Sztárok

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

A Fehér Házban ő volt a stílusikon, az amerikai arisztokrácia elegáns megtestesítője. A ma 86 éve született Jacqueline Lee Bouvier Kennedy a szűziesség és szemérmesség példaképe volt csapodár férje, John F. Kennedy mellett, pedig ő sem volt ártatlan és hűséges.

Milliók számára ő egy amerikai szent volt, first lady, kötelességtudó feleség és szerető anya, az ő stílusa és bája megtestesítette mindazt, amit férje, John F. Kennedy elvárt egy feleségtől, mint egy modern Camelot úrnőjétől. Mindez azonban csak a kifelé eljátszott látszat volt, a házaspár korántsem élt valami csodálatos rózsaszín felhőben. Egy róluk szóló életrajzi kötet, a Danforth Prince-Darwin Porter: Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Wildest Dreams olyan családi titkokra derített fényt, ami átalakítja a Jackie Kennedyről kialakított képet.

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

A szerzőpáros kutatásai során kiderült, hogy Jackie ősei nem francia nemesek voltak, hanem földművesek, és az apja egy biszexuális, alkoholista szerencsejáték-függő volt, aki fiatalon halálra itta magát. Az életrajz szerint Jackie, mielőtt még a Fehér Házba került volna, azzal töltötte a fiatalkorát, hogy Amerika leggazdagabb agglegényeinek próbált a közelébe férkőzni, abban reménykedve, hogy sikerül egy tehetős férjet fognia.

“Jackie arisztokrata öröksége teljes mértékben a fantázia szüleménye volt csupán, ugyanúgy, mint Camelot mítosza a Fehér Házban, amit szintén Jackie talált ki. Sosem létezett egyik sem. (…) Nem volt boldog Kennedy mellett, mielőtt elnök lett volna belőle, Jackie válni akart. Kennedy apja felajánlott neki egymillió dollárt, ha a fia felesége marad, mert tudta, hogy egy válás ketté törheti Kennedy politikai karrierjét.”

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Arisztokrata helyett szobalány

Jackie 1929-ben született egy olyan férfi lányaként, akit csak Black Jacknek neveztek a környékükön, annyira hírhedt volt szerencsejáték-függőségéről. Hedonista, svindler, hitvány szívtiprónak ismerték, kicsapongó életet élt, amiben a válogatás nélküli szextől a számolatlan pénzköltésig volt minden. Édesanyja családja kezdte el építeni a nemesi származás történetét a család köré, azt akarták, hogy úgy tűnjön, ők egy befolyásos, pénzes família évszázadok óta. A hamisított családfa szerint a francia arisztokráciától származtak, ám igazából szobalányok, vaskereskedők, szabók, cipészek, kocsmárosok, farmerek és kéményseprők voltak a felmenőik.

Jackie 11 éves korában a szülei elváltak, és míg az anyja később hozzáment egy gazdag bankárhoz, addig apja egyre mélyebbre süllyedt a züllés és szexuális szabadosság mocsarában. Érthető tehát, hogy egy ilyen apaképpel, férfimintával Jackie számára nem volt ismeretlen terület, amikor később, házasságuk során rájött JFK hűtlenkedéseire.

Black Jack első találkozása leendő vejével annyira jól sikerült, hogy nemsokára az akkor már szenátor Kennedyvel együtt mentek kocsmázni, és lerészegedés közben felszedtek egy prostituáltat, akit mindketten elcsábítottak. Jackie apja 1957-ben hunyt el májrákban.

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

A szűziesség egy liftben maradt

Jackie fiatalsága és szépsége levett a lábáról mindenkit Franciaországban is, ahol a tanulmányait végezte, hamar a párizsi felső tízezer társasági életének középpontjában találta magát. Románcokban bővelkedett ez az időszak számára: egyetemi diáktársak, tanárok, értelmiségiek váltották egymást a partnerei között, sőt a legenda szerint egyszer Lady Astor egyik partiján eltűnt a hálószobában a hollywoodi hírességgel, Douglas Fairbanksszel is.

