Sztárok

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Legtöbben orvosi utasításra döntenek a gluténmentes étrend mellett a coeliakia vagy a gabonaallergia diagnózisát követően, de akadnak, akik egyszerűen csak szeretnének egészségesebben élni. Íme hat híresség, akik ennek az étrendnek az első számú nagykövetei.

A glutén- vagy lisztérzékenység egy autoimmun folyamat, amelynek “célja” a vékonybélrendszer. A kóros immunválaszt a szervezet a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs) található tároló fehérje, a glutén – más néven sikér – indítja el a genetikailag érintett egyénekben, és a folyamat előrehaladtával a tápanyagok felszívásában rendkívül fontos szerepet játszó vékonybélbolyhok károsodnak. Ennek jelei lehetnek többek közt a fogyás, hasmenés, gyengeség, puffadás, valamint az immunrendszer kóros működése miatt alakulhatnak ki a bőrtünetek, leginkább viszkető hólyagos kiütések bizonyos testtájakon. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a betegség tünetei gluténmentes diétával kezelhetőek, és a már kialakult elváltozások visszafordításának is van esélye, főleg akkor, ha az első tünetek észlelése és a diagnózis között nem telt el túlságosan hosszú idő.

Bill Clinton

Az Egyesült Államok korábbi elnökéről 2010-es műtétje után derült ki, hogy gluténérzékeny. Azóta ezt az étrendet követi. “Ez tulajdonképpen egy jó dolog, sőt azóta a szív- és érrendszeri problémám sincsenek” – mondta az exelnök Ellen DeGeneres show-jában 2012 májusában. Úgy tűnik, bár a gluténérzékenység nem örökölhető, lánya, Chelsea is érintett lehet, a Clinton lány esküvőjén éppen ezért minden étel és sütemény gluténmentes volt.

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Novak Đjoković

A világ egyik legjobb teniszezője 2010-ben tudta meg, hogy szakmai körökben elterjedt vélemények szerint az NCGS (azaz a nem-coeliakiás gluténszenzitivitás) egyik első diagnosztizáltja. Korábban mellkasi és hasi fájdalmakra panaszkodott, légzési nehézségekkel és fáradtsággal küzdött. Ám amint fény derült a bajra, és étrendet váltott, a problémái eltűntek. “Könnyebbé vált az életem, más emberként élek azóta. Egy évvel a diagnosztizálás után világelső, a föld legjobb teniszezője lettem” – mondta a szerb játékos, aki könyvet is írt új életéről.

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Rachel Weisz

Az Oscar-díjas angol színésznőnél 2006-ben fedezték fel az orvosok, hogy gluténérzékeny. “Már közel tíz éve gluténmentes ételeket fogyasztok, és azóta sokkal, de sokkal több energiám van, mint korábban. Mi több, az általános állapotom is javul, egész egyszerűen jól érzem magam a bőrömben.”

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Russell Crowe

2011-ben diagnosztizálták nála a gluténérzékenységet, azután, hogy vissza akarta szerezni a Gladiátorban megismert alakját. Csakhogy ez, bármennyit küzdött is az ausztrál sztár, nem ment. A táplálkozási tanácsadója javaslatára vizsgáltatta ki magát, ekkor derült fény az gluténérzékenységre.

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Gwyneth Paltrow

Ugyan nem szenved olyan betegségben, ami indokolná a gluténmentes diétát, ennek ellenére  gluténmentes étrenden él. A színésznő úgy három éve tért át erre, orvosai győzték meg, hogy ez egészségesebb, mint a korábbi étrendje. Gwyneth azóta a gluténmentes ételek első számú hollywoodi szakértőjévé vált, szakácskönyvet is írt kedvenc receptjeiből, mi több, új receptjeit és egészségügyi tanácsait blogján is közzéteszi.

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Halle Berry

Fogalma sem volt, mi okozhatja a könyökén, fenekén és térdén megjelenő viszkető hólyagos bőrkiütést, míg aztán egy alapos vizsgálat után fény derült a titokra: a színésznő is a dermatitis herpetiformis Duhring néven ismert betegségtől szenved. “Azonnal étrendet váltottam, és hamarosan eltűntek a kiütések, és megszűnt az állandó viszkető érzés is. Ráadásul még fittebb is lettem. Egyszóval mintha újjászülettem volna.”

6 híresség, aki gluténmentes étrenden él

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top