Sztárok

10 dolog, amit nem tudtál Vincent Van Goghról

Nem látunk be a festmények mögé, találgatunk, mire gondolhatott a festő, miért pont ezt a színt keverte azzal, és egyáltalán, miért úgy fekszik az a nő a festményen. Vincent Van Gogh festményeire ez hatványozottan igaz. Szívesen megismernénk a művész személyiségét, mentális betegségét, mert mindez nagy hatással volt művészetére. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet róla, hogy bepillantást nyerjünk festményeinek rejtett dimenzióiba.

1. Helyettesítő gyermek

Vincent Van Gogh nem az elsőszülött gyermek volt. Korábban anyja már várandós volt egy fiúgyermekkel, aki azonban a szülés közben meghalt. Vincent egy évvel később pontosan ugyanazon a napon született, mint halott bátyja, és a neve is ugyanaz lett, mint testvéréé volt.

A fiatal Van Gogh és a kávéház ahol később élt és dolgozott
A fiatal Van Gogh és a kávéház ahol később élt és dolgozott

2. Felnőttként kezdett festeni

Azt gondolnánk, hogy egy ilyen tehetség már gyerekkorában biztos elkezdett kibontakozni, pedig nem. Vincent csupán 27 éves korában kezdett festeni, azonban 37 évesen bekövetkezett haláláig 900 festményt készített. Életében mindössze egyetlenegy festményt sikerült eladnia ezek közül.

Kirk Douglas, Van Gogh szerepében, a Nap szerelmese c. filmben
Kirk Douglas Van Gogh szerepében, a Nap szerelmese című filmben

3. Van Gogh és a nők

Érdekes ízlése volt a nők terén, valamiért leginkább az özvegyeket és a prostituáltakat szerette. Bár az utóbbiakat a művészek általában múzsáknak érzik, így ez érthető is. A végletekig tudott szeretni: egyszer gyertya fölé tartotta a kezét, azzal fenyegetve a mellette lévőket, hogy addig ott tartja, amíg a szeretett nőt nem láthatja. A legkedvencebb prostituáltját Siennek hívták, egy darabig együtt is éltek, el akarta venni feleségül, ám ezt a családja ellenezte.

“The Great Lady” (Sien)

4. Hihetetlen gyors gyalogló

Vincent rengeteget sétált, londoni tartózkodása alatt például 45 perc alatt elgyalogolt Brixtonból a Covent Gardenbe (6,8 km). Állítólag hihetetlen gyorsan tudta szedni a lábát, több mint 100 mérföldet (160 km) gyalogolt 3 nap alatt, hogy meglátogassa a nővérét Ramsgate-ben.

0
0

5. Ecset nélkül festett

Nehezen tudjuk elképzelni, mert az ecset és a festő összefügg a fejünkben, pedig a legtöbb esetben Vincent nem az ecset megszokott felével festett. Természetesen volt ecsete, csakhogy annak a törött, fa végével szívesebben vitte fel a vászonra a festéket. Sőt, volt, hogy egyáltalán nem használt ecsetet, hanem egyenesen a tubusból nyomta a mintát.

10 dolog, amit nem tudtál Vincent Van Gogh-ról

6. A két csillagos éj

A két leghíresebb festményét nem mindennapi körülmények között készítette. Az első, a Csillagos ég a Rhone-on, melyet éjjel, a kalapja karimájára tűzött gyertya lángjánál festett. A másodikat, a Csillagos éjszaka (ciprusok és falu) címűt pedig Saint-Rémyben festette, miközben egy elmegyógyintézetben kezelték.

Csillagos ég a Rhone-on
Csillagos ég a Rhone-on
Csillagos éjszaka
Csillagos éjszaka

7. A levágott fülről

Igaz, hogy levágta a fülét, és elküldte kedvenc prostituáltjának. Akkoriban Vincent Arles-ben élt barátjával, Paul Gaugainnel, ahol sokat jártak együtt bikaviadalra. Ott volt szokás, hogy a matador a legyőzött bika füléből levágott egy darabot trófeaként. Ez ihlette meg Vincentet, hogy elküldje a trófeát a szeretett nőnek, beismerve ezzel, hogy rabul ejtette a szívét, tehát legyőzte őt.

Van Gogh önarcképe bekötött füllel
Van Gogh önarcképe bekötött füllel

8. A testvér, aki mindig mellette állt

Különösen szoros volt a kapcsolata öccsével, Theóval, aki támogatta a pályáját, mindig számíthatott rá. Több mint 800 levelet írt öccsének rövid élete során, minden pillanatáról beszámolt neki. Vincent halála után Theo egészsége is megrendült, és nem sokkal később bátyja után ment.

10 dolog, amit nem tudtál Vincent Van Gogh-ról

9. Szólítsatok csak Vincentnek

Míg Angliában tartózkodott, szokott rá arra, hogy a festményeit ne Van Gogh-ként írja alá, hanem csak Vincentet írjon rájuk. Tette ezt azért, mert senki sem tudta normálisan kiejteni a nevét, és gondolta, mit vesződjön velük, a Vincent legalább egyértelmű, nem úgy, mint a Van Gogh.

Éjszakai kávéház
Éjszakai kávéház

10. Öngyilkosság vagy mégsem

Misztikus körülmények között halt meg 1890-ben. Sokáig azt gondolták, hogy mellbe lőtte magát, csak olyan szerencsétlenül sikerült, hogy két napig még haldoklott a lövés után. A mostani kutatók azonban már azt állítják, hogy nem öngyilkosság volt, hanem egy helyi kamasz lőtte le.

Vincent és Theodore Van Gogh sírja a francia Auvers-sur-Oise-ban
Vincent és Theodore Van Gogh sírja a francia Auvers-sur-Oise-ban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top