Sztárok

Elhunyt Joe Cocker

70 éves korában elhunyt Joe Cocker brit énekes. Tüdőrákban szenvedett és coloradoi otthonában érte a halál.

A Grammy-díjas angol blues- és rock-énekes csaknem 40 éves zenei pályát hagyott maga mögött, olyan slágerekkel mint a “You Are So Beautiful” és a “Up Where We Belong”.  Sikerei alapját jellegzetes rekedtes, mély hangja és egyszerű, szuggesztív előadói stílusa jelentette.

“Hihetetlen tehetség, egy igazi csillag, aki mély alázattal tudott élni a színpadon. Bárki aki valaha látta élőben fellépni, sohasem fogja elfelejteni” – mondta ügynöke Barrie Marshall a BBC-nek.

Életpályája

Cocker az angliai Sheffieldben 1944-ben született, szegény munkásgyerek volt. Amikor 1968-ban felfedezte a Procol Harum együttes menedzsere, első lemezén olyan nagyságokkal együtt szerepelt, mint Jimmy Page és John Paul Jones, akik később a Led Zeppelin együttessel lettek világhírűek. Részt vett a Woodstocki fesztiválon és a Beatles együttes A Little Help from My Friends című dalának 7 perces változatával világszerte ismertté vált.

Bár ezután szinte évenként jelentkezett egy-egy nagylemezzel, az 1970-es években nem tudta megismételni korábbi sikereit, ivott és kábítószert fogyasztott. Csak 1983-ban tört fel ismét az Egy tiszt és egy úriember című film betétdalával (Up Where We Belong), amelyet Jennifer Warnesszal együtt adott elő. Ez a dal Grammy-díjat és Oscar-díjat ért.

Forrás: Dailymail.co.uk
Forrás: Dailymail.co.uk

Ezután Ray Charles klasszikus, Unchain My Heart című dalával aratott sikert. 1986-ban ismét filmdal következett: a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On a 9 és fél hét című filmben.

Joe Cocker hatszor lépett fel Magyarországon: először 1992 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban, majd 1998 júniusában a Kisstadionban, négy évvel később a Kapcsolat koncerten 300 ezer néző előtt, 2005 májusában a Sportarénában, 2007 novemberében a debreceni Főnix Csarnokban, végül 2011-ben Budapesten a Hard Knocks című stúdióalbumát mutatta be európai turnéja keretében.

A zenészlegenda utolsó éveiben feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Coloradóban. Idén új albumon dolgozott, amely a tervek szerint 2015-ben jelent volna meg, és turnét is tervezett 2015 első felében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top