Sztárok

8 magyar, aki befutott Hollywoodban, ám jó eséllyel sosem hallottál róluk

A sajtóban szinte csak azok a magyarok kapnak nagy nyilvánosságot, akik színészként vagy rendezőként aratnak sikert a tengerentúlon. Pedig akad rajtuk kívül jó néhány filmesünk, akik szép karriert futottak be Hollywoodban.

Aki öltöztette már Paul Walkert, Jude Law-t és Reese Witherspoont

Patkós Júlia jelmeztervező

Jelenleg Kanadában él a jelmeztervezőként dolgozó Patkós Júlia, aki kipróbálta magát Londonban és az Egyesült Államokban is, de végül Montrealban találta meg azt a nyugalmat és alkotói légkört, amelyben otthon érzi magát. Az egyik leghíresebb magyar származású jelmeztervező, Beatrix Aruna Pasztor mellett tanulta ki a szakmát, és olyan hollywoodi filmeken dolgozott, mint az Alfie, a Marie Antoinette, vagy a hazaiak közül a Taxidermia és a Pál Adrienn. Mi Paul Walker egyik utolsó filmje, a Veszélyzóna kapcsán beszélgettünk vele tavaly.

8 magyar, aki befutott Hollywoodban, ám jó eséllyel sosem hallottál róluk
Patkós Júlia és Zoe

A magyar maszkguru

Pohárnok Iván maszkmester

Gyerekként beleszeretett a Star Wars maszkjaiba, és egészen Amerikáig repült kitanulni a mesterség alapjait, de hamar hazajött, hogy itt valósítsa meg az álmait. Itt céget alapítva egy jó ideig gyakorlatilag egymaga lefedte a teljes szakmát, és jobbnál jobb produkciókhoz viszik. Ma már nemcsak az olyan, hazánkban forgatott hollywoodi filmekhez hívják, mint a The Martian vagy A sas és A rítus, hanem olyan amerikai produkciókba is bedolgozik, amelyeknek amúgy nincs sok közük Magyarországhoz (Felhőatlasz, A titánok haragja, 300: A birodalom hajnala…).

Ő szabadított mérgező ködöt Jennifer Lawrence köré

Török Attila, VFX szakember

Török Attila nem olyan régen, csak a 2010-es évtized elején kezdte a karrierjét speciális effektusokkal foglalkozó szakemberként Hollywoodban, bár ő maga jelenleg Angliában él, és innen készíti a híres filmek látványos trükkjeit. Ő teremtette a vizet Godzilla körül az utolsó filmben, marslakókat öltöztetett a John Carterben, és ő teremti meg a vizet Moby Dick körül az év végén érkező A tenger szívében című filmnél. Dolgozott Az éhezők viadalán, de ami ennél is nagyobb dolog, hogy a világ leghíresebb trükkcége, az Industrial, Light & Magic berkeiben ő is bedolgozik a decemberben mozikba kerülő hetedik Star Wars-film trükkjeibe.

Ő fényképezte Sharon Stone szétnyíló combjait

Pados Gyula operatőr

Pados Gyulának sikerült pont azt a magyar filmet fényképeznie, ami a kétezres években meghódította a világot, vagyis a Kontrollt. Csányi Sándor metrós kalandja az operatőrt egészen Sharon Stone-ig repítette: bár a kétezres évek elején is fényképezett már angol nyelvű filmeket, az első nagy hollywoodi filmje az Elemi ösztön 2. volt. Neki köszönhetjük a gyönyörű képeket Keira Knightley-ról A hercegnőben, valamint ő volt az operatőre a Ragadozók című Antal Nimród-filmnek is. Jelenleg Az útvesztő folytatásán, a Tűzpróbán dolgozik, ami úgy fest, hogy az eddigi karrierje legnagyobb filmje lesz.

Akit Emmy-díjra jelöltek

Csutak Zsolt, casting director

A színészeket és statisztákat összeválogató castingosok nagyon ritkán kerülnek a média figyelmének fókuszába, így Csutak Zsoltról is keveset tudunk, de az biztos, hogy ő az egyik legismertebb filmes szakemberünk, akinél egymásnak adják a kilincset a hazánkban forgó hollywoodi produkciók. Ez olyannyira igaz, hogy az utóbbi tíz évben már megtehette, hogy a hazai filmek helyett csak az itt forgatott külföldieknek dolgozzon. Neki köszönhetően lett ilyen szép kerek A kém, a Herkules és a Hellboy II. szereplőgárdája (bár a nagy sztárokat bizonyára nem ő szerződtette), és ő dolgozott Ridley Scott sci-fijén, az év végén bemutatásra kerülő The Martianen is. Pár éve Emmy-díjra jelölték A cég című krimisorozatban végzett munkájáért.

A Trónok harca díjazott dublőre

Szabó Gáspár kaszkadőr

Ő az egyik legtapasztaltabb, máig aktív kaszkadőrünk, aki nem a háttérből irányítja a dolgokat, hanem maga is mindig ott van a sűrűjében. Már húsz éve műveli a szakmát, és ahogy sokan mások, ő is a hazánkban forgó hollywoodi produkcióknak köszönhette az első munkáit, és a szakma nagy öregjénél, Piroch Gábornál tanult. Vívott a Trójában és a Mennyei királyságban, harcolt a 47 Roninban és a Herkulesben, és részt vehetett az idei év egyik legnagyobb sikerfilmjében, a Bosszúállók: Ultron korában is. A legnagyobb sikert azonban a Trónok harcával aratta, amiben eddig összesen kilenc résznél működött közre egy nagyobb magyar kaszkadőrcsapat tagjaként, akikkel a színészszakszervezet legjobb kaszkadőröknek járó díját is megkapták.

Ő fényképezte Saul pokoljárását

Erdély Mátyás operatőr

Erdély Mátyásnak egy ideje már amerikai ügynöke is van, és például ő fényképezte a tavaly a magyar mozikban is bemutatott Az elnémultak című horrort és a James White című független, amerikai filmet is, amit idén mutattak be a Sundace filmfesztiválon. Ennek ellenére a világhírt nem ezeknek, hanem egy magyar filmnek, a Saul fiának köszönheti, aminek egyedi, erősen szubjektív képi világával lenyűgözte a cannes-i zsűrit. Állítólag a közeljövőben magyar filmeket tervez, de ne csodálkozzunk, ha kapna pár zsíros ajánlatot a tengerentúlról.

8 magyar, aki befutott Hollywoodban, ám jó eséllyel sosem hallottál róluk

Aki megvilágította Középföldét

Kiss Balázs, világításért felelős főmunkatárs

A számítógépes effektusok készítésének egyik utolsó fázisa az, amikor a már elkészített látványelemeket megvilágítják, hogy valóságosnak tűnjenek, és belepasszoljanak a környezetükbe. Ez a munkája Kiss Balázsnak, aki eleinte Angliában kezdte a munkát rögtön egy olyan nagyágyúval, mint a Harry Potter-franchise, hogy később Új-Zélandra költözve beálljon a világ egyik leghíresebb effektcégéhez, az Oscar-díjakkal teliaggatott Wetához dolgozni, és olyan filmeken munkálkodjon, mint a King Kong, a Prometheus, Az acélember, az Avatar vagy A hobbit-trilógia.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top