Sztárok

Reggeltől estig szüksége volt arra, hogy szeressék – egy éve ment el Bajor Imre

"Imádtam, hogy én vagyok a középpontban, imádtam, hogy jókat tudok mondani, és imádtam, hogy nevettetek. De elfáradtam" – mondta Bajor Imre az utolsó televíziós beszélgetésben. Emlékszem rá, mikor még nem volt fáradt, mikor még nem volt beteg. Nagy volt, a legnagyobbak egyike! Színész kívül-belül, aki azt játszotta, hogy ő Bajor Imre. Egy életen át.

“Nem tudunk felhozni egy Hamletet, nem ő volt II. Richard, nem ő volt Rómeó, nem ő volt Cyrano, ő lett A Bajor. Ő, amikor ment az utcán, akkor is színész volt. (…) Azt játszotta, hogy ő Bajor Imre – mondta a színészről halála után Gálvölgyi János, az egyik legjobb barát. Emlékezzünk rá így!

1. Irány Visegrád a Tóthtal, aki szép, okos és csupa izom. Olyasforma lehet, mint én…

2. Ede bácsi

Bajor Imre a színházi életbe már 19 évesen belecsöppent, sosem akarta megváltani a világot, csak boldogabbá tenni, az asztal alá röhögtetni az embereket. Az alkata nem volt meg ahhoz, hogy ő játssza a legsármosabb színházi karaktereket, de minden tehetsége megvolt ahhoz, hogy jobb legyen, mint a szerep, a szerep legyen Bajor.

3. “Nem tudom, mennyire vagyok jó színész, de nekem reggeltől estig szükségem van rá, hogy az legyek, és szeressenek.”

Reggeltől estig szüksége volt arra, hogy szeressék - egy éve ment el Bajor Imre

4. Miért lett Kicsihuszár?

Valójában Bajor Imre sem tudta. Mint egy korábbi interjúban egyszer elmesélte, Havas Henrik száján egyszer csak kicsúszott, egyfajta zrikálásképp. Mikor a közönség hasát fogva nevetett, és sikítva tapsolt, érezte, ezt már nem mossa le magáról. Jobb, ha megbarátkozik vele, hogy ő lesz a Kicsihuszár.

Havas Henrik és Bajor Imre (Fotó: Szabó Lilla)
Havas Henrik és Bajor Imre (Fotó: Szabó Lilla)

5. “Egy nagy hülye gyerek vagyok, aki mindennap mókázni akar”

6. “Én nem vizet prédikálok, hanem inkább bort iszom!”

Mondta többször, ráadásul nem is szeretett egyedül “prédikálni”. Bajor Imre legjobb barátja, Koós János unszolására költözött vidékre. Füleken, ahol feleségével házat vettek mindig otthonosan érezte magát, mint mondta, Koós Jánossal olykor meglátogatták a helyi “könyvtárat”, ahol baráti alapon legurítottak néhányat. “Felmegyünk a boltba tejért, újságért, ezért-azért, amazért. Ez egy program. Felsétálunk, és ha a vegyesbolt nyitva van, bemegyünk, meg a Szabó Ervin könyvtárba is. Ha van Dosztojevszkij-kötet, elhozzuk, ha nincs, legurítunk két fröccsöt” – mesélt nevetve a füleki hétköznapokról és nyugodt hétvégékről korábban Bajor Imre.

Fotó: Nagy Zoltán
Fotó: Nagy Zoltán

7. “Nekem ő mindig ádázul tudott udvarolni, és én ezt szerettem. Hiányozni fog, a színészi nőiségemnek is” – Hernádi Judit.

A Heti Hetesben is látszott, mennyire összeszokott trió Bajor, Hernádi és Gálvölgyi.

8. Nála jobban senki sem tud Bálint gazdát Idézni

9. Valaki hiányzik már

Heilig Gábor volt azon barátok egyike, aki Imrét a halálos ágya mellett is meglátogathatta. Mint mondta, egy közmondás szerint akárki meghal, egy világ veszik el. Bajor Imre halálával ő is megértette, hogy mit jelent ez a gondolat mélyen, legbelül. A Heti Hetes emlékműsorában pedig eljátszotta Bajor Imre nyárbúcsúztató dalát, amit minden évben elénekeltek együtt.

10. Csók, pá, csóközön!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top