Sztárok

90 éves a romantika nagyasszonya

Eleinte a konyhaasztalnál írta történeteit.

Kilencvenedik születésnapját ünnepli szeptember 22-én a romantikus regényeiről ismert Rosamunde Pilcher brit író, akinek kötetei milliós példányszámban keltek el világszerte, és mindig happy enddel záruló történeteiből filmeket is forgattak.

Megfilmesítve száznál több regénye

A szerző Angliában nőtt fel, de Skóciában él, sehol sem ismert viszont annyira, mint Németországban, ahol a ZDF közszolgálati televízió több mint száz regényét filmesítette meg 90 perces feldolgozásokban. A kilencvenéves szerző unokái révén a mai napig tartja a lépést a világgal.

Rosamunde Pilcher szinte már nyugdíjas volt, amikor 1987-ben áttörést ért el a Kagylókeresők című családregényével. Amúgy 15 éves kora óta ír, és 18 éves volt, amikor megjelent az első elbeszélése. A cornwalli Lelant városkából származó Pilcher tanulmányai után, 1942-ben háborús szolgálatra jelentkezett, rövid ideig a brit külügyminisztériumban dolgozott, majd Indiában. Angliába visszatérve ismerte meg jövendőbeli férjét, Graham Pilchert. A pár 1946-ban házasodott össze és költözött a skóciai Dundeebe, ahol Graham Pilcher családjának textilcége volt. Négy gyerekük született, a férj 2009-ben halt meg.

Forrás: spiegel.de
Forrás: spiegel.de

Rosamunde Pilcher a konyhaasztalnál írta történeteit, amelyek női magazinokban jelentek meg. Írói munkásságáról soha nem beszélt otthon – emlékezett vissza legidősebb lánya. Gyerekeit mindig arra bátorította, hogy azt csinálják, amit igazán akarnak. Az írásra egyiküket sem beszélte rá, Robin nevű fia azonban mégis követte őt ezen a pályán.

Könyvturisták

Az írónő sikere milliós vagyont biztosított a családnak, szülőföldjét, Cornwallt – ahol legtöbb regénye játszódik – pedig közkedvelt úti céllá tette, persze elsősorban a németek körében. Az Anglia déli részén fekvő grófságba látogató turisták csaknem fele német. A Cornwallba látogató németek száma kétszeresére nőtt az utóbbi húsz évben, és manapság már évente 130 ezer német utazik a tengerpartjáról ismert vidékre.

Cornwallban amúgy Pilcher-túrákat is szerveznek azokra a helyszínekre, ahol a garantáltan happy enddel záruló történetek játszódnak. Az írónő hősei rendszerint nagylelkű, melegszívű emberek, akik lovagolnak, sportautóval vagy terepjárókkal járnak. A regényekben ritkán felbukkanó gonosz alakok viszont alattomosságukról ismerhetők fel azonnal.

Rosamunde Pilcher sokak szerint kikapcsolódást ígér a valós életből – mindegy, hogy mit tartanak munkásságáról az irodalom- vagy a filmkritikusok.

Forrás: thisiscornwall.co.uk
Forrás: thisiscornwall.co.uk

Az írónő egyébként nagy hagyományokat követ a szigetországban, ahol egyik nagy elődje az 1901 és 2000 között élt Barbara Cartland volt. A romantikus regények mindig rózsaszínben járó nagyasszonyának még életében 723 kötete jelent meg 38 nyelven, ezek összességében több mint 750 milliós példányszámban keltek el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top