nlc.hu
Életmód

Esztergályos Cecília akkor és most

Esztergályos Cecília 79 évesen is ezer fokon pörög, mutatjuk, hogy festett balerinaként

Esztergályos Cecília idén ünnepelte 79. születésnapját. Több színházi előadása mellett 20 év után visszatér a tévé képernyőjére is.

Esztergályos Cecília 1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész, majd 1960–1963 között a Pécsi Balett szerződtette. 1964 és 1968 között Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakának hallgatója volt, Simon Zsuzsa osztályában.

Esztergályos Cecília akkor és most

Esztergályos Cecília 1960-ig az Állami Balettintézetben tanult táncolni, majd 1963-ig a Pécsi Balett szerződtette (Fotó: x Archívum Nők Lapja/solwee)

Diplomás színésznőként 1968-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színház tagja volt, majd a Nemzeti Színház művésze, de volt szabadúszó, és a József Attila Színház tagja is.

Esztergályos Cecília akkor és most

Rátonyi Róbert Esztergályos Cecíliával (Fotó: x Archívum Nők Lapja/solwee)

2014-től az Újszínház tagja, mellette több helyen vendégszerepelt, például a Veszprémi Petőfi Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Budaörsi Latinovits Színházban.

Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, országos ismertséget az 1991-től 1999-ig tartó Família Kft. hozta meg számára, ahol ő volt mindenki Ágicája, a Szép család mozgatórugója.

Esztergályos Cecília akkor és most

Esztergályos Cecília Xantus Barbarával a Família Kft. című sorozatban (Fotó: x Szegő Erika/solwee)

„Én boldogan játszom. A játszás, a színészet a világ teteje. Mostanában nagyon sok kollégát hallok nyilatkozni, ahogy nagyon komolyan beszélnek arról, hogy »én úgy csináltam, meg így csináltam«. Gyerekek: ez színjáték. Őze Lajos hívta úgy magát, hogy színjátékos. Ez volt a névjegyén. Színészként játszanunk kell, nem belehalni a szerepbe, vagy úgy pofán vágni a másikat, hogy leesik a feje. Természetesen fontos úgy játszanunk, hogy a néző elhiggye, de senkit sem kell ezért hátba szúrni valódi késsel” – mondta korábban az nlc.-nek adott interjújában.

Hatszor házasodott

Esztergályos Cecília hatszor volt férjnél.  1962-ben babát várt a Fülöp Zsigmond színművésszel tartó kapcsolatában, azonban rubeola miatt nem tarthatta meg gyermekét. Első férje fél évig Bácskai Lauró István filmrendező volt. Második férje Dvorák István táncművész, harmadik férje Takács Sándor taxisofőr és az operaház énekkarának énekese volt. Negyedik férje Dimulász Miklós színész volt. Ötödik férje Incze József színész volt. 1985 óta él házasságban hatodik férjével, Fonyódi Péterrel, aki a pszichológia és a kommunikáció doktora, korábban a Memphisz, a Corvina és a Pastoral együttesek dobosa volt. Férjének, a korábbi kapcsolatából egy lánya van, de közös gyermekük nem született. Solymáron él, a színésznő szabadidejében festészettel és kerámiával foglalkozik, több kiállítása volt országszerte.

Esztergályos Cecília akkor és most

Az RTL Klub Reggeli című műsorában, 2009-ben (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

Több mint 20 éve nem forgatott sorozatban

A Kossuth-díjas színésznőt a Família Kft. 1999-es befejezése óta nem láthattuk sorozatban, de most visszatér.

„Imádtam a sorozatot, egyáltalán nem tartottam akkoriban sem cikinek. Azóta is nyitott vagyok hasonló produkcióra. (…) Ismét forgatok valamit a televízió számára, amit nagyon élvezek” – árulta el Esztergályos Cecília a Blikknek.

Esztergályos Cecília akkor és most

A színésznő napjainkban (Fotó: Olajos Piroska/solwee)

A 79 éves színművésznő egy évvel ezelőtt esett át csípőműtéteken, ám idén februárban már visszatért a színpadra. Jelenleg 6 előadása fut, és ismét jár vidékre játszani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top