Sztárok

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

Egyszer volt, hol nem volt, amikor az itt felsorolt színésznők élete maga volt a tündérmese. Hollywoodi mércével azt mondanám, hogy nem értek ezek a mesék szerencsés véget, ha a hírnév és a csillogás az egyetlen meghatározó elem. Részemről nem hiszem, hogy csupán ez alapján kellene megítélnünk a karrierjüket. Íme 10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood egének csillagai lesznek.

1. Winona Ryder

1991-ben a Rolling Stone magazin a minnesotai Rydert “generációja legizgalmasabb színésznőjének” nevezte, és kétszer jelölték Oscar-díjra a 24. születésnapja előtt. Most éppen a 42 születésnapját ünnepli (október 29. – a szerk.), de nem sikerült megmaradnia a legjobbak között. A siker felőrölte, kleptomániája és balhéi miatt nem szívesen foglalkoztatták a rendezők, pedig minden szerepében kiválóan alakított.

Anélkül volt felkapott és keresett, hogy egy egész csapat embernek kellett volna őt kitalálnia. Nem kért a stylist segítségéből, maga választotta a ruháit, és jóval azelőtt beszélt róla mindenki, hogy Facebook vagy Twitter lett volna a világon. Azért, mert jelenség volt. “Azt mondják, a nagy visszatérésnek szánt filmjeim megbuktak. Az igazság az, hogy szerintem nincs Amerikában egy második sztárélet, és én már nem akarok filmsztár lenni” – mondta.

Ennek ellenére Hollywood nagyágyúi mind hiányolják azt a tehetséget, azt a karaktert, akit Winona Ryder testesített meg a karrierje elején.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

2. Bridget Fonda

Nem akarta a családja segítségét, maga erejéből akart boldogulni Hollywoodban. Hogy végül mennyire köszönhette magának és mennyire a családjának azt, hogy a 90-es évek egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésznőjének számított, azt nem tudom. Bárhogyan is, a tíz éven át tartó lendület 2002-ben véget ért, és azóta nem vállalt semmilyen szerepet, igaz, azt nem tudni, hívták-e egyáltalán. Mindennek már 13 éve, és nagyjából annyit tudni róla, hogy még most is boldog házasságban él a zeneszerző férjével, Danny Elfmannal.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

3. Meg Ryan

A 90-es években minden rendező Meg Ryant akarta, és bár néhány évig hanyagolták, a csillaga mégsem áldozott le, és úgy tűnt a 2000-es években, hogy sikerül a régi fényében tündökölnie. Ehhez képest lassan hét éve gyakorlatilag nem láttuk a moziban.

Az egyetemi évei alatt csak egy kis zsebpénzt akart keresni a reklámszerepeivel. A Harry és Sally után aztán a romantikus komédiák királynőjeként tartották számon, amit Ryan nehezen viselt. Meg akarta mutatni, hogy másfajta szerepekben is megállja a helyét, de ezek közel sem arattak akkora sikert a közönségnél. 2000-től az összes filmje kasszasiker lett, majd hirtelen megszakadt a szerencseszéria. Utoljára 2007-ben próbálkozott egy független filmmel, és azóta legfeljebb csak a magánéletével és a plasztikai műtéteivel kerül az újságokba.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

 

4. Renée Zellweger

Nagyjából tíz jó hollywoodi évet tudhat magáénak a színésznő. Egykor Tom Cruise, Jim Carrey partnere volt, de még 2008-ban is George Clooney mellé választották a rendezők. Ez is inkább csak egy kis utózöngének bizonyult, mert az elmúlt években gyakorlatilag semmilyen szerepet nem kapott.

A Bridget Jones főszerepe hozta el számára a világhírnevet, és három évvel később, 2004-ben a Hideghegyben nyújtott alakításáért még egy Oscar-díjat is bezsebelhetett. Aztán egyik bukás jött a másik után, és Zellweger egy időre inkább visszavonult. Öt év után idén először próbálkozott ismét, kérdés, hogyan fogadja a közönség a sok kritika szerint megfáradt, mimikátlanná plasztikázott színésznőt. Zellweger magánélete is olyannyira sivár, hogy a nagyobb magazinok már nem tartják érdemesnek róla írni.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

5. Sarah Jessica Parker

Volt idő, amikor nagy sztár volt, ezt kár lenne vitatni. A Szex és New York sorozat, majd az abból készült filmek a hétköznapokon slamposan és igen egyedien öltözködő Parkert divatikonná tették. Aztán a házassága válságával, a béküléssel és a béranyasztorikkal kerül az újságokba. A rendezők viszont csak bukással számolhattak, amikor főszerepet adtak neki.

