Sztárok

Mata Hari nem kém volt, hanem egy bántalmazott feleség

Mata Hari élete regényes, fordulatokkal és tragédiákkal tűzdelt, még a legjobb hollywoodi forgatókönyvírók sem tudnának ilyet kitalálni.

A szexuális zaklatástól kezdve a bántalmazó férjen és prostitúción át egészen a politikáig mindent megtalálunk az életében. Története mögé nézve egy elárvult, magára hagyott nőt látunk, aki a maga módján, legjobb tudása szerint próbálta túlélni az életet.

A hírhedt holland származású kémnő, Margaretha Van Zelle, azaz Mata Hari tragikus sorsa 15 éves korában kezdett kibontakozni, amikor édesanyja meghalt, apja pedig újranősült és őt internátusba küldte. Anyja halála után alig egy év leforgása alatt a kamaszlánynak fenekestül felfordult az élete, tulajdonképpen árva lett. Ahelyett, hogy második otthonra lelt volna az iskolában, az igazgató a gyönyörű, magas, feltűnő lányt saját örömére kezdte használni, sorozatos szexuális bántalmazás áldozatává vált. Bár ezt ő akkor nem így fogta fel, hanem imponált neki az igazgatóval folytatott viszony, ám amikor napvilágra került kettejük kapcsolata, nem a férfinak, hanem Mata Harinak kellett elhagynia az iskolát.

Greta Garbo Mata Hari szerepében (bal oldalon), és az igazi Mata Hari (jobb oldalon)
Greta Garbo Mata Hari szerepében (bal oldalon), és az igazi Mata Hari (jobb oldalon)

Menekülés egy házasságba

Az akkor már 19 éves fiatal nő Hágába költözött a nagybátyjához, ahonnan nem látott más kiutat, mint a házasságot. Az apakomplexus mintha erőteljesen befolyásolta volna döntését: hirdetés útján talált rá a nála 20 évvel idősebb katonatisztre, Campbell MacLeodra. Ebből még akár egy sikertörténet is kialakulhatott volna, láttunk már sok olyan szerelmi történetet, ahol a zaklatott lelkű fiatal lány megtalálja a boldogságot egy idősebb, biztonságot nyújtó férfi oldalán. Azonban Mata Hari esetében pont az ellenkezője történt.

Az esküvő után másfél évvel született meg a kisfiuk, férjéből pedig előbújt az agresszív, féltékeny vadállat, aki a klasszikus családon belüli erőszak minden formáját elkövette a nő ellen: lelki terror, gyakori verések, hűtlenkedés, szerencsejáték és alkoholizmus szerepelt a repertoárjában. A férfi nyíltan szeretőket tartott, de közben alig engedte ki a házból feleségét nagy féltékenységében. Mégis született még egy kislányuk is hamarosan, és családostul Szumátrára költöztek. Mata Hari itt a társasági életbe vetette magát, hamar népszerű szereplője lett az estélyeknek, férje pedig nemcsak rajta, hanem szolgálóikon is kezdte kiélni brutális hajlamait.

Greta Garbo és Ramon Novarro a Mata Hari c. filmben
Greta Garbo és Ramon Novarro a Mata Hari című filmben

Válás és kisemmizés

Valószínűleg az egyik terrorizált szolgáló mérgezte meg az egyik éjjel mindkét gyermeküket, amibe a kisfiuk bele is halt, csak a kislány élte túl. A házasság a tragédia után végképp zátonyra futott, Mata Hari válópert indított, amit meg is nyert, tetemes tartásdíjat és a gyermeket is neki ítélte a bíróság. Az apa azonban ezt nem hagyta annyiban, nem volt hajlandó fizetni semmit, a kislányt pedig elraboltatta az anyjától, és megfenyegette, hogy ha tenni mer bármit, akkor mindkettőjüket megöleti. Mata Hari pénz nélkül, jövő nélkül kényszerült arra, hogy kislányát hátrahagyva kezdjen máshol új életet.

Párizs, te csodás

Története ezen a ponton vált egy hollywoodi filmmé. Párizsba menekült, ahol táncosnőként próbálta fenntartani magát. Mivel különleges szépségnek számított, és ráadásul remekül bánt a szavakkal, kitalált magának egy egzotikus múltat, hogy még izgalmasabb legyen a személye, ezért hamar a legkeresettebb táncosnők között találta magát.

Az újraírt múlt szerint Mata Hari egy indiai család leánya, apja pap, anyja templomi táncosnő volt, aki belehalt a szülésbe. Mata Hari Siva templomában élte életét, ott tanulta ki az erotikus tánc minden csínját-bínját. A neve is ettől az időszaktól kezdve, 30 éves korától lett Mata Hari, ami jávai nyelven azt jelenti: “a hajnal szeme”.

Mata Hari nem kém volt, hanem egy bántalmazott feleség

Táncos pályafutása 1904-1907 között lendült fel, ekkor vált Párizs ünnepelt dívájává, akinek fél Európa a lábai előtt hevert. Valószínűleg azért is futott be ilyen karriert, mivel az addigi táncosnőkkel ellentétben ő szinte teljesen meztelenné vált a tánc végére, csak a melleit fedte el két kis fémlappal. Kuriózumnak számított erotikus táncával, nagyhatalmak vezetői és magas rangú katonatisztek jártak csodájára. Az erotikus tánctól pedig már csak egy lépésre volt a luxus prostitúció világa. Bájával, kisugárzásával, eszével megnyerte magának szeretői közé a legbefolyásosabb férfiakat is.

Csók a kivégzőosztagnak

A legbefolyásosabb férfiak pedig mit csináltak mindig a világtörténelem során? A hálószobában, szeretőiknek mondták el féltett titkaikat. Mata Hari is így jutott olyan információkhoz vezető német és francia katonatisztektől, hadvezérektől, amiket aztán – felfedezve az információban rejlő hatalmat és pénzt – már direkt módon szedett ki kuncsaftjaiból. Az első világháború idején német és francia tisztek is a szeretői közé tartoztak, így joggal gondolhatták róla, hogy mindkét félnek kémkedett. A francia titkosszolgálat rendkívül gyanúsnak találta Mata Hari ténykedését, 24 órás megfigyelés alatt tartották, keresték a lehetőséget a letartóztatására.

Állítólag saját maga alatt vágta a fát, mikor egy kihallgatásán egy német kémazonosítási számot ejtett ki a száján, és felajánlotta a francia titkosszolgálatnak, hogy kémkedik nekik. Egyik sem volt okos ötlet, a titkosszolgálat számára mindkettő a bűnösségét bizonyította, sortűz általi halálra ítélték. A nő, az egykori bántalmazott kislány és feleség, aki hányatott múltjától próbált szabadulni egész életében, kivégzőosztag elé került.

Mata Hari (Greta Garbo) a kivégzés előtt
Mata Hari (Greta Garbo) a kivégzés előtt

Mint életében, úgy halálában is díva maradt: visszautasította, hogy bekössék a szemét, a tűzparancs előtt pedig még rámosolygott a vele szemben álló kivégzőosztagra, és csókot dobott nekik. Noha azóta kiderült, hogy nagy valószínűség szerint sosem adta ki a kezéből az információkat, nem kémkedett, a neve mégis egybeforrt az árulással és csábítással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top