Sztárok

10 lecke, amit a Família Kft.-ből tanultunk meg

8 évet és 385 epizódot élt meg az első magyar sitcom, amivel ugyan a vége felé már eddig-eddig-eddig voltunk, mégis számos dolgot megtanított nekünk.

10. Ha van egy jó poénod, azt végtelen számú alkalommal elismételheted

“Vili, te nagyon hülye”, “De akkor ki van az üzletben?”, “Eddig, eddig, eddig vagyok”. Ha a Família Kft. íróinak eszébe jutott egy-egy jó poén, azt garantáltan kimaxolták.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

9. “Egyszer a fronton Nyizsnyij Novgorodnál…”

Bár az ötödik legnagyobb orosz város, a Família Kft. nagypapája és az ő háborús sztorijai nélkül valószínűleg sokunknak máig se lenne fogalma Nyizsnij Novgorod létezéséről.

8. Egy-két helyszín elég is egy sorozathoz

Egy nagy, amerikai konyhás nappali, egy-két szobabelső és a hátsó kis ABC. Ennyi helyszín bőven elég egy heti tévésorozathoz, ami akkoriban még újdonság volt nálunk, lévén az amerikai nagy kanapés sitcomok akkortájt még nem árasztották el a hazai tévécsatornákat.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

7. A produkció költségére évente illik megnyaraltatni a stábot

Bár a koncepcióba egyáltalán nem illett bele, azért a stábtagok szép színéért és a jó hangulat kedvéért nyaranta nem ártott nyári különkiadásokat szervezni, ahol a Szép család tagjai valamilyen tengerparti helyszínen (Görögország, Törökország…) ontották magukból a műröhögéses poénokat.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

6. Ha nem vagy vicces, a műröhögés segít rajtad

Eleinte furcsa volt hallani a folytonos röhögéseket a Szép család beszélgetései mögött, de legalább ez is jó kis lecke volt számunkra még a Jóbarátok előtt. Ha a sitcom épp nem is vicces, az állandó jó hangulatról azért műröhögésekkel gondoskodnak.

5. Egy vevőt sosem látó ABC-ből és két nyugdíjból szépen megél egy nyolctagú család

A sorozatbeli, nem túl forgalmas helyen lévő ABC-ben vevőt csak elvétve lehetett látni, de mivel ezen felül csak egy tehetségtelen botanikus és egy pályakezdő újságíró keresett a családban, a két nagyszülő nyugdíján túl egész szépen megéltek belőle. És még a nagypapi loviimádata és a sok rossz befektetés is belefért.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

4. A termékelhelyezés nem bújtatott reklám

Nem bújtatott, mivel nagyon is nyílt. Hála a családi ABC-nek, a sorozatban az élelmiszerek széles spektrumát lehetett bemutatni (volt itt tea-, csoki- és játékreklámtól kezdve minden), sőt beszélni róluk. A Gálvölgyi-show-ban ezt találóan parodizálták.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

3. A kilencvenes évek magyar divatja kifogástalan volt

A legendás Szomszédok mellett itt tudhattunk meg róla a legtöbbet.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

2. Bevezetett minket az új technológiákba

90-es évek, szabad piac, nyugati technológiák. A “bújtatott” reklámoknak köszönhetően a magyarok közül sokan itt találkozhattak először üzenetrögzítős telefonnal, faxszal, konyhamalaccal és a különleges tudakozó extra szolgáltatásaival.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

1. A nyelvtanulást már gyerekkorban el kell kezdeni

A családban messze legjobban egyértelműen a Spáh ikrek tudtak angolul, akik az amerikás magyar rokonnak hála, már gyerekként szívták magukba az angol nyelvet. Ha csak páran beíratták miattuk a gyerekeket nyelvtanfolyamra, már megérte.

10 lecke, amit a Família kft-ből tanultunk meg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top