Sztárok

Az elnök és a rabszolgája – egy titkos viszony, amely tabut döntött

Thomas Jefferson és Sally Hemings évtizedeken át tartó kapcsolata több szempontból is különleges és botrányos: nemcsak azért, mert harminc év korkülönbség volt kettejük között, hanem azért is, mert Amerika harmadik elnökéről és egy rabszolganőről volt szó.

Be is tartotta, meg nem is a feleségének tett ígéretét

Thomas Jeffersont, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnökeként ismerjük, aki megalkotta a Függetlenségi Nyilatkozatot. De magánélete is emlékezetes, ugyanis államfőként beleszeretett rabszolganőjébe, és a titkos viszonyból sírig tartó kapcsolat lett. Jefferson 1801-ben lépett hivatalba, és akkor már majdnem húsz éve meghalt a felesége, Martha. Neje halálos ágyánál megígérte, hogy soha többé nem házasodik újra, és ígéretének ezt a részét be is tartotta.

Bár a rabszolgaság eltörlését szorgalmazó leendő elnök és felesége papíron úgy gondolták, hogy “minden ember egyenlőnek teremtetett”, mégis rabszolgákat tartottak, de Jefferson ennek köszönhette, hogy megismerte Sally Hemingst, a nála három évtizeddel fiatalabb lányt, akivel 38 éven át folytatott titkos vagy inkább csak nyílt titokban zajló kapcsolatot. A tizenéves Sallyt Jefferson Franciaországban, még nagykövetként ismerte meg. A lány biztonságban, viszonylagos szabadságban élt Jefferson mellett, a leendő elnök taníttatta őt, ruhákat vett neki. Így kezdődött kettejük románca, amely végül egész életüket meghatározta.

Az elnök és a rabszolgája – egy titkos viszony, amely tabut döntött

Feleségének féltestvére lett az új kedvese

Ma már ilyen kérdések fel sem merülhetnek, de az 1700-as évek végén nem volt sima ügy, hogy két különböző társadalmi státuszban élő, különböző bőrszínű ember egymásba szeressen, és az pláne nagy port kavart, ha éppen Amerika elnökéről és az ő rabszolganőjéről volt szó. Bár a kapcsolatot igyekeztek titokban tartani, nem sikerült. Jeffersont rengeteg támadás érte, és a parazsat csak szította, hogy bármikor szóba került a környezetében a téma, Jefferson soha nem szólt egy szót sem.

Az igaz, hogy a kapcsolat létét bizonyítani nem sikerült még Jefferson életében, ennek ellenére a botrányt évtizedeken át ébren tartotta az, hogy a vádakat Jefferson soha nem erősítette meg, de nem is tagadta a titkos viszonyt. Még inkább megbotránkoztatónak ítélték meg a korabeli politikusok, miután kiderítették, hogy Sally anyja az elhunyt feleség apjának ágyasa volt, így Sally és a volt feleség végü lis féltestvérek voltak.

Az elnök és a rabszolgája – egy titkos viszony, amely tabut döntött

Kétszáz évvel későbbi DNS-vizsgálat igazolta a viszonyt

A törvénytelen szerelem és az ebből a kapcsolatból született gyermekek nagy port kavartak, és végigkísérték Jefferson elnökségi idejét. A kutatások szerint több gyermeke is született Sallytől, és egyikük egy hivatalos állásfoglalásban is az elnököt jelölte meg édesapjaként. Az elnök ugyan egyiküket sem vállalta törvényesen a nyilvánosság előtt, féltve politikai karrierjét, de felszabadította a rabszolgasorsból, és pénzzel is támogatta őket.

Jefferson a szeretett nőt soha nem tudta szabaddá tenni, de valószínűleg nem is akarta, hiszen kizárólag így létesíthettek egymással kapcsolatot, bármennyire is furcsának tűnik ez a verzió. Akkoriban ugyanis szinte bevett “szokás” volt, hogy egy fehér férfi fekete rabszolganőivel töltsön el éjszakákat. Az viszont, hogy másképp vagy éppen törvényesen legyenek együtt, elítélendő és erkölcstelen volt a korabeli elvek szerint. Sally vállalása a nyilvánosság előtt Jefferson politikai karrierjének végét jelentette volna, és egyben befolyásának megszűnését is arra vonatkozóan, hogy közös gyermekeiket támogathassa.

Bár Jefferson törvényes, feleségétől született gyermekei és azok leszármazottai a mai napig nem fogadják el családtagként a Hemings rokonokat, utóbbiak több generációval később, az 1900-as évek végén DNS-vizsgálattal igazolták, hogy valóban az egykori elnök az ősük. Rengeteg homályos momentum van, és valószínűleg marad is a különös történet körül, de kétségkívül ez a kapcsolat volt az első, amelyet a mai napig úgy tartanak számon, hogy utat nyitott az emberek egyenjogúsága előtt minden szinten, megmutatva azt, hogy a szerelem nem köthető sem társadalmi státuszhoz, sem bőrszínhez, sem valláshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top