Az Ohio állambeli színésznő boldog mindazzal, amit elért. 2004-ben öt jelölés után végre elnyerte az Emmy-díjat, a sorozat befejeztével pedig rögtön 38 millió dolláros szerződést írt alá a GAP céggel. 2009 óta Parker saját produkciós cége olyan csatornáknak készít műsorokat, mint az HBO, és idén februárban a Nordstrom cég kezdte gyártani a színésznő saját cipőkollekcióját, SJP Collection néven.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

6. Lucy Liu

Sokáig gondolkoztam, betegyem-e, hiszen az utóbbi időben a Sherlock és Watson sorozat kedvelői azért láthatták a tévében, és az animációs filmeket eredeti nyelven nézők pedig sokszor hallhatták Liu hangját. Mégis úgy gondolom, Lucy Liu igazán nagyot a Kill Bill-filmekben és a Charlie angyalaiban alakított. Akkor mindenki megismerte, rengeteg filmajánlatot kapott. Igaz, például Bill Murray szerint pocsék színésznő, de ezzel sok rendező vitatkozott.

Magáról azt mondta, bárcsak ne a “harcos ázsiai kiscsajt” látnák benne, hanem kaphatna olyan szerepeket, mint Julia Roberts és Sandra Bullock. “Egy romantikus komédiába nem engem hívnak. Csak a bunyókhoz, bármi másnál nem vagyok elég amerikai, vagy nem vagyok elég ázsiai, vagy túl sok vagyok. Jó lenne kitörni ebből a kategóriából.”

Talán éppen ezért, vagy mert a magánéletéről szinte semmit nem tudni, nem került be a köztudatba, és így kevésbé eladható a nevével egy film. A tegnapi nemzeti ünnephez kapcsolódó érdekesség, hogy 8 évvel ezelőtt producere volt a Szabadság vihara című dokumentumfilmnek, ami az 1956-os melbourne-i olimpia hírhedt szovjet-magyar vízilabdameccsén keresztül mutatta be a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

7. Courteney Cox

Tíz éve ért véget a Jóbarátok, de azóta is csak Monica néven emlegetik. Annyira beleragadt ebbe a szerepbe, hogy talán ez is akadályozza a sikeres filmes karrierben. Igaz, barátnője, Jennifer Aniston egészen jól boldogul (bár róla azt mondják, hogy Brad Pitt nejeként könnyű volt a köztudatban maradnia). Cox magánélete is rázósan alakult, rengeteg idejét emésztette fel, hogy megmentse a házasságát, aztán belebetegedett a válásba. Próbálkozott sorozatokkal is, de nem sok sikerrel. A most ötvenéves Cox azonban a magánéletét sínre tudta tenni, talán neki sikerül kitörnie a skatulyából.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

8. Calista Flockhart

Röviden: ő Harrison Ford felesége. Számomra ő az, aki annak idején a nagyon vékony lányok bálványa volt. Az Ally McBeal sorozat főszereplőjeként került a köztudatba, a kilencvenes évek végétől azonban nem tartott sokáig a nagy hírnév. Hiába szerepelt a Testvérek című sorozatban, ez már közel sem érdekelte a nagyközönséget. A magánélete miatt még olvasunk róla, de saját megfogalmazása szerint igazán unalmas életet él, így az sem meglepő, ha a lesifotósok nem üldözik.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

9. Heather Locklear

A most 53 éves színésznő először a T. J. Hooker rendőrsorozatban tűnt fel, később a Melrose Place oszlopos tagja lett, amiért két Golden Globe-jelölést kapott. Manapság viszont inkább a magánélete miatt hallhatunk róla, ami éppen olyan, mint némelyik sorozatszerep: van benne romantikus szerelem, szívfájdalom, ittas vezetés, két elvonókúra és kórházi kezelés.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

10. Gillian Anderson

Az X-akták sorozatban Dana Scully szerepét kapta, és hamar megszerették a nézők, pedig a producer attól tartott, hogy szexepil híján nem lehet sikeres. Tévedett. Anderson 24 évesen kapta meg a szerepet, amiért jó néhány díjat hazavihetett. A sorozat nemcsak az ismertségének tett jót, hanem a magánéletének is: a forgatáson ismerte meg későbbi férjét, Clyde Klotzot. 2002-ig az X-akták kötötte le ideje nagy részét, és bár azóta is több filmben vállalt szerepet, gyakorlatilag a Johnny Englishben volt az utóbbi évek egyetlen emlékezetes alkotása.

Magánéletéről ritkán írtak, noha lett volna miről. Második házasság és egy komoly kapcsolat, összesen három gyerek, akik miatt tudatosan nem vállalt túl sok munkát. Két éve pedig arról beszélt, korábban nőkkel is volt viszonya.

10 színésznő, akikről sokan hitték, hogy örökké Hollywood csillagai lesznek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top