Sztárok

Kedves The Sun! Egy mondatban sem kellene említeni II. Erzsébet nevét a nácikkal

Címlapon közölt a The Sun lap egy fotót, melyen az akkor még hétesztendős II. Erzsébet náci karlendítéssel látható. De mik a tények a fotó mögött?

A királyi család magángyűjteményének része 1933-ban készült. A 17 másodperces filmrészleten az akkor hétéves Erzsébet, a húga, Margit, anyjuk, Erzsébet, és a hercegnők édesapjának bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható, ahogyan náci karlendítéshez hasonló mozdulatot tesznek. Talán játszottak éppen valamit és az hasonlít a náci karlendítéshez – ugyanis a Buckingham-palota azt nyilatkozta, mindez egy hosszabb film részlete, mely azt örökítette meg, amint a család mókázik. Az azonban teljességgel érthetetlen, hogy miért kellett lehozni e fényképeket egy olyan asszonyról, aki egész életében mást sem tett, mint a családi életét háttérbe szorítva a hazáját szolgálta.

Bizonyára nem a “Their Royal Heilness!” – szalagcím volt a kedvence II. Erzsébetnek szombaton.

  • Eszébe jutott-e valakinek is a The Sunnál, hogy a filmrészletben szereplő Erzsébet királyné, a királynő anyja volt azon kevesek egyike Nagy-Britanniában, aki olvasta Hitler Mein Kampf című könyvét, és mélyen elítélte a benne leírtakat.
  • Hogy később, amikor a nácik Londont bombázták, Erzsébet és férje, VI. György király nem voltak hajlandóak elhagyni a fővárost, és nap mint nap járták a lebombázott utcákat, városokat, így bátorítva az embereket. Gyermekeiket sem engedték külföldre vinni: “A gyerekek nem mennek nélkülem, én nem megyek a király nélkül, a király pedig soha nem hagyja el az országot” – mondta a királyné.
  • Amikor pedig a Buckingham-palotát bombatalálat érte, Erzsébet királyné csak ennyit mondott: “legalább belenézhetek a londoniak szemébe.”
  • Erzsébet és VI. György király a II. világháború alatt a nácikkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé váltak.
  • Nem véletlenül tartotta őt Hitler Európa legveszélyesebb asszonyának…

Hogyan lehet egy mondatban említeni II. Erzsébet királynő nevét a nácikkal?

  • Kislányként rádiószózatokban bátorította a brit gyerekeket, akik közül sokakat elvittek a nagyobb városokból vidékre, biztonságosabb helyekre.
  • Az akkor még hercegnőként élő Erzsébet az egész világháborút biztonsági okok miatt gyakorlatilag elzárva töltötte, majd végül hosszas könyörgés után autószerelő lehetett a háború utolsó évében.
  • Ebben az időben azzal a Fülöp herceggel tartott fent kapcsolatot, aki a britek oldalán végigharcolta a háborút, részt vett a krétai csatában, a szicíliai partraszállásban, és ott volt, amikor Japán aláírta a fegyverletételt. Igen, igaz, hogy Fülöp mind a négy nővére német herceghez ment férjhez, közülük egy SS-tag volt, de a herceg minden kapcsolatot megszakított velük, egyik testvére sem volt ott például az esküvőjén 1947-ben. Fülöp anyja, Alice hercegnő, aki Görögországban zsidókat bújtatott a nácik elől a világháború alatt, jelen volt.
  • Több lapban is megjelent egy 1937-ben készült kép, amin a 16 éves Fülöp herceg látható fekete kabátban, náci tisztekkel körülvéve. A kép Fülöp nővérének, Cecília hesseni hercegné temetésén készült. Cecília és férje, György Donát, a hessei és rajnai nagyhercegi trón örököse ugyanis 1937. május 1-én léptek be a náci pártba, Cecília azonban nem sokkal később, november 16-án nyolc hónapos terhesen és két fiával repülőgép szerencsétlenségben meghalt. Fülöp nem nácikkal vonult, hanem a nővére temetésén vett részt.

II. Erzsébet, akár játszott azon a bizonyos felvételen, akár kicsúfolta a náci mozdulatot, akár csak a felnőtteket utánozta, teljesen mindegy. Az ugyanis biztos, hogy soha nem szimpatizált a náci eszmékkel, és ebben annak ellenére biztos mindenki, hogy uralkodása alatt soha nem tett még csak utalást sem arra, hogy milyen politikai berendezkedés híve, hogy jobb- vagy baloldali értékeket képvisel. 63 éve fáradhatatlanul, alázattal és hiba nélkül azt tette, amit elvártak tőle, mindig alkalmazkodva a kormánya politikájához és szolgálva népét, s teszi most, 89 évesen is.

Megnézem
Összes kép (1)

 

És mi a helyzet Eduárddal?

Eduárd 1936-ban mindössze 327 napig volt brit uralkodó. Lemondott a trónról, hogy feleségül vegye az amerikai (kétszeresen elvált) Wallis Simpsont. Eduárdot Erzsébet apja követte a trónon. Több dokumentum is fellelhető, miszerint Eduárd “szimpatizált” Hitlerrel. 1937-ben Münchenben találkoztak is, akkori beszámolók szerint ott náci karlendítéssel üdvözölte.

“Eduárdnak fogalma sem volt arról, mi történik a náci Németországban, mert 1937-es látogatásukkor, csak a legjobb dolgokat mutatták meg nekik. Azokat, amiket még meg tudtak emészteni.” – nyilatkozta egy egykori német tiszt a Windsor-ház című dokumentumfilmben.

Hogyan került ki?

A legfrissebb információk alapján elképzelhető, hogy maga a Buckingham-palota adta ki a királynőről még gyerekkorában készült videót. A brit sajtó kiderítette ugyanis, hogy ugyanebből a házi videóból egy másik részletet bemutattak a Royal Childhood (Királyi gyerekkor) kiállításon. Így elképzelhető, hogy a levéltár véletlenül benne felejtette egy független filmesnek eljuttatott anyagban a karlendítős részt is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top