Sztárok

Nigella Lawson: “Túlélő vagyok. Mindenkinek annak kellene lennie”

A főzés jól tükrözi azt, ahogyan a szakács él, és gondolkodik – ezt vallja Nigella Lawson. Az okfejtését hallgatva egyetértek vele.

Félő volt, hogy az elmúlt év botrányai – a válása és az alkalmazottja feljelentése – derékba törik a brit sztárszakácsnő karrierjét. A nehéz időszakot sajátos módszerrel vészelte át Nigella Lawson. “Tudom, hogy ez nem működik mindenkinél, de engem megerősít a főzés. Ha nem vagyok képes magamat ellátni, akkor áldozatnak érzem magam, ha képes vagyok jóllakatni magamat önerőből, az a túlélőképességemet erősíti. Márpedig én nem vagyok áldozat, sokkal inkább túlélő. Mindenkinek túlélőnek kellene lennie, vagy treníroznia magát, hogy az legyen.”

Ahogy Lawson egy interjúban fogalmazott: mindent ki tud fejezni az ételei révén, amit el akar mondani.

Mutasd, hogy főzöl, és megmondom, ki vagy!

“Azt vallom, hogy ami igaz a konyhában, az igaz a konyhán kívül is, és fordítva. Vagy más szavakkal, a főzés az élet metaforája. Amikor főzöl, kell egy struktúra, és meg kell érteni, el kell fogadni bizonyos szabályokat, de ugyanennyire fontos az a képesség, hogy tudjunk sodródni, alakítani az elképzeléseinken menet közben.”

Lawson hitvallása szerint senki nem tud kibújni a bőréből, ezért például egy erősen szabálykövető ember a konyhában is ragaszkodik a receptekhez, pontosan követi az utasításokat. A túl szeleburdi a másik véglet, aki minden lépésnél változtat valamit, lerövidíti a dolgokat, és a végén kész káosz lesz a konyhában.

“Nem muszáj tökéletesnek lennie egy ételnek, de a hibákból tanulni kell. Így egyszer csak olyan dolgokat leszel képes megcsinálni, amikkel elégedett és boldog vagy. Csak ez számít az élet minden területén.”

Nigella Lawson:

Hármas szabály szerint él

Persze, az egyértelmű, hogy minden nem sikerülhet elsőre, de Nigella az a típus, aki nem szereti feladni a dolgokat. Igaz, nem is erőlteti a végtelenségig.

Legutóbb például egy grapefruittortát akart kikísérletezni, de sem az első, sem a második alkalommal nem sikerült megfelelő ízt vagy állagot elérnie. “Van egy szabályom, úgy szól, hogy három próba, és viszlát! Ez annyit tesz, hogy ami harmadszorra sem sikerül, annak búcsút intek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top