Sztárok

“Valamennyien magányosak vagyunk” – 70 éves Eric Clapton

1945. március 30-án született a zenész, aki saját bevallása szerint soha nem volt és nem is lesz normális. Mindig a nők határozták meg az életét, hol így, hol úgy. Dalai mögött olyan valóságos tragédiák húzódnak meg, amelyekkel hetven év alatt sem volt képes számot vetni, de újra és újra megpróbálja magából kizenélni.

A pillanat, amikor Eric Clapton rájött, hogy az anyja nem az anyja

Eric Claptonban már a gyerekkora is mély nyomokat hagyott, hiszen ha valaki kilencévesen megtudja, hogy az édesanyja valójában a nagymamája, a nővére pedig igazából az anyukája, abból elég nagy kavarodás támadhat. Anyja 16 évesen szülte őt, apját soha nem ismerte, hiszen családos ember lévén a gyors szerelmi kaland után hazatért a feleségéhez. A nagyszülők szerint szégyenletes esetet leplezve még a kis Eric előtt is titkolták, ki ő valójában, és úgy döntöttek, ők nevelik fel saját fiukként. Amikor kiderült az igazság, Eric összeomlott, és mindezt a mai napig nem tudta kiheverni. Saját szerelmi kapcsolataiban, házasságaiban sem tudott soha hétköznapi életet élni, szerinte emiatt. Rossz gyereknek tartották, és nem érdekelte a tanulás sem. Egyetlen dolog volt, amiben mentsvárat talált, mégpedig a zenében. Bánatát és csalódottságát már tizenévesen zenébe fojtotta, és a világ élvonaléba énekelte, gitározta magát. A The Yardbirds, a Cream, a Blind Faith, a Derek and the Dominos nevű együttesekkel tarolt a zenei szakmában és a közönség előtt is. 

Chris Dreja, Jim McCarty, Eric Clapton, Keith Relf és Paul Samwell-Smith
A Yardbirds: Chris Dreja, Jim McCarty, Eric Clapton, Keith Relf és Paul Samwell-Smith

A legjobb barátjának feleségébe volt szerelmes

Clapton többször is együtt dolgozott George Harrisonnal, számos lemezfelvételén közreműködött. A két zenészt közeli barátság is összefűzte, sőt Clapton annyira megkedvelte Harrison feleségét, hogy a végén halálosan beleszeretett. Pattie eleinte nem viszonozta az érzéseit, és elutasította Clapton közeledését, amit a zenész élete újabb csalódásaként könyvelt el, és dalok sorát írta az eleinte viszonzatlan szerelemről, többek között a Laylát. Hogy e dalok hatására-e vagy sem, néhány évvel később mégis csak övé lett az imádott hölgy, 1979-ben feleségül vette Pattie-t. A 60-as évek végén együttesének, a Derek and the Dominosnak a tagjaival történt tragédiák is beárnyékolták az életét. Egyikük alkoholmérgezésben hunyt el, másikuk skizofréniával küzdött, és miután agyonverte saját anyját, elmegyógyintézetbe került. Clapton így egyedül maradt, és súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdve belevágott a szólókarrierbe. 

Pattie Boyd és George Harrison (balra), Eric és Pattie (jobbra)
Pattie Boyd és George Harrison (balra), Eric és Pattie (jobbra)

Soha nem heverte ki kisfia halálát

A Pattie-vel kezdődő nagy szerelem nem tartott sokáig, és bár kilenc évig voltak házasok, az utolsó években már másfelé kacsingatott a zenész. Yvonne Khan Kellyvel három évvel a válása előtt ismerkedett meg Clapton, és még ebben az évben közös lányuk is született. Ez a kapcsolat sem tartott örökké, mert megismerkedett Lori Del Santo olasz modellel. Nem sokkal később megszületett közös fiuk is, akit tragikus körülmények között négyévesen veszítettek el: Conor kizuhant az 53. emeleti lakásukból. Ezt a balesetet Clapton soha nem tudta feldolgozni, és bár megpróbálta kiénekelni magából a Tears in Heaven című dalban, képtelen volt megbocsátani magának a történteket. Lorival ezután nem működött tovább a kapcsolatuk. A zenész csak több mint tíz év után, öregkorára állapodott meg újra, Melia oldalán, akitől még három lánya született.

Zűrös ügyek tömkelege

Ha Clapton egyszer meghal, az örökzöld slágerein kívül is bőven lesz még mire emlékezni, hiszen megannyi balhé köthető hozzá. Fiatal korában például rasszista kijelentést tett, amikor azt mondta, hogy Angliának nincs már szüksége több “feketére”. Botrányos megnyilvánulását utólag sem vonta vissza, ennek ellenére nagy örömmel játszotta ezek után is a fekete eredetű bluest. Clapton – bár “lassú kezűnek” becézik – rajong a gyorsaságért, és ennek meg is van az eredménye. Nem vezethet például Franciaországban és Angliában, sőt többször be is vonták a jogosítványát, mert Porschéjával több mint 200-zal száguldozott az utakon. Ha nőkről van szó, Clapton e témában sem ismer határt. Saját bevallása szerint már több mint ezer nővel volt kapcsolata, és általában egyáltalán nem érdekelte őt, hogy az adott hölgy kicsoda, sőt egy alkalommal még egy barátjától is nyíltan megkérdezte, hogy ágyba viheti-e a menyasszonyát. Clapton szerint minden zenész normális akar lenni, de mostanra már elismeri, hogy ez neki sajnos nem sikerült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top