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Bár Jackie-t úgy mutatták be, mint Kennedy szűz menyasszonyát, már évekkel azelőtt elvirágzott szűziessége a francia John Marquanddal, abban a bizonyos két emelet között ragadt liftben. Marquand elmondása szerint Jackie annyira nem bírt magával, hogy nem mondhatott neki nemet, inkább megállította a liftet. Azonban ő nem volt megfelelő férjjelölt Jackie számára, mert szegény volt, mint a templom egere, így amikor visszatért Amerikába, szakított Marquanddal.

JFK, a csapodár szőke herceg

Ezek után hívták meg a fiatal szenátor, JFK egyik vacsorájára, ahol a szerelem nem Kennedyvel, hanem egyik barátjával, John Husteddel lobbant lángra olyannyira, hogy nemsokára el is jegyezték egymást. Husted is elvérzett végül azon, hogy nem volt elég gazdag Jackie számára, így amikor Kennedy megkereste és randevút kért tőle, gondolkodás nélkül elhagyta érte vőlegényét. Három találkozás után írta ezt a naplójába Kennedyről: “Vicces teste van, vékony fogpiszkáló lábakkal.”

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Annak ellenére, hogy hallotta a pletykákat Kennedy szoknyavadász természetéről, 1953 júniusában eljegyezték egymást, három hónapra rá pedig már össze is házasodtak. A nászéjszakán állítólag Jackie egy szál átlátszó hálóingben az ágyban várt másfél órát, amíg Kennedy telefonokat intézett. Amikor végre befejezte a telefonálást, a friss férj fájó hátára hivatkozva csak röviden hálta el feleségével a házasságot, utána pedig rögtön hátat fordított Jackie-nek és elaludt.

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Innentől kezdve a házasság lejtőre került. Kennedy hírhedt volt szeretőiről, akik között Marilyn Monroe és Marlene Dietrich is felbukkant. Jackie a saját szemével is meggyőződhetett a hírek igazságtartalmáról, amikor besétált a férjéhez az elnöki irodába, és rajtakapta Kennedyt a titkárnőjével orális szex közben. Kennedy annyit mondott mentségként: “Tudnod kellett, amikor hozzám jöttél, hogy nem tudok hűséges lenni. Nem tehetek róla. Ez egy kényszer nálam.”

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Két vetélés után Jackie depresszióba süllyedt, ezért elküldték egy pszichiátriai klinikára Massachusettsbe, ahol elektrosokk-terápiát kapott. Ezt az időszakot csak úgy jellemezte, hogy “az életem rémálma”.  Innen hazatérve úgy döntött, nem válik el Kennedytől, ha az afférjait titokban tartja, ám a férje úton-útfélen megalázta a nyilvánosság előtt flörtjeivel.

Megnézem
Összes kép (1)

Jackie sem volt a hűség szobra

A könyv szerint Jackie-t sem kellett félteni, hűtlenkedésben sokszorosan visszaadta csapodár férjének a sok megaláztatást. Már a házasságuk első évében megcsalta férjét William Holdennel, akit csupa hollywoodi híresség követett a first lady ágyában. Trófeái között volt Marlon Brando, Paul Newman és Frank Sinatra is.

2014-ben napvilágra került Jackie magánlevelezése, aminek alapján robbant a hír: a first lady hosszú évekig egy világhírű, biszexuális orosz balett-táncosért lángolt. Rudolf Nurejev annyira varázslatos férfi volt, hogy Jackie még azt is elnézte neki, hogy a férfi Robert Kennedy ágyában is megfordult. A viszonynak akkor vetett csak véget, amikor Nurejev élénken érdeklődni kezdett Jackie fia iránt.

Számtalan szeretőt tartott Jackie Kennedy, az amerikaiak szűzies királynője

Jackie és JFK mesés szerelme és házassága csupán mítosz, egy kirakatnak készült tündérmese, amit a nagyközönség előtt példaként lehetett eladni. Ahogy Porter írja a könyvében róla:

“Jackie-t úgy állították be, mint Amerika szűzies királynőjét, ám a valóság egészen más volt. Marlon Brando mondta egyszer róla, hogy Jackie nagyon szemérmes és illedelmes volt – egészen addig, amíg be nem vitted a hálószobába.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top