra, mert magába gyűjti a verejtéket, és ezért elvezeti a test hőjét is, aminek az lesz az eredménye, hogy egykettőre megfázol. Helyette testhez simuló, erre a célra tervezett darabot ajánlunk. Érdemes alsó és felső részt is vásárolni ezekből.

Pulóver

A második réteg a hőszigetelésért felelős. Általában jó minőségű polár anyagokból készült pulcsit esetleg nadrágot) ajánlanak erre a célra. A vastagságát annak függvényében válaszd meg, hogy milyen a külső hőmérséklet: az előrelátó síelők két ilyen pulcsit is vesznek – egy vékonyabbat és egy vastagabbat is. Nagyon fontos, hogy elvezesse az anyaga a nedvességet és izzadságot. Hordhatóság szempontjából a cipzáras kialakítás az előnyös. Ügyelj arra is, hogy milyen magas a nyaka: kényelmetlen és fullasztó lehet egy magas nyakú darab, ha külső síruhád nyaka is magasan és szorosan záródik.

Nadrág és kabát

A harmadik réteg az időjárás viszontagságaitól, széltől, nedvességtől óv ideális esetben. Nagyon fontos, hogy ez is jól szellőző anyagból készüljön, de ugyanakkor a nedvességet ne engedje be kívülről – tanácsos egyébként erre a célra külön impregnálót is venni, és időről időre befújni vele a ruhát. A nedvzáró képességet külön számmal jelölik a ruhákon: 5000 mm-es alatt nem érdemes megvenni a ruhát, 20 000 mm felett pedig már a profi, prémium kategóriás darabokat találjuk.

A harmadik rétegnek szánt ruházat lehet overall és külön álló kabát-nadrág kombináció is – attól függően válassz ezek között, hogy milyen sportágat űzöl. Az egyszerű lesikláshoz, alpesi síeléshez nagyszerűen megfelelnek az egy darabból álló külső öltözékek, viszont a snowboard és freestyle ághoz már külön kabát kell – ebből is a bővebb szabásút ajánljuk. (Általában a snowboard és freesytle kabátokat élénkebb színekkel is felismerhetővé teszik a gyártók, és szinte kivétel nélkül mindegyiknek van kapucnija.) A síkabátok szűkebbek, rövidebbek, általában derékig érnek. Amikor válogatsz, képzeld el magad a sípályán: ha fülhallgatóval, zenét hallgatva szeretsz a lejtőkön száguldani, akkor olyan kabátot keress, amelynek van olyan zsebe, ahová az mp3 lejátszó elrejthető és ahonnan fülhallgató zsinórját ki tudod vezetni. Ezen kívül még szüksége lesz külön zsebre a telefonodnak, a napszemüvegnek és a felvonóbérletnek is. Mást nem is érdemes magaddal cipelned a hegyen.

A kétrészes síruhák nadrágja lehet kantáros és kantár nélküli: ennek a dolognak csak kényelmi jelentősége van: próbálj fel mindkét verzióból egyet, és döntsd el, melyikben érzed magad jobban. A kantárosok dereka magasabb, jobban védi a derekat és mindig garantáltan a helyén marad, a kantár nélküliek nagyobb mozgásszabadságot adnak, de előfordulhat, hogy kicsúszik belőle a pulóver és a póló, így a derék fedetlenül marad. Itt is igaz az, hogy snowboardhoz és freestyle-hoz bővebb szabású fazon passzol, a freestyle nadrágok feneke pedig ezen kívül külön is meg van erősítve, valamint a szokásosnál több zsebük van – például a comb részen és a nadrágszáron is. A sínadrágok szűkebbek, többségük kantáros. Mindenképpen olyat válassz ehhez a sportághoz, aminek a lábszárán cipzár van – ez segíti a sícipő könnyebb felvételét.

Sapka, sál, kesztyű és zokni

A sízoknit a legtöbben nem tartják túlzottan fontos kiegészítőnek, pedig ha nem a célnak megfelelő, akkor nagyon sok problémát okozhat. Izzadékony embereknek a speciális anyagból készült, vékony darab ajánlott, a fázósak pedig minél magasabb gyapjútartalmút vegyenek a lábukra. Fontos, hogy a kifejezetten síléshez készített zoknit válassz: az ilyen darabok a megfelelő helyeken – talp, sarok stb. – meg vannak erősítve és elég hosszú a száruk ahhoz, hogy ne csússzon bele a sícipőbe.

Így válassz síruhát!

A kesztyű esetében a kényelem és a vízállóság a legfontosabb dolog. Próbáld fel a kesztyűt és vegyél a kezedbe egy botot is, ha jól meg tudod markolni vele, akkor a kesztyű neked való. Érdemes csuklóvédős darabot vásárolni különösen a snowborozáshoz, és ezen kívül arra is figyelj a választáskor, hogy ne legyen nagyon szoros a kesztyű: az ilyen ugyanis gátolja a megfelelő vérkeringést és hamar fázni kezd majd benne a kezed.

A sapka sem csak a gyerekeknek való: a fej adja le ugyanis a test hőjének döntő többségét, ezért ha sapka nélkül síelünk, nagyon jó eséllyel meg fogunk fázni. Ízlés szerint válassz a ruhádhoz illő darabot: lehet vicces, komoly, pomponos vagy füles darab – lényeg, hogy a fejed melegen tartsa.

 

Még több sport az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top