7 dolog, amit nem tudtál Oszvald Marikáról

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Oszvald Marika a hétvégén az egyik legrangosabb hazai kitüntetésben részesült, Kossuth-díjat kapott. Bár a művésznő a magyar operett ikonikus alakja, találtunk róla néhány infót, ami számunkra is újdonságként hatott.
Írta: | 2015. 03. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A vérében van a szakma

Oszvald Marika színész-énekes családból származik, édesanyja, Halasi Marika elismert szubrett, édesapja, Oszvald Gyula az Operettszínház népszerű bonvivánja volt. Már gyermekkorától a színház világában élt. Később karrierje során mindkét szülőjével állt egy színpadon. Édesapjával a Mosoly országa című darabban játszott együtt, amiben a férfi húgát alakította.

Bejárta a világot

Annak ellenére, hogy sokan kifejezetten magyar műfajnak tartják az operettet, Oszvald Marikának lehetősége volt rá, hogy az egész világon bemutassa. Amerikától kezdve, Izraelen, Olaszországon, és Franciaországon keresztül Japánig kíváncsi volt rá a közönség.

  Nem találod ki, melyik volt a leghíresebb szinkronszerepe

  Az Operettszínház tagja a szinkronizálásba is belekóstolt, legemlékezetesebb szerepe pedig a Walt Disney-féle Ariel, a kis hableány főszerepe volt. Olyan színészt kerestek a szerepre, akinek beszédhangja is dallamos, így esett a választás Oszvald Marikára.

  Ezért nem lett primadonna

  Alacsony termete miatt nem lehetett belőle primadonna. Oszvald Marika mindössze 150 centi, ezzel pedig ő az egyik legkisebb magyar színésznő.

  Az énekelésen túl

  Igazi örökmozgó, remekül táncol, ám ezen kívül több sportágban is kipróbálta magát. Korábban tornázott, balettozott, szteppelt, akrobatikázott, szertornázott és műugrott. Ám kézügyessége is kifejezetten jó, édesapja megtanította barkácsolni, tud fúrni-faragni, de a varrás és festés sem okoz neki problémát.

  Örök fiatalság

  Az idősebb asszony-, anyaszerepek sokáig elkerülték. Első ilyen karakterét ötvenéves kora felett kapta a Csókos asszony című operettben.

  A Kossuth-díjon kívül

  Oszvald Marika munkásságát már több kitüntetéssel díjazták. Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és 1990-ben az év színésznője volt.

  Olvass tovább

  Hozzászólások  ( 0 )
  blog comments powered by Disqus