Sztárok

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

A TV2 Naplója a múlt héten költözött vasárnap estéről szombat délutánra. Egy műsor, ami egy év híján nagykorú, vagyis betöltötte a tizenhetedik életévét. Ezen a számon annyira ledöbbentem, hogy megnéztem, mi a tíz legrégebb óta futó műsor a magyar tévécsatornákon.

A tévéműsorok és -sorozatok úgy hullanak körülöttünk, mint a legyek. A többségük már a születése évében meghal. Ám akad pár matuzsálemi korú gyártmány, ami divatoknak, vezérigazgató-cseréknek és parlamenti választásoknak is ellenállva képtelen beadni a kulcsot. Őket mutatom be most azzal a kitétellel, hogy az áttekinthetőség kedvéért csak az m1, a TV2 és az RTL Klub hazai gyártású műsoraiból válogatok, és a híradók sehol nem játszanak.

10. Mokka (2004) – 10 éves

A TV2 reggeli beszélgetős műsora már tíz éve velünk van, amikor a nagy előd Lazacot felváltotta Liptai Claudia és Havas Henrik csipkelődő duója. Ők már rég tovaröppentek, helyettük pedig Demcsák Zsuzsa, Tatár Csilla és a többiek próbálnak gondoskodni arról, hogy legyen valami kialvatlan fejjel bámulható tartalom a reggeli kávénk mellé.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

9. Stahl konyhája (2003) – 11 éves

Biztos vannak páran, akik már nem emlékeznek arra, hogy Stahl Judit eredetileg hírolvasóként kezdte a Tényekben, csak aztán rájött, hogy a politika helyett jobban áll neki a fakanál. A magyar Nigella azóta is fáradhatatlanul építi konyhabirodalmát.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

8. Aktív (2002) – 12 éves

A TV2 válasza a Fókuszra már nem megy főműsoridőben, de attól még mindig figyel a magyar Gombos Edina sztárhíreire. Immár tizenkét éve.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

7. Heti Hetes (1999) – 15 éves

Minden, ami érdekes. Emlékszem, anno Csiszár Jenővel, Havas Henrikkel, Verebes Istvánnal, Gálvölgyivel, Hernádival, Bajorral és Farkasházyval kezdődött az őrület, amit eleinte mindenki nézett. Ma már az eredeti gárdából csak mutatóba találunk neveket, és az RTL Klub helyett az RTL2-őn kell keresgélnünk. A műsor ugyan lélegeztetőgépen van, nagyon beteg, de még él. Azért a további sok boldog évre nem kötnénk fogadásokat…

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

6. Barátok közt (1998) – 16 éves

A Berényi família X ezredik résznél járó, soha véget nem érő kálváriája már tizenhat éve az életünk része, és ugyan ma már alig fél tucatnyit találunk meg a stábban az eredeti szereplőgárdából, a Barátok közt így is él és virágzik, és nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy megállapítsuk: még hosszú, boldog élet vár rá.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

5. Esti Showder Fábry Sándorral (1998) – 16 éves

Oké, ma már Fábry Show-nak hívják, de talán nem fogunk összevitatkozni azon, hogy ez a műsor egyértelműen a korábbiak egyenes ági örököse. ’98-ban még a királyi tévén indult, aztán egy év után átköltözött az RTL Klubra, és a show legszebb éveit kétségtelenül ott töltötte. A szerepébe lassacskán belefásuló, és a vendégei helyett inkább önmaga iránt érdeklődő showman aztán pár éve visszaköltözött a közszolgálatira, hogy azóta csak az árnyéka legyen egykori önmagának.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

4. Fókusz (1997) – 17 éves

Marsi Anikó, Holló Márta, Batiz András és Kolosi Péter. A négy névből az első három a mai tévénézőknek talán már nem sokat mond, és az utolsó is csak azért, mert ő az RTL Klub programigazgatója, és ebbéli minőségében azért hetente hallunk róla. Az arcok mások, a műsor a régi, viszont a főműsoridőnek már itt is búcsút intettek.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

3. Napló (1997) – 17 éves

Sváby András egykori dicsősége ma már Vujity Tvrtkóé. Csakhogy az elmúlt időszakban megrogyott nézettség miatt szeptember 6-tól a műsort a jól megszokott vasárnap este helyett már szombat délután adják. Innen nehéz lesz a visszaút.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

2. Szerencseszombat (1997) – 17 éves

Lottósorsolás már nagyon régóta van a tévében, viszont szombat esténként, főműsoridőben poénkodó műsorvezetővel, csinos lányokkal, celeb vendégénekesekkel csak ’97 óta támadják a látóidegeinket. A kezdetekben a műsort még Lottó Show-nak hívták, és a műsorvezetői szerep Palik Lászlónak jutott, ám azóta nemcsak a cím változott, hanem Palik szerepében is többen kipróbálták magukat.

Ezek a magyar tévécsatornák legrégebbi műsorai

1. Kékfény (1965) – 49 éves

Senki a nyomába sem érhet a köztévé Kékfény című műsorának, ami már akkor olyan volt, mint a TV2 Tényekje, amikor az még meg se született. A bűnügyek és balesetek legkitartóbb krónikása immár 49 éves. Le a kalappal!

Híradók és társaik
A Híradókat csak azért vettem ki a felsorolásból, mert a híradók adására törvény kötelezi a tévécsatornákat, így ha akarnák, se tudnák megszüntetni őket. Ettől függetlenül azért érdemes megjegyezni, hogy a közszolgálati tévé már 1957 (!) óta közvetít híradót, míg a TV2 és az RTL Klub az 1997-es indulása óta teszi ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy a TV2-n ezt a műsort Tényeknek hívják. Az összeállításban csak azok a műsorok szerepelhettek, melyek még ma is léteznek, és hétről hétre vagy napról napra új adásokkal jelentkeznek. Az ismétléseket (pl. Szomszédok) természetesen ebbe nem számítottam bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top