Sztárok

Eurovíziós Dalfesztivál 2015: velük fog megküzdeni Boggie Bécsben

Dán Beatles-klónnal, olasz filmrajongó boybanddel és a grúz Amy Winehouse-zal már biztosan meg kell küzdenie Bécsben a 2015-ös Dalt megnyerő Boggie-nak. Megnéztük, kik szorongathatják meg a magyar indulót az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén.

Tábortüzes sláger Ciprusról

Giannis Karagiannis – One Thing I Should Have Done

Van valami szimpatikus letisztultság a ciprusi eurovíziós induló dalában. Simán el tudom képzelni, ahogy valaki egy szál akusztikus gitárral a kezében ezt játssza egy tábortűz mellett. Ráadásul a dalban van valami kellemes intimitás, ami például ByeAlex Kedvesemjét is olyan sokáig vitte.

Áriázó, filmrajongó boyband Olaszországból

Il Volo – Grande Amore

Már majdnem bealudtam az olasz nyálgépekből álló fiúbanda, az Il Volo szerelmes balladáján, amikor egyszer csak elkezdtek áriázni, a klipben pedig olyan filmek klasszikus szerelmes jeleneteit idézik meg, mint a Ghost, a Vissza a jövőbe vagy a Pókember. Remélhetőleg ezekről az élő show-ban sem feledkeznek meg.

Cuki tavaszi szerelmes dal Litvániából

Vaidas Baumia & Monika Lynkité – This Time

A litvánok Eurovíziós Dalfesztiválra készülő versenyzőjében van valami ártatlanság, ami az egész előadást olyan bájossá teszi. Jópofa, vidám szerelmes duett, és bár megátalkodott ellensége vagyok a műfajnak, ettől még nekem is kicsit tavaszias hangulatom lett. Pedig még egy kis countrys beütés is akad benne.

Egy unott bölcsész és egy Éden Hotel-szereplőaspiráns Észtországból

Elina Born & Stig Rästa

Úristen, hogy lehet ilyen unottan előadni egy dalt? Hogy lehetséges, hogy ennyire nulla legyen a kémia a két énekes között egy duettben? Ha egy unott bölcsész srác mellé odaültetnek egy lányt az Éden Hotel szereplői közül, nagyjából ez lesz a végeredmény.

Jókedvű, közönségénekeltetős himnusz Hollandiából

Trijntje Oosterhuis – Walk Along

Az Eurovíziós Dalfesztivál értékeit sokan vitatják, de az ettől függetlenül biztos, hogy egy eurovíziós indulónál nem árt, ha vannak olyan, nyelvtudástól függetlenül énekelhető, na-na-názós részek, amiket bárhol a világon szívesen dúdolnak, a hollandok slágere, a Walk Along pedig simán tudja ezt. Karakteres énekesnő közönségénekeltetős himnusza. Pofátlanul egyszerű, de működik.

Hegedűszólós virgázás Fehéroroszországból

Uzari & Maimuna – Time

Miközben a dalt hallgattam, hirtelen erős izzadságszag csapott meg, amikor kezdtem érezni, hogy az amúgy nagy ívű, monumentális tucatdalukat az előadók vért izzadva próbálják egyedivé varázsolni egy látványos hegedűszóló beiktatásával.

Ügyes Beatles-klón Dániából

Anti Social Media: The Way You Are

A személyes kedvencem Dániából érkezett, és Boggie-nak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, hogy őket lenyomja. Már az énekes-gitáros mozgásából és gitártartásából látszik, hogy nem tagadhatnák a Beatles hatását. A fantasztikus vokálokkal gazdagított, azonnal fülbe mászó nótától egyszerűen jobb kedve lesz az embernek, és a produkciót látvány szempontjából is nagyon összerakták.

 

Harcos dal a grúz Amy Winehouse-tól

Nina Sublatti – Warrior

A Dalban idén Ív idézte meg Amy Winehouse hangját, de a grúz induló még ennél is tovább megy. Sötét hajú, sötét ruhákba öltözött, agyontetovált, szuggesztív tekintetű lány karakteres énekhanggal. A grúz Nina Sublatti dala egyszerűen duzzad az erőtől és teli van kirobbanó energiával. Erős induló, csodálkoznék, ha nem végezne az első tízben. És még egy kis kötelező dubstepet és egy kis közel-keleti dallamfoszlányt is belekevernek a végén.

Vetítővásznat ruhaként viselő énekesnő Szerbiából

Bojana Stamenov – Ceo svet je moj

A szerb dal önmagában szót sem érdemelne, annyira tizenkettő egy tucat, viszont az énekesnő bitang hangja és az előadás mellett nem mehetek el szó mellett. Egy jó ötlettől vezérelve ugyanis Bojana Stamenov ruháját vetítővászonnak használják, amitől az előadás mégis emlékezetes lesz.

Pantomimjáték Litvániából

Aminata – Love Injected

Emlékszem, amikor A Dal egyik adásában rászóltak Mujahid Zoltánra, hogy túl sokat hadonászik a kezével. Ezután kíváncsi lennék, mit szólna a magyar zsűri a litván Aminata néha már pantomimba hajló előadása láttán?

A titkos esélyes Finnországból

Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää

A kimondhatatlan nevű finn punkbanda mind a négy tagja Down-kóros, és a fellépésükkel nemes ügyért küzdenek: meg akarják mutatni a világnak, hogy fogyatékosként is képesek zenét szerezni és örömzenélni.

A cikk megjelenéséig nem minden ország mutatta be a saját indulóját. A mezőny március közepére lesz teljes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top