Sztárok

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Az utóbbi időben, elsősorban a médiának köszönhetően eluralkodott a világ fejlettebbik részén a tökéletességmánia; retusált fotókat, mosolyokat és retusált életeket látunk az óriásplakátokon és a magazinokban – és sajnos a legtöbben úgy érzik, hogy ezekhez az ideálokhoz akár csak közelíteni is lehetetlen. Ezért aztán sokan csak élik tovább az életüket csüggedten, egészségtelenül, magukkal nem sokat törődve. Pedig az igazság – ahogy sok más kérdésben is – valahol félúton van.
Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Ahhoz hogy egészségünket, fizikai teljesítőképességünket, az adott életkornak megfelelő szépségünket megőrizzük, magabiztosak és elégedettek legyünk magunkkal, igenis tenni kell – ha nem is főállásban, de részmunkaidőben biztosan.

Ehhez pedig soha nem kellenek nagy dolgok, csak néhány apró szokás bevezetése, melyek aztán, ahogy egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben, további változásokat generálnak. Csak egy kicsivel több mozgás, néhány pohárral több víz naponta, nassolásra keksz helyett gyümölcs… és ami a fogorvosi szempontokat illeti, néhány perccel tovább tartó alaposabb fogmosás, szájvíz és fogselyem használata, cukormentes rágógumi fogyasztása étkezések után – ez mind-mind apróság, amivel percek alatt tehetünk magunkért valamit.

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Visszatérve az egészséges, szép test kultuszára, nekem fogorvosként egyértelműen ebbe a fogalomkörbe tartozik a gyönyörű mosoly, a szépen csillogó, egészséges, fehér fogak is. Ahogy azt már többször is írtam, 32 fogunk van egész életünkre. Ezt a 32 fogat kell megóvnunk, ápolnunk, megtartanunk, hisz fogból nem nő több. Szerencsére napjainkban a napi kétszeri fogmosás fontossága benne van a köztudatban; egyre többen használnak szájvizet, fogselymet, szájzuhanyt és cukormentes rágógumit, de nagyon fontos, hogy a napi otthoni fogápolás valóban megfelelő, alapos legyen. Ahogy egy korábbi cikkben említettem, a legjobb, ha nem rutinszerűen, a napi problémákon tűnődve rángatjuk a szánkban a fogkefét, hanem fogmosás közben magunk elé képzeljük a szájat és a fogsort, és tudatosan, odafigyelve végigtisztítjuk az összes fogfelszínt, hogy sehol ne maradjon lepedék, amiből a későbbiekben fogkő képződhet.

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

A szájápolás másik fontos alapja a cukormentes rágógumik rendszeres használata. Rágózni jó, mert csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, semlegesíti a plakksavakat, helyettesítheti a nassolást, így segít a karcsúság megőrzésében, segít megbirkózni a stresszel, eltünteti a kellemetlen leheletet, hatékony ellenszere a szájszárazságnak, és valljuk be, férfiként legtöbbünk szívét megdobogtatja egy gyönyörű női mosoly. Vagyis az ápolt, egészséges fehér fogaknak nagyobb vonzereje van, mint az sokan hiszik.

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények
Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Arról nem is beszélve, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása akár tízszeresére fokozhatja a nyálképződést, azaz erősíti a szervezet természetes védővonalait. Igazolták azt is, hogy a plakksavak semlegesítését és a fogak ásványianyag-tartalmának megőrzését szintén elősegíti, ha étkezés vagy ivás után cukormentes rágógumit rágunk.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres ellenőrzésről sem! Éves viszonylatban az a kétszer egy óra, amit tanácsos a fogászati rendelőben féléves ellenőrzésre, esetleg fogkőtisztításra fordítani, nem nagy dolog, viszont sokkal jobb lesz tőle a közérzetünk és a szájhigiéniánk.

Itt ez a gyönyörű nyár, ígérjük meg magunknak, hogy mi is megújulunk, és ne sajnáljuk magunktól azt a néhány percet és apróságot, amitől egyszerűen jobban érezzük majd magunkat!

Ha többet szeretne tudni a szájhigiéniáról, további információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top