Sztárok

De mi köze J. K. Rowlingnak a Rolling Stoneshoz? – 15 dolog, amit nem tudtál az írónőről

<p>Húsz éve annak, hogy megírta Harry Potter történetét, aki seprűjén a nyomorból repítette a csillagok közé az írónőt. Azóta Rowling <a href="https://nlc.hu/szabadido/20140618/jk-rowling-robert-galbraith-a-selyemhernyo/" target="_blank">álnéven írt regénye</a> is siker lett, és már a <a href="https://nlc.hu/szabadido/20140619/jk-rowling-robert-galbraith-a-selyemhernyo/" target="_blank">második része</a> is megérkezett. Számtalan cikk foglalkozott azzal, hogy kicsoda is ez messziről indult írónő, aki <a href="https://nlc.hu/sztarok/20090509/vilagelso_asszonyok__jk_rowling_/" target="_blank">ma Anglia egyik legbefolyásosabb asszonya</a>, éppen ezért negyvenkilencedik születésnapján én most nem ezt, hanem néhány talán még soha nem hallott tényt osztok meg róla veletek. </p>

1. A igazi neve valójában csak Joanne Rowling. A Kathleent, amit nagyanyja után választott, csak azért illesztette be, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett. Erre azért volt szükség, mert a kiadó nem volt benne biztos, egy női író könyvét fiúk is elolvasnák.

De mi köze J.K. Rowlingnak a Rolling Stones-hoz? - 15 tény, amit nem tudtál az írónőről

2. Vezetéknevét sosem szerette, mert az áthallás miatt mindig Rollingnak csúfolták. Ez nem volt másképp Portugáliában sem, ahova 1991-ben költözött. Angoltanárként kezdett dolgozni, tanítványai pedig viccesen csak “Rolling Stone”-nak becézték.

3. Megszállottan rajong a vonatokért. Így már mindent értek.

J.K. Rowling

4. Kedvenc fejezete az Edevis tükre, a sorozat első kötetéből, a Harry Potter és a Bölcsek kövéből származik. Ezt már Portugáliába költözésének első hetében megírta.

De mi köze J.K. Rowlingnak a Rolling Stones-hoz? - 15 tény, amit nem tudtál az írónőről

5. Mivel az egyetemi évek alatt kevés pénze volt, barátainak születésnapi ajándékként saját, személyes történeteket írt.

De mi köze J.K. Rowlingnak a Rolling Stones-hoz? - 15 tény, amit nem tudtál az írónőről

6. 2004-ben a Forbes magazin az év legnagyobb szenzációjának tartotta, hogy J.K. Rowling is belépett a milliárdosok klubjába. Bár az előkelő társaságban csak az 552. helyre volt elég egymilliárd dollárosra saccolt vagyona, a magazin ezt nagy sikerként könyvelte el, hisz a listán szereplők nagy részével ellentétben ő nem örökölt, és nem is egy vállalat élén állva gazdagodott meg. Sőt, ő az első és egyetlen a listán szereplők közül, aki könyvírással keresett milliárdokat.

J.K. Rowling

7. Az első dolog, amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát, egy drágaköves gyűrű volt.

8. Hiába erősíti a leggazdagabbak táborát, nem felejti el, hogy volt idő, amikor ételre sem nagyon futotta. Megszállottan be akarta fejezni a könyvét, ezért minden idejét az írásnak szentelte. Munkája nem volt, így lányával (akinek azóta két testvére született második házasságából) egy dohos, fűtetlen lakásban húzta meg magát. Épp ezért a mai napig rengeteget adakozik: a Harry Potter ötödik részének megjelenésekor kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított “aszfaltlapnak”, hogy a könyv első fejezetét két héttel a hivatalos megjelenése előtt közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először.

J.K. Rowling

9. Nicholas Sparks mellett ő az egyetlen kortárs író, akinek a műve egy évig folyamatosan szerepelt a New York Times kemény- és puhafedeles best sellerjeinek a toplistáin.

Nicholas Sparks
Nicholas Sparks

10. 2004-ben tiszteletbeli diplomát kapott az Edinburgh Egyetemtől a Harry Potter-könyvek megírása miatt és a gyermekirodalomban nyújtott kiemelkedő munkájának elismeréseképpen.

De mi köze J.K. Rowlingnak a Rolling Stones-hoz? - 15 tény, amit nem tudtál az írónőről

11. A Harry Potter-sorozat karaktereinek túlnyomó része kitalált szereplő. Hermione Grangert azonban az írónő saját magáról mintázta, míg Gilderoy Lockhartot, a sötét varázslatok kivédésének tanárát olyan személyről, akit jól ismer. Bár Rowling sosem árulta el, ki volt a minta, sokan első férjét vélték felfedezni a narcisztikus, arrogáns tanár személyében.

J.K. Rowling

12. Ahelyett, hogy számítógépet vagy írógépet használt volna, minden könyvét kézírással jegyezte le.

13. Legnagyobb hősének Robert F. Kennedy-t tartja.

Robert F. Kennedy az Amerikai Egyesült Államok Szenátora
Robert F. Kennedy az Amerikai Egyesült Államok Szenátora

14. Az ő legnagyobb rajongója pedig Stephen King. A New York Times könyvajánló rovatában az összes könyvéről írt kritikát.

Rowling és King
Rowling és King

15. Ő maga, akárcsak könyvének főszereplői, egy kastélyban él. Azonban van két háza Skóciában. 2003-ban testőréül fogadta a SAS, az angol Különleges Légi Szolgálat egyik emberét, hogy védje meg perthshire-i otthonát és ott élő családját.

J.K. Rowling

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top