Sztárok

10 album, ami 2015-ben lett 20 éves

"Hidd el, én nem tehetek róla, Így rakott le az a nyomorult gólya..." – 20 éve jelent meg először a Tankcsapda slágere. De mutatok még 9 albumot az 1995-ös évből.

No Doubt – Tragic Kingdom

1995 októberében adta ki harmadik albumát az amerikai együttes. Akkor, amikor Gwen Stefani nem volt kínos a BRAVO posztereken. Ő volt az aktuális, kedvenc lázadó énekesnő, ezt a szerepet öt évvel később már örökre elvette tőle Pink. De visszatérve az albumhoz, a három legemlékezetesebb dal kétségtelenül a Just a Girl, a Don’t Speak és a Sunday Morning. Az album a MAHASZ listán a hatodik helyig jutott, de számos országban, köztük természetesen az Egyesült Államokban is listavezető volt.

 Oasis – (What’s the Story) Morning Glory

Szintén októberben jelent meg az Oasis második nagylemeze. Ez volt az együttes legnagyobb kereskedelmi sikere, tíz hétig vezette a brit albumlistát, míg Amerikában a 4. helyig jutott a listákon. Összehasonlításképpen, míg az első albumukat az első héten 8 millióan vásárolták meg, addig ebből 22 millió fogyott el. A Brit Awards díjátadón 2010-ben az elmúlt 30 év legjobb brit albumának járó díjat kapta meg

Republic – Tüzet viszek

Szállj el kismadár, Csak a szívemen át, A csend beszél tovább, Varázsol a szívemmel… Ezt tartják a legsikeresebb Republic albumnak, mely természetes MAHASZ listavezető volt. Nekem azonban a kézis lányok és az 1995-ös női kézilabda-világbajnokság jut róla az eszembe. Ők választották indulójuknak a Szállj el kismadár című dalt.

Michael Jackson – HIStory

A Budapestieknek különösen emlékezetes lehet ez az album, hiszen a magyar fővárosban forgattak hozzá egy rövidfilmet. A dupla album 30 dalt tartalmazott, és két részben jelent meg. Az elsőn Jackson 15 legnagyobb slágerét lehetett meghallgatni, a második már 15 új dalt tartalmazott. Nehéz olyan dalt mondani, ami nem lett sláger az újak közül. Ezen volt először hallható, a Scream, a They Don’t Care About Us, az Earth Song, a You Are Not Alone, a Childhood és a HIStory is.

Björk – Post

Miközben Björk 1995-ös albuma számos országban (Ausztrália, Kanada, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) lett platinalemez, a slágerlisták első helyét nem sikerült meghódítania. Ami még inkább szomorú, hogy nálunk mindössze 34. volt a MAHASZ listán.

Tankcsapda – Az ember tervez

Lássuk be, elég sokkoló, hogy 95-ben ez már a negyedik stúdióalbuma volt a Tankcsapdának. Viszont én nem voltam olyan kolibuliban akkoriban, ahol zárás előtt ne énekeltük volna hangosan, ezt:

vagy ezt:

vagy ezt.

Mariah Carey – Fantasy

Mariah Carey hatodik albuma 1995 őszén jelent meg, és nemcsak a klipek, de a dalok is szinte mindent elmondanak a 90-es évek zenéjéről. Az albumból több kislemez is készült, az egyik a One Sweet Day volt, ami 17 hétig vezette a Billboard 100-as listáját, ezt eddig senkinek nem sikerült megdöntenie.

Radiohead – The Bends

Elég a nyávogásból, hiszen 20 éves idén a Radiohead második albuma is. A The Bends szép sikereket ért el Európában, az Egyesült Királyságban és Kanadában is. Azonban mondhatni megbukott az Egyesült Államok toplistáin, ugyanis mindössze a 88. helyig jutott. A kritikusok viszont imádták.

Take That – Nobody Else

Ez volt a brit fiúbanda harmadik albuma. Robbie Williams még ebben az évben kilépett a csapatból, és a Take That egészen 2006-ig nem jelentetett meg új albumot (azóta mondjuk már négyet is kiadtak). A 95-ös lemezre került fel a fiúk talán legnagyobb slágere, a Back for Good is. Az album a MAHASZ listán ötödik lett, de több mint 15 országban listavezető.

Ace of Base – The Bridge

Az osztálybulik és a tinidiszkók kimaradhatatlan bandája is előrukkolt a második albumával 1995-ben. A gond csak az, hogy nem sikerült megugraniuk az első lemezük sikerét. Most komolyan, erre például ki emlékszik? Bezzeg erre, mindenki!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top