Sztárok

Két férfi, aki a mesék világában élt – William Hanna és Joseph Barbera

Meglepő lehet, de így van: minden idők legjobb rajzfilmjeit férfiaknak köszönhetjük. A Hanna-Barbera filmstúdió klasszikusain, a Frédi és Béni, a Tom és Jerry, a Hupikék törpikék vagy a Scooby-Doo epizódjain generációk nőttek fel évtizedeken át, és még ma is tarolnak ezek a figurák és történetek. Nézzük, mi a titkuk!

Egyszer volt, hol nem volt…

…volt egyszer egy rajzfilmstúdió, amely a 20. század második felében uralta az amerikai rajzfilmipart. Nem véletlenül, hiszen a céget a Metro-Goldwyn-Mayer animációs rendezői, William Hanna és Joseph Barbera alapították és vezették. Ők ketten együtt olyan mesebirodalmat építettek fel, amelyért bárki a fél királyságát adta volna.

Két férfi, aki a mesék világában élt – William Hanna és Joseph Barbera

Már az első rajzfilmepizód meghozta a sikert számukra 1940-ben: a Tom és Jerryvel megalapozták a stúdió hírnevét. Ezután csak úgy ontották magukból a gyermekek kedvenceit, a Hupikék törpikéket, a Jatson családot vagy a Scooby-Doot.

A Frédi és Béni volt az első rajzfilmsorozat Amerikában, amelyet főműsoridőben sugároztak. Ez volt az első rajzfilm, amelyben emberi alakok szerepeltek, és az addig szokásos 6-7 perces epizódokkal ellentétben ez a mese sokkal hosszabb is volt. A két mesemániás férfi a Foxi Maxival 1960-ban elnyerte első Emmy-díját, majd egyéb mesékkel számos Oscar-díjat kaptak.

Két férfi, aki a mesék világában élt – William Hanna és Joseph Barbera
William Hanna és Joseph Barbera

Hogy a konkurens stúdiók mellett versenyképes legyen és maradjon az új cég, a Hanna-Barbera a ’80-as években már digitális tintával készítette rajzfilmjeit. 2001-ben William Hanna halálával azonban véget ért a nagy korszak. A Hanna-Barbera stúdió egyesült a Warner Bros.-szal. Joseph Barbera ugyan 2006-ban újra megalapította a céget, új rajzfilmeket azonban ma már nem gyárt a stúdió, csak a klasszikus rajzfilmek új évadjait készítik, azokat viszont páratlan sikerrel.

Felháborodott szülők tolták a stúdió szekerét

1969-ben több szülői szervezet is összefogott, hogy a tévében látható rajzfilmek erőszakos jeleneteit kivágják. A vádak leginkább a Hanna-Barbera stúdió készítette akció-rajzfilmsorozatokat érték, mint például a Space Ghostot, amelynek fel is függesztették a gyártását az egyre sűrűsödő panaszok miatt.

A két férfi azonban meglátta a lehetőséget és az üzletet ebben is, és felkérték e szervezeteket, hogy legyenek a tanácsadóik, milyen rajzfilmeket gyártsanak ezentúl. Így a nézők biztos elégedettségét és a töretlen sikert tudhatták a magukénak ezután is.

Frank Sinatra ihlette Scooby Doot

A rejtélyeket megoldó, nyomozó kutya egy Frank Sinatra rögtönzés után kapta a nevét: az énekes egy alkalommal ugyanis a Strangers in the night című dal előadása után elkiáltotta magát, hogy “doo-be-doo-be-doo”. Ez annyira tetszett a filmkészítőknek, hogy szállóigévé vált, majd később a világhírű rajzfilm hősének nevévé.

A kutyát egyébként egy dán dogról mintázták, és karakterének kialakításához a valóságban is tanulmányozták ennek az ebfajtának a viselkedését. Az igazi állatok előnyei helyett azonban a rajzfilmben éppen a kutya hibáit emelték ki: tokásan, görbe lábakkal rajzolták meg Scoobyt, hogy a gyerekeknek jobban tetsszen.

Tom és Jerry az örök Oscar-díj-csúcstartók

A Tom és Jerry több szempontból is csúcstartó a világraszóló rajzfilmklasszikusok között. Hét Oscar-díjat nyert a legjobb animációs rövidfilm kategóriában, ezzel máig rekorder. Nemcsak a szakma, hanem a közönség is imádja, hiszen 1940-es bemutatása óta folyamatosan játsszák a sorozatot.

Ennek ellenére rengeteg támadás érte egykor a rajzfilmet amiatt, hogy brutális erőszakot mutat be a gyerekeknek, és ez veszélyes lehet a kicsikre nézve. Ezért volt, amikor az eredeti részeket erősen megvágva mutatták be, de az említett jelenetek mégis a mai napig a legkedveltebbek mind a felnőttek, mind a gyerekek körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top