Sztárok

Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

Az egyik legvonzóbb karaktere a Szulejmán sorozatnak Bali bég, és bár létező történelmi figuráról van szó, azért nem ártott a karakternek némi finomítás.

Bali bég a Szulejmánban jóképű, erős, határozott, nagyszerű katona, és persze hősszerelmes. Kár lenne azonban mindezt történelemkönyvekben vagy feljegyzésekben keresni, mert ellentétben Szulejmán és Hürrem szerelmével, Bali bég karakterét alaposan ki kellett színezni ahhoz, hogy szerelmi élete ilyen romantikus legyen.

A nők nem harcost akarnak

Amikor Törökországban a Szulejmán produkció kritikusai azért szapulták a sorozat készítőit, mert szerintük a történelmi hűség a forgatókönyvíróknak nem jelent semmit, akkor egyik példának Bali bég figuráját hozták fel. “Értsék meg, ez egy történelmi ihletésű sorozat, ahol a szórakoztatás a cél” – magyarázta a sorozat egyik készítője az egyik török magazinnak. Azt is hozzátette, hogy a női nézőknek akartak kedvezni Bali bég karakterével, de hiába volt a férfi kiváló hadvezér, a nők nem egyszerűen egy harcost akarnak látni, kellenek az érzelmek is.

Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

Az Egri csillagokban is szerepel

Márpedig ebben a tekintetben szükség volt a forgatókönyvírók fantáziájára. A valóságban Malkoçoğlu Bali bég felmenői is mind kiváló harcosok, katonák voltak. Bátorságukról és kegyetlenségükről voltak híresek, és ezek a tulajdonságok azok, amelyek Bali béget is naggyá tették. Egykor, 1526-ban a mohácsi csatánál fontos szerepe volt, feldúlta a vidéket, hogy egészen Budáig fosztogasson és gyilkoljon. Olyan hírnévre tett szert, melynek “köszönhetően” később az Egri csillagokban is feltűnik mint török hadvezér, Veli bég néven.

Nőket nem hódított

Bali bég a csatatéren érezte jól magát, kevés időt töltött az isztambuli Topkapi palotában, a szultán udvarában. Amikor nőre vágyott, nem volt szüksége szép szavakra, mivel hatalmának köszönhetően bárkit megkaphatott, akit csak akart. Miközben a Szulejmán sorozatban könyörög egy nő szerelméért, és esze helyett a szíve irányítja, addig a valóságban Bali bég inkább az erő és a racionalitás embere volt. Buda bejler-bégeként nem könyörgött volna egyetlen apának sem, hogy neki adja a lányt, nem akart volna titokban nősülni, egyszerűen csak elrabolta vagy elhurcolta volna a kiszemelt nőt.

Fahriye Evcennel  és Burak Özcivit
Fahriye Evcennel és Burak Özcivit

A sorozatban Burak Özcivit alakítja Bali béget, és a színésznek a forgatás óta megsokszorozódott a női rajongóinak száma. Ennek ellenére, Özcivit nem egy nőfaló, már ha hinni lehet annak, hogy az elmúlt tíz évben két hosszabb kapcsolata is volt, legutóbb pedig kolléganőjével, Fahriye Evcennel kezdett viszonyt. A szerelmükről azóta hallani már-már mesebeli történeteket, amióta közös filmet forgattak – ezt január közepén mutatták be Törökországban. Burak Özcivit legutóbb a török InStyle lapnak adott interjúban titokzatosan csak annyit mondott, hogy most valóban nagyon szerelmes.

További hírek a Szulejmán sorozatról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top