Sztárok

Szeretet és irónia: A királyi család a britek szemével

Mindig azt gondoltam, hogy a britek a királyi családra egyfajta szent tehénként tekintenek, amelyet rossz szó nem érhet. Hiszen a sziget egyik legerősebb "turisztikai látványosságáról" beszélünk, amelynek tagjai állandó és folyamatosan izgalmas médiaszereplők. Nap nem telhet el Katalin növekvő terhespocakjának, vagy épp a királynő aktuális hivatalos megjelenéseinek dokumentálása nélkül. A helyzet azonban mégis árnyaltabb: a királyi család valóban hihetetlenül népszerű, ugyanakkor az alattvalók némi iróniával, vagy épp kritikával tekintenek az ő uralkodóikra.

A vicces idős hölgy lakktáskával

A királyi család tagjai közül a legnépszerűbb kétségtelenül a királynő, akit a szivárvány minden színében pompázó elegáns kis szettjei, valamint az elmaradhatatlan lakktáskája nélkül már el sem tudunk képzelni. Mióta Angliában élek, még nem találkoztam olyan brittel, aki ne rajongana érte. Első ránézésre megkeseredett, konok öregasszonynak tűnik, de közelebbről nézve igenis van humora Erzsébetnek, aki erről legutóbb akkor adott tanúbizonyságot, amikor photobombolt egyet, vagyis simán belesétált az ausztráliai hokicsapat szelfijébe a skóciai Commonwealth Games alkalmával. Amikor pedig október végén élete első tweetüzenetét küldte el hivatalos Twitter-csatornáján (pontosabban egy előre bekészített tableten megnyomott egy gombot), az én környezetemben ülő összes brit állampolgár teljes eksztázisban tört ki. (Úristen, de cuki! Nézd, megnyomta, tényleg ő twittelt!) Egyszóval a közel 90 éves királynő népszerűsége valóban töretlen és megkérdőjelezhetetlen.

Megnézem
Összes kép (1)

Szegény jó felszarvazott Károly

Erzsébetnél lényegesen kevésbé tisztelt személyiség a családban Károly herceg. Bár vélhetően a megítélésének a Dianával való zűrzavaros, drámai házassága sem tett jót, vele kapcsolatban érdekes módon nem ez az egyetlen skandalum. Néhány szigetlakó szerint a Camillával való házassága miatt sosem ülhet majd a trónra.

Megnézem
Összes kép (1)

A jóképű, vadóc agglegény

Rendkívül népszerű a britek körében Harry herceg, akiről 2013 nyarán jelentek meg képek, amint Las Vegasban dorbézol fékevesztetten. A kisherceg valóban nem tűnik visszafogott figurának, sőt talán készakarva próbálgatja, meddig mehet el. Ugyanakkor a királyi sajtógépezetnek köszönhetően a médiában melegszívű és bátor figuraként jelenik meg rendszeresen, támogatja az elesetteket, és mindig hatalmas mosollyal és láthatóan kedvesen viszonyul a bátyjához és annak feleségéhez, tehát még családcentrikusnak is tűnik. Ráadásul botrányaival talán egy kicsit közelebb is került a mindennapi emberekhez, mert a róla megjelent vad képek engedték azt a látszatot kelteni, hogy (uram bocsá’) ő is hús-vér ember. A britek mindezen okokból kifolyólag rajonganak érte, és most már azt hangoztatják, hogy jóval szemrevalóbb pasi, mint a bátyja. Lehet is ebben valami, hiszen Vilmos “értéke” némileg csökkent, mert elkezdett erősen kopaszodni, megnősült, és egyre jobban hasonlít az apjára, míg Harry megférfiasodott, és most már érezhetően ő az első számú agglegény az országban.

Megnézem
Összes kép (1)

Nagyon szép, de talán inkább ne beszéljen

Kétségtelenül a legtöbbet fotózott és kommunikált személy a királyi családban Katalin hercegné, aki visszafogott bájával, elegáns öltözékeivel és széles mosolyával megszerettette magát világszerte. Amikor egy öltözetben a nagy nyilvánosság elé áll, az a ruha pillanatok alatt hiánycikk lesz, mert a brit rajongók azonnal felvásárolják. Ugyanakkor őt is érte már kritika. Egyszer ugyanis beszédet talált mondani egy eseményen, és azonnal kiderült, hogy a hangja, a beszédstílusa nem szónoklásra teremtette. A brit szerkesztőségben mellettem ülő kolléganő a felvételt látva meg is jegyezte finoman, hogy őt bizony nem a retorikai képességeiért szeretjük. Hát nem. Mindenesetre nagyítóval figyeli a bulvársajtó, hogy növekszik-e már az a második terhespocak, és az is bizonyos, hogy ha egy cikk címében megjelenik Katalin hercegné neve, akkor az azonnal vezető hírré válik bármely online, vagy épp nyomtatott magazinban. Katalin mellett valahogy Vilmos is eltörpülni látszik jelenleg – holott ő lenne a trón várományosa –, de szép felesége jellemzően ellopja a show-t. Katalin személye ugyanakkor arra szintén aláhúzza azt a megfigyelést, hogy a britek nem látják tökéletesnek a királyi család tagjait: ha az előkelő sarjak hibát követnek el, az alattvalók bizony keményen kritizálják őket, de a szeretetük valahol mélyen mégis megingathatatlan, és egyértelműen és erőteljesen ragaszkodnak Nagy-Britannia legdominánsabb családjához.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top