Sztárok

Interjú Ferenc pápával, aki csak pizzázni és buszozni akar

Felesleges is mondani, hogy Ferenc pápa élete teljesen más, mint a többi emberé, de csak ritkán mesél arról, hogy pápaként pontosan milyenek is a mindennapok. Most ebbe engedett betekintést, és elárulta, mi hiányzik neki legjobban a hétköznapi emberek életéből.

Egy argentin lap, a La Voz Del Pueblo bejutott Ferenc pápához, és sikerült interjút készítenie az egyház vezetőjével, aki amúgy nem szívesen beszélget újságírókkal, mert fél tőlük. Persze, szóba került maga a pápaválasztás és a legfontosabb kérdés: mitől vált ilyen gyorsan ennyire népszerűvé Ferenc pápa.

Kivételes interjú Ferenc pápával, aki csak pizzázni és buszozni akar

“Soha nem álmodtam arról, hogy egyszer idáig jutok, ellentétben sok gyerekkel, nekem nem voltak sem álmaim, sem elképzeléseim arról, mi akarok lenni. Arról már inkább, hogy milyen akarok lenni”ismerte el Ferenc pápa, aki szerint éppen ez a hozzáállás az, ami őt előrevitte.
 Az interjúból pedig más érdekességek is kiderültek a történelem egyik legnépszerűbb pápájáról.

1. Ezért vonzza az embereket

Az argentin újságíró úgy írta le a Vatikán fejét, mint egy mágnest, aki vonzza az embereket. Ezzel a tulajdonságával Ferenc pápa nagyon is tisztában van. Ahogy fogalmazott, a népszerűségét is annak köszönheti, hogy képes meghallgatni másokat, és akik hozzá fordulnak a történetükkel, problémájukkal, azok a teljes figyelmét élvezik. “Mesélek nekik, ők is mesélnek nekem, és ez az erős koncentráció az, amit mágneses vonzerőnek tartanak” – magyarázta Ferenc pápa.
Éppen ezért szereti az audienciákat, és minden olyan lehetőséget, amikor emberekkel beszélgethet.

2. Buszozni és pizzázni akar

Miközben Ferenc pápa élvezi a lehetőséget, amit kapott, hogy segíthet az embereknek, hogy tenni tud a békéért, van azért, ami hiányzik neki a hétköznapokból.
“Szeretnék nyugodtan kimenni az utcára, sétálni egyet. Felszállni a buszra, vagy csak nézelődni, ez kikapcsol és feltölt. Vagy mondjuk, bemenni egy pizzériába és enni egy jó olasz pizzát. Igen, rendelhetek a Vatikánba is, de az nem ugyanaz. Ha most kimegyek az utcára, egy perc nyugtom sincs.”

Kivételes interjú Ferenc pápával, aki csak pizzázni és buszozni akar

3. Ha nincs délutáni alvás, szomorú

Ferenc pápa napi rutinja kiszámítható, legalábbis, ami az esti órákat illeti. Amikor csak teheti, a pápa már kilenckor ágyba bújik, közel egy órát olvas, amíg bele nem alszik a könyvbe.
“Pontosan hat óra az alvásigényem, ezért hajnali négy körül már ébren vagyok. Mondanom sem kell, hogy ezek után a szieszta mennyire fontos. Olyankor egy órát elnyúlok az ágyon, alszom, és óraműpontosan felkelek 60 perccel a lefekvés után. Azokon a napokon, amikor ezt nem tudom megtenni, nagyon szomorú vagyok.”

4. Soha nem sír mások előtt

Ferenc pápa nyilvánosan nem sír, ez az alapelve, amit eddig kétszer megszegett. Azt mondja, neki erőt kell adnia, nem együtt sírnia az emberekkel, mert akkor nem lenne a támaszuk. “Amikor elérzékenyülök, rögtön az arcom elé teszem a kezem, hogy ne lássák a könnyeimet.”

Kivételes interjú Ferenc pápával, aki csak pizzázni és buszozni akar

5. Nem olvas magáról, és nem néz tévét

Ferenc pápa 1990 óta nem nézett tévét, ahogy egykor július 15-én fogadalmat tett erre. És nem olvas újságot sem. Leszámítva a La Repubblica című napilapot, amit minden reggel 10 perc alatt átlapoz. Érdekesség ebben, hogy Vatikán hivatalos lapját, a L’Osservatore Romanót a kezébe sem veszi.

6. Egy svájci őr a “sportfelügyelője”

Mivel Ferenc pápa nem néz tévét, így azt sem tudja, hogy kedvenc argentin focicsapata hogyan teljesít. “Van egy svájci őr, ő hetente táblázatba foglalja nekem a futballeredményeket. Vagy, ha bajnokság van, akkor persze naponta beszámol arról, hogyan állunk.”

Kivételes interjú Ferenc pápával, aki csak pizzázni és buszozni akar

7. Sem internet, sem interjúk

Miközben Ferenc pápa igazi internet sztár, nem szeret netezni. Sőt, mint elárult, attól meg egyenesen retteg, hogy interjút adjon, mert tart az újságíróktